Proiectul de lege prevede incheierea unui contract individual intre MApN si voluntari, cu drepturi materiale pentru rezervisti dar si compensatii financiare pentru angajatorii lor.
Senatul a adoptat, marti, in plen, in calitate de Camera decizionala, proiectul de lege privind Statutul rezervistilor voluntari, (n.n. – document in format pdf) – transmite Agerpres Potrivit proiectului, rezervistii voluntari reprezinta personalul selectionat pe baza de voluntariat, care consimte pe baza de contract individual, pe durata determinata, sa incadreze functii in statele de organizare ale structurilor din cadrul MApN. Proiectul stabileste obligatiile dar si drepturile materiale ce le revin rezervistlor, dar si compensantiile financiare primite de angajator pentru perioada in care un angajat care este si rezervist participa la instruiri sau misiuni pe timp de pace.
Statutul rezervistilor voluntari stabileste cadrul legislativ general pentru construirea si pregatirea rezervei umane necesare institutiilor cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale in situatii de criza, la mobilizare si razboi.
Proiectul, initiat de Guvern, stabileste provenienta, drepturile si obligatiile, modul de recrutare si selectie, precum si modul de indeplinire a serviciului militar de catre rezervistii voluntari. In acelasi timp sunt stabilite si drepturile si obligatiile angajatorilor care au relatii de munca sau de serviciu cu rezervistii militari.
Potrivit proiectului, rezervistii voluntari reprezinta personalul selectionat pe baza de voluntariat, care consimte pe baza de contract individual, pe durata determinata, sa incadreze functii in statele de organizare ale structurilor din cadrul MApN. Rezervistii voluntari sunt cetateni romani, barbati si femei, cu domiciliul in Romania.
„La instituirea starii de asediu, precum si la declararea starii de mobilizare si a starii de razboi, contractele rezervistilor se suspenda, iar acestia sunt concentrati/mobilizati si sunt incadrati pe aceleasi functii. La desconcentrare sau declararea demobilizarii rezervistii voluntari sunt desconcentrati sau demobilizati, iar contractele se deruleaza in continuare pana la expirarea acestora”, stipuleaza proiectul adoptat de Senat.
Potrivit proiectului de lege, rezervistii beneficiaza de o serie de drepturi, printre care:
„Art.5 – (1) Rezervistii voluntari sunt asigurati si declarati in continuare in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si in sistemul asigurarilor de somaj pentru perioadele in care participa la instruire si la indeplinirea misiunilor in structurile prevazute la art. 1 alin (1) in care sunt incadrati, beneficiind de urmatoarele drepturi si facilitati:
a) drepturi salariale potrivit reglementarilor aplicabile personalului militar in activitate;
b) prima de fidelitate, egala cu solda de functie si de grad, prevazute de reglementarile aplicabile personalului militar in activitate, pentru gradul militar detinut si functia incadrata la data platii, acordata la semnarea fiecarui contract cu o durata de minimum 3 ani, incheiat in conditiile prevazute la art.18 alin. (2);
c) drepturi de echipare si de hrana confrom reglementarilor aplicabile personalului militar in activitate;
d) masuri de protectie sociala, asistenta medicala s medicamente, potrivit reglementarilor aplicabile personalului militar in activitate;
e) recuperare dupa participare la misiuni militare, potrivit reglementarilor aplicabile personalului militar in activitate;
f) pensii si despagubiri in caz de invaliditate sau deces, ca urmare a unor evenimente produse in timpul si din cauza activitatilor desfasurate in perioadele pregatirii, concentrarii si mobilizarii, potrivit reglementarilor aplicabile personalului militar in activitate;”
Cetatenii romani care urmeaza sa devina rezervisti voluntari trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii, printre care sa nu fi fost condamnat penal, sa nu faca parte din organizatii interzise de lege si sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 55 de ani.
Proiectul mai precizeaza si ca angajatorul are dreptul la compensantii financiare pentru perioada in care un angajat lipseste de la munca pentru a participa la instruiri sau misiuni pe timp de pace, fondurile urmand a fi asigurate, ca si in cazul platii rezervistilor, din bugetul Ministerului Apararii. Acest aspect nu se aplica insa persoanelor fizice care exercoita profesii liberale.
Astfel, angajatorul urmeaza sa primeasca o compensantie financiara standard rezultata din costurile generate de inlocuirea angajatului si cele generate de recalificarea personalului. Acesta poate primi si o compensatie suplimentara daca face dovada ca costurile suportate au depasit cu cel putin jumatate valoarea compensatiei standard.
In favoarea proiectului au votat 110 senatori, doi au votat impotriva si doi s-au abtinut.