Romania Military

Spațiale. Propulsii – din prezent în viitorul science fiction

propulsii spatiale

Produsul proiectului DARPA - DRACO Sursa foto: DARPA

În ziua de astăzi nu poți construi nimic fără a dispune de propulsie. Degeaba proiectezi un avion, un tanc sau un amărât de autovehicul dacă nu ești capabil să construiești propulsorul. Exemple am tot văzut, turcii și al lor tanc național Altay sau românii și supersonicul lor fără motor. Pare o problemă simplu de rezolvat, dar în realitate nu e deloc. De fapt, pentru multe țări este o problemă insurmontabilă.

Noua “eră spațială” despre care se vorbește atât de mult în ultima vreme are însă nevoie de un nou propulsor. Luna, dar mai ales Marte, necesită o nouă navă spațială, una care să reducă semnificativ timpul petrecut de viitorii cosmonauți în spațiul cosmic, expuși la radiații, imponderabilitate sau, pur și simplu la… colegii lor, într-un spațiu înghesuit, nu mai mare decât o garsonieră. Simplist spus.

Iar viitorul apropiat pare să fie nuclear. Despre propulsia nucleară s-a vorbit foarte mult pe acest site. Mulțumită efortului făcut de Checkmate avem câteva serii de articole foarte interesante despre încercările americane de implementare a unei propulsii nucleare pe navele spațiale (NERVA, ROVER) în perioada Războiului Rece.

NASA și DARPA au anunțat recent că vor colabora la proiectul Draco despre care am mai vorbit și noi pe site aici. Este vorba de construcția unei rachete nucleo-termice („nuclear thermal rocket”). Despre acest tip de propulsie puteți citi mai multe aici.  Primele teste ar trebui să vină în 2027.

Pe lângă acest proiect, NASA mai are în lucru și alte propulsii interesante, așa cum este RDRE care vine de la „rotating detonation rocket engine”. Nu intru în detalii tehnice că nu mă pricep, dar aveți mai jos un video cu motorul cu pricina (în înțelegerea mea tot un motor chimic dar mai eficient decât cele utilizate în prezent):

Cum asistăm la o nouă cursă spațială în care doar unul dintre protagoniști s-a schimbat, SUA pare determinată să-și mențină poziția de mare putere spațială. Cel mai probabil, în timpul vieții noastre, Luna va deveni teritoriul pe care SUA și China ăși vor disputa supremația, ambițiile Chinei fiind mari – a decis deja unde anume va construi viitoarea bază lunară (info aici).

Acesta ar fi prezentul. Viitorul science fiction care mi-a atras mie atenția este cel din serialul Fundația. Știu că a iscat controverse, producătorii fiind acuzați că nu respectă cartea, că au abdicat în fața „politically correctness-ului” etc șamd

Însă conceptele de navă spațială prezentate în acest serial mi se par cele mai interesante de până acum, mai ales în ceea ce privește propulsia:

Iar Fundația aduce mai multe tipuri de nave foarte interesante.

Iată cum au fost realizate:

Un alt serial care mi-a plăcut foarte mult din această perspectivă (și nu numai) este The Expanse. Este mult mai aproape de realitatea prezentului. Așa că închei lăsându-vă în compania lor.

O scurtă digresiune alături de Chris Hadfield:

Și cum ar putea arăta o luptă în spațiu:

Uitați-vă, s-ar putea să avem parte de lupte în spațiu în timpul vieții…

Exit mobile version