Romania Military

Stele verzi – Sisteme spațiale nuclear-electrice (II)

Continuăm astăzi prima parte a incursiunii în domeniul sistemelor nuclear-electrice. Dacă am vorbit până acum despre folosirea energiei nucleare într-o manieră directă pentru a genera forță propulsivă, continuăm acum cu sisteme care realmente au zburat, principala utilizare a energiei nuclear în spațiu până în clipă de față fiind pentru generarea de energie electrică. Spațiul este, prin definiție un loc mare, gol, cu puține surse de energie la îndemână; marea majoritatea sistemelor nucleare nu au fost gândite ca sisteme de propulsie ci ca surse de energie pentru diferite instalații spațiale (cum ar fi stații, sonde sau sateliți).

Componentele sistemelor electrice cu fisiune

Toate sistemele nucleare dedicate producției de energie electrică au niște componente în comun: miezul reactorului, bucla primară de răcire și sistemele sale de control; sistemul de conversie a puterii (care, de regulă, are propriul său fluid de lucru), o unitate de menținere a condiției calitative a puterii (pt a menține puterea, voltajul și amperajul în limite funcționale) și un sistem menit a radia energia termica reziduală în spațiu și departe de vehicul.

Miezul reactorului KiloPower

 

Miezul reactorului și elementele de combustibil

Geometria miezului și dispunerea elementelor de combustibil în interiorul acestuia adesea diferă foarte mult de ceea ce vedem în reactoare terestre. De cele mai multe ori, miezul este mult mai mic ca și dimensiuni, și cu densitate de putere mai mare, pentru a economisi din sarcina utilă a eventualului lansator.

Componentele obișnuite sunt:

Exit mobile version