Type 94
Se pare ca in sfarsit problemele Chinei cu propria flota de submarine lansatoare de rachete se apropie de sfarsit. Stim deja ca au existat o multime de neajunsuri la primele submarine strategice, probleme generate mai ales de reactorul nuclear, care era si foarte zgomotos si avea si scapari de radiatii.
Pana astazi submarinele chineze purtatoare de rachete nu au executat misiuni de lupta (patrulari), dar se spera ca odata cu lansarea noului Boomer Type 94 China sa poata intra in clubul extrem de restrans al natiunilor cu submarine purtatoare de rachete operationale.
Pana acum China a lansat deja doua generatii de SSBN-uri, primul, Type 92 a fost declarat apt de serviciu la inceputul anilor “80, dar in urma numeroaselor probleme aparute nu iesit niciodata intr-o misiune reala de lupta, fiind construit intr-un singur exemplar.
Acum toate speratenele se indreapta spre noul model Type 94, care nu este totusi chiar atat de nou. Astfel chinezii au lansat la apa un submarin SSN Type 93(de atac), care seamana destul de bine cu mai vechiul sovietic Victor II SSN, iar mai apoi au folosit aceasi metoda pe care americanii au brevetat-o in urma cu mai bine de 50 de ani, atunci cand au lansat primul Boomer din lume: pur si simplu i-au adaugat un siloz pentru rachete nucleare.
Din pacate nici SSN-ul Type 93 nu a fost scutit de probleme, dar una peste alta se pare ca se vor construi macar sase astfel de submarine de atac, desi problema zgomotului in exces nu a fost eliminata in totalitate.
Dar in ultima vreme se pare ca alocarea principala de fonduri va fi catre submarinele purtatoare de rachete Type 96 si catre viitoarea generatie de submarine de atac, Type 95.
Modelele actuale, 93 si 94 sunt in dezvoltare de peste zece ani si desi multe din problemele aparute la modelele de dinainte au fost remdiate, China nu se poate lauda inca cu detinerea unui submarin cu propulsie nucleara la nivelul competitiei, dar in mod sigur va continua sa incerce. Se poate chiar ca Type 94 sa nu fie altceva decat o platforma de testare pentru noi echipamente si noi tehnologii care sa fie aplicate succes la noul SSBN Type 96, asta daca se dovedeste ca Type 94 nu merita folosit.
Sursa: strategypage
GeorgeGMT