Romania Military

Soldatul Svejk aplica statutul rezervistilor voluntari

M.Ap.N. continuă procesul de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari în anul 2018

Sursa foto: RecrutareMApN

COMUNICAT NR. 88
Data: 02.04.2018

M.Ap.N. continuă procesul de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari în anul 2018

Procesul de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari ai Armatei României continuă în anul 2018 cu o nouă etapă care a început luni, 2 aprilie, cu selecţionarea candidaţilor care doresc să încadreze funcţii de ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri şi soldaţi-gradaţi rezervişti voluntari.

Pentru anul 2018 sunt disponibile peste 3.400 de posturi, dintre care aproximativ 380 pentru ofiţeri, aproximativ 140 pentru maiştri militari, aproximativ 680 pentru subofiţeri şi peste 2.200 pentru gradaţi şi soldaţi rezervişti voluntari.

Recrutarea candidaților se va desfășura în perioada 2 aprilie – 8 iunie, iar selecția candidaților, repartizarea pe funcții, anunțarea candidaților declarați admiși și instruirea acestora se vor desfășura conform unui calendar care va fi anunțat în timp util.

Pentru înscrierea în procesul de recrutare şi selecţie, candidaţii se vor prezenta la sediile centrelor militare zonale, judeţene sau de sector pe a căror rază îşi au domiciliul, pentru a completa o cerere, având asupra lor următoarele documente:
a) actul de identitate, în original şi în copie;
b) certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii;
c) acte de studii şi alte documente care atestă alte competenţe dobândite, în original şi în copie;
d) permisul de conducere, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice;
e) livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.

La prezentarea la sediile centrelor militare, candidaţii vor fi informaţi cu privire la etapele procesulului de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari, respectiv unitatea militară în care urmează să susţină probele de selecţie, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, unitatea militară/centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială (dacă este cazul).

De asemenea, candidaţii fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către armele/serviciile şi specialităţile militare pentru care aceştia prezintă aptitudini.

Pentru alte detalii, cei interesaţi se pot adresa centrelor militare judeţene sau de sector. Adresele poştale şi datele de contact ale centrelor sunt disponibile pe pagina de internet destinată recrutării, accesând http://recrutare.mapn.ro/index.php?pagina=Contact.

* * *

În urma campaniei de recrutare și selecție a soldaților și gradaților rezerviști voluntari desfășurată în anul 2017, au fost recrutați 739 de candidați, dintre care 209 au semnat contracte cu unitățile militare beneficiare.

Procedurile de recrutare a rezerviștilor voluntari se desfăşoară în baza Legii nr. 270 din 10 noiembrie 2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari şi a Normelor metodologice de aplicare a acesteia.

Rezerviştii voluntari reprezintă o categorie de personal militar în rezervă, distinctă faţă de cea a personalului militar în activitate.

Iata ca a venit si ziua cea mare dupa ce in anul 2017 SOC-SOC armata iara si din nou nu si-a respectat promisiunile.Inca din 2016 ministrul de atunci, Mihnea Motoc pomitea desfasurarea recrutarii pentru un numar de 2700 de cadre militare si soldati gradati( citam si nu vorbim gratuit https://www.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/mapn-romania-ar-putea-avea-2-700-de-rezervisti-voluntari-611944.html ). Desigur in anul de gratie 2017 numarul initial anuntat s-a redus cu 500 si la “bataie” au fost scoase un numar de 2200 de posturi toate pentru soldati-gradati. Ministerul anunta apoi in mod evaziv ca posturile pentru cadre militare vor fi anuntate “in timp oportun”. Dl Ministru Tutianu mult mai transant a zis cu subiect si predicat “nu se fac recrutari pentru ofiteri anul acesta” (citam desigur: http://cetateanul.net/stiri-de-ultima-ora/armata-romana-recruteaza-rezervisti-sunt-2-200-de-locuri-pentru-soldati-si-gradati/ ). La o intelegere elementara a comunicarii in mediul militar intrebam retoric, nu eram mai util sa comunici din start ca ai doar posturi pentru soldati si gradati si sa spui ca pentru anul 2018 vor fi locuri pentru cadre militare rezervisti voluntari? Ei nu, aparent este mult mai util sa camuflezi informatia si sa pui oamenii pe drumuri pana la centrele militare sa intrebe aceleasi chestii in mod repetitiv obsesiv.
Amploarea succesului campaniei si faptul ca ministerul prin ai sai experti este depasit evident de implementarea acestui proiect rezida in cifrele prezentate in comunicat: 2200 de posturi, incadrat 209. Apoape la fel de bune rezultate ca la fotbal.

Si ajungem in anul de 2018 si acest anunt. Aparent a durat 3 ani din 2015 in prezent sa pricepa ministerul ce si cum ar trebui sa functioneze acest sistem. Ei, nu. Nici poveste. Deoarece ministerul nu a inteles nici pana in prezent care este profilul unui om care doreste sa se ofere voluntar in serviciul militar. Pentru cadre militare ministerul are in spectrul de selectie persoane care detin deja calificari, unele inalte si de regula au un loc de munca stabil. In acest context, candidatul admis trebuie sa renunte la serviciu timp de cateva saptamani pentru instruirea initiala. Este normal sa fie asa. Dar aici apare problema, pe acesti oameni nu banii ii motiveaza, cum ministerul insista sa afirme ci posibilitatea de a face ceea ce isi doresc, sa se specializeze in arma in care doresc. Pentru cei cu experineta militara trecuti in rezerva, cheia sucesului nu este acel 10% ci posibilitatea de a trece pe un grad superior ori intr-un corp superior.

Evident ca nici poveste sa existe astfel de mentiuni in actele normative ce aplica legea 270/2015 si ministerul este ferm convins ca banii sunt problema. Da, la o persoana care in civil castiga ca de doua ori cat militarul problema este banul.Asa-i cand logica doare. Sa ajungem la ofiteri acum. Aparent in aplicarea acestei legi tot ministerul s-a gandit ca ar fi o idee buna sa discriminam oameni geografic. Daca un candidat ar avea aspiratii de ofiter, renunta la serviciu 2-3 luni in functie de situatii, isi pune angajtorul in cap isi ia inima in dinti si merge la centrul zonal i se spune elegant: pai avem 3 locuri, unul pentru tancuri, altul pentru psihologie si unul pentru mai stiu eu ce specialitate care fix de aia este nevoie.

Adica nu exista macar cateva locuri pentru infanterie pe fiecare judet si mai apoi cu specificul local. Chiar nu mai este nevoie de un pluton de infanterie eventual cercetare pe langa orice unitate? Politie militara sa dirijeze traficul cand scot aia tancurile din unitati? Ideea ar fi sa formezi cat mai multi oameni in aceste specialitati pentru ca este cel mai ieftin. Ei nu, aparent este mai necesar sa formam intai serviciile, unitatile de sprijin de lupta si mai apoi ce avem nevoie? A da, unitati de lupta!

Rezerva ar trebui sa insemne locul unde daca esti apt si doresti, ai studiile pentru categoria respectiva sa te poti specializa in ceea ce doresti. In loc de asta este inca un pat a lui Procust din uriasul complex militar unde ori esti prea mare, ori esti prea mic, ori nu sunt locuri pentru specialitatea ta, ori nu ai studiile pentru alta specialitate ori nu esti macar felcer sa te angajezi subofiter sanitar. Nu domnilor, nu asa se face treaba. Sunt curios cum vor arata cifrele dupa acesta etapa, estimez tot o incadrare de 10%.
Toata aceasta operatiune se intampla in timp ce Rusia atinge noi cote de militarizare si prietenul polonez si-a asigurat apararea cu aproximativ 50000 de rezervisti.

Si ma opresc aici domnilor din minister. Consultanta costa.

Ma semnez ca Lt (rez) – unul din multi care au parasit sistemul si au sperat ca prin acest proiect isi pot servi tara in continuare, dar dvs inistati sa ii tineti la usa.

Exit mobile version