Daca am inteles bine din ce zice omul mai jos, 32km sunt pentru lansare de la sol iar 52km sunt din elicopter:
Doar ca e foarte posibil sa fie mai degraba vorba despre raza de detectie a capului de cautare optoelectronic, 32km de la sol si 52km din elicopter. (EroulBula dixit).
Cu toate astea, eu ma indarjesc sa astept versiunea cu raza extinsa a Spike NLOS, dupa ce versiunile LR2 si ER2 au capatat fiecare deja extinderea distantei de actiune cu aproape 50%, iar capul de cautare ar trebui sa se descurce. Mai ales ca pentu variantele lansate de la sol/apa exista acum capacitati de detectie extinsa dataorita UAS-urilor si lucrul in retea.
Pana una-alta, conform testului de tragere efectuat cu Apache E anul acesta, stim cu siguranta ca:
„A test was conducted in March 2021 where an AH-64E fired a Spike NLOS at a target 32 km (20 mi) away and scored a direct hit.”
Deci a fost lovita tinta la distanta mxima creditata pe hartie de producator in acest moment.
Alta chestie interesanta… varianta navalizata in lansator Typhoon cu 8 canistre, numai buna de condimentat navele mai mici de patrulare, chiar si cele medii si poate chiar si monitoarele si vedetele noastre blindate (Sursa: NAVAL-SPIKE-NLOS.pdf (rafael.co.il)):
No’ dara, mai asteptam putin… ca ai nostri abia in martie 2021 au catadicsit sa faca in premiera o tragere cu Spike ER de pe elicopterul Puma Socat, catre o tinta navala.
Asteptam si Puma Naval’ul la apel… poate si cu o Spike NLOS, ca sa mai schimbam si tepusa, nu doar calul…
Marius Zgureanu
Surse:
US Air Force Test Squadron Helps Army Apache Helicopter with Spike NLOS Demo – MilitaryLeak
Citeste si:
SOCAT: sistem-opto-electronic-de-cercetare-si-anti-tanc
Noul-pachet-Spike-pentru-aeronave
Spike-NLOS-lansat-de-pe-Tomcar-buggy