Romania Military

Spinii de pe coasta Iranului. Teheranul poate bloca Strâmtoarea Ormuz?

po1

Kowsar in actiune!

 

Epava lovita de Kowsar

 

Kowsar (sau Kosar) este o racheta anti-nava cu raza de actiune medie dezvoltata de Iran pentru a face fata in conditii de bruiaj. Racheta este originara din China, ea a trecut printr-un proces de modificari, inginerii iranieni incorporand elemente din C-701 si TL-10A, creeand o familie a acestei rachete Kowsar 1/2/3. Fiecare racheta din aceasta familie este sigilata in container si se adapteaza la vehicul, nave de razboi sau barci de atac, clasa Zolfaghar.

Caracteristicile rachetei: masa totala 100kg, masa focos 29 kg, lungime 2.507m, propulsie pe baza de combustibil solid, viteza Mach 0.8, altitudine de zbor 15-20m, raza 15-20km, sistem de ghidare infra-rosu, TV-homing sau radar. Racheta a fost data in uz din 2006 si are o istorie in lupta. Gruparea shiita Hezbollah a tras cu 2 rachete din aceasta familie, una reusind sa avarieze corveta israeliana  INS Hanit. Racheta a produs pagube materiale si decesul a 4 marinari evrei.

Alta racheta de acest tip a lovit un vas comercial egiptean, provocand pagube materiale, dar nu s-a inregistrat nici o victima.

 

Nasr-1

Reprezinta o racheta anti-nava mai performanta decat familia Kowsar. Acest proiect a fost conceput pentru a lovi nave de mici dimensiuni si fragate. La baza acestei rachete se afla tot tehnologie chinezeasca, Nasr-1 este o combinatie intre C-705 si TL-6 + inovatia inginerilor iranieni. Cu noile tehnologii capatate racheta poate lovi submarine sau elicoptere ce zboara la altitudine joasa.

Caracteristici: masa totata 350kg, lungime 3.5m, focos 150kg, propulsie bazata pe combustibil solid, viteza Mach 0.8 si 0.9, indrumare TV-homing sau radar, raza maxima 35km. Racheta a participat la o aplicatie in Golful Persic in decembrie 2008. La data de 7 martie 2010 Ministrul Apararii a anuntat startul productiei de serie.

 

Noor la parada militara din Teheran

 

Noor este o familie de rachete antinava de raza medie sau lunga. Racheta se bazeaza pe C-802, produs ce a fost cumparat din China. In 1995 s-a semnat un contract intre Teheran si Beijing, nu se stie cifra totala a rachetelor ce urmau sa fie livrate, doar ca un lot de 60 de unitati a ajuns in Iran, partea chineza fiind nevoita sa anuleze contractul la presiunile SUA. Imediat a inceput procesul de inginerie inversa. Nu se stie exact cand s-a incheiat procesul de dezvoltare.

In 2000 si inceputul lui 2011 au avut loc teste in urma carora oficialii iranieni sustineau ca raza a fost extinsa de la 30 pana la 130km.

Noor standard are o raza de 30km.

Noor II – 130km

Noor III – 170km

Noor IV – similar cu Noor III, dar electronica mai buna.

Noor versiunea de export – 120km.

Alte date tehnice nu au fost publicate.

 

Tir-2 (IPS-18) cu Noor in Marina Siriana la o aplicatie

 

Siria ar fi comandat si primt 25 de sisteme Noor impreuna cu  Tir-2 (IPS-18). 10 unitati au fost livrate intre 2009 si 2010, restul a ramans neclar.

 

Qader in actiune!

Qader (Capabilul) este Noor cu raza extinsa la 200km. Racheta a fost prezentata la data de 23.08.2011, moment la care liderii de la Teheran au precizat ca acest standard este cel mai puternic si precis din totalitatea rachetelor utilizate in Marina Iraniana. La data de 10.02.2013, sefii industriei militar iraniene anuntau teste pe avioane cu rachete Noor-1 (gama 30km) si Qader (200km).

 

Ra’ad in pozitie de lansare

 

Ra’ad este foarte asemanatoare cu HY-2, dar are diferente semnificative. Motorizarea folosita de Ra’ad este cumparata de pe piata interna iraniana, motorul fiind  Toloue-4 si sistemul radar este DM-3B, similar cu cel din familia Noor. Racheta este adaptata la platformele terestre sau pentru nave. Pana in prezent nu se cunoaste nici o nava din Marina Iraniana cu capacitatea de a opera acest tip de racheta. Raza maxima este de 360km.

 

Khalij Fars in pozitie de transport la parada militara din Teheran

 

„Capul” rachetei

 

Khalij Fars (Golful Persic) este o racheta antinava supersonica derivata din Fateh-110 cu raza 300km. Acest concept este o inovatie in domeniu deoarece face parte dintr-o familie de rachete ce are la baza sistemul balistic-tactic Frog-7. Khalij Fars este un colos comparativ cu modelele prezentate mai sus, caracteristici: 8.86m, focos 650kg, propulsie bazata pe combustibil solid, viteza Mach 3, raza 300km.

Racheta a fost data in uz incapand cu 2011 si in 2012 a participat la primul exercitiu. Expertul militar israelian Uzi Rubin a precizat ca aceasta arma poate schimba jocul in privinta transportoarelor SUA ce ar opera in Ormuz.


Epava lovita de Khalij Fars

 

Cu siguranta rachetele iraniene numite aici nu reprezinta varful tehnologiei in domeniu, nici una nu foloseste tehnologia stealth fiind departe de electronica si performantele Yakhont sau Bal-E.

 

Strâmtoarea Ormuz are o latime ce ajunge la 39km, iar distanta ce poate fi navigata este mult mai redusa, traseul fiind bine determinat. Rachetele iraniene au capacitatea de a bloca Stramtoarea, dar ramane intrebarea daca Armata Iraniana poate sa-si protejeze aceste instalatii in fata unor lovituri aeriene de inalta precizie din partea americanilor si a aliatilor?

 NeroFlash

Exit mobile version