Argentina s-a hotarat si dupa si-a pus la punct fortele aeriene prin achizitia a 24 de F 16MLU a trecut la marina. Mai intai prin achizitia celor patru avioane de patrulare maritima P-3 Orion iar acum merge mai departe cu submarinele si navele de suprafata.
Conform cotidianului argentinian La Nacion, din 27 noiembrie, presedintele argentinian Javier Milei si cel francez, Emmanuel Macron au ajuns la un acord care vizeaza vanzarea catre tara sud-americana a trei submarine Scorpene si patru nave de patrulare OPV.
Suma vehiculata este de peste doua miliarde de euro, din care doua miliarde ar fi submarinele. Ministrul apararii sud-american, Luis Petri, a declarat ca intelegerea dintre cei doi sefi de stat este doar inceputul si ca acum urmeaza un tur destul de serios de negocieri comericale. Ar fi de asteptat ca semnarea unui contract ferm sa aiba loc undeva dupa mijlocul anului 2025.
Termenul de livrare al submarinelor s-ar derlua dupa cinci ani de la semnare, iar platile ar demara odata cu livrarile. In America de Sud cine isi permite are submarine Scorpene: Chile detine doua unitati, Brazilia va avea patru, posibil cinci.
Turcia
De la 6 la 40. Recentele stiri din presa anuntau ca Ankara, mai cu juma” de gura ar solicita americanilor, dupa succesul in achizitia a 40 de F 16 Block 70, sa primeasca macar sase F 35A, cele care au apucat sa fie si produse dar pe care americanii le-au cam confiscat.
Ei bine, ministrul apararii turc – Yaşar Güler – a prins curaj si declara ca n-ar fi rau ca lucrurile sa devine chiar mai amicale intre Ankara si Washington si turcii sa primeasca 40 de F 35A. „We have six F-35 planes there [in the United States]. When the Americans saw that we could produce the Kaan aircraft and that it was flying, they changed their minds a little bit about the F-35. They also say they can provide [us] with the F-35. We are also insisting that our share of the production be returned to us, and we have expressed our desire to buy 40 F-35s,” declara domnul Güler.
S-or fi speriat americanii de “Kaan”ul osmanilor?! Greu de presupus, dar sa asteptam ca cea de-a doua administratie Trump sa-si intre in paine si vom vedea atunci, deocamdata turcii mustesc de optimism…
Nemtii ar mai pofti la inca patru submarine U 212CD
Asta daca parlamentul le da si banii. In acest moment, marina germana detine sase submarine U 212A operationale si inca doua U 212CD comandate impreuna cu Norvegia, dar norocul pare sa le surada celor de la Thyssenkrupp Marine Systems (compania constructoare) pentru ca atat scandinavii cat si bastinasii germani au de gand sa creasca comanda initiala.
Norvegienii si-ar mai dori inca doua submarine, tot sase nave in total, in timp ce germanii tot spre sase nave spera.
Recent, ministrul apararii de la Berlin – Boris Pistorius – anunta ca ministerul apararii are de gand sa comande inca patru submarine si a cerut suplimentarea bugetului apararii cu 4,7 miliarde de euro.
“We are treating the proposal to purchase additional submarines with particular attention because of its importance for security policy but also because of the high level of funds required,” a declarat ministrul german.
Problema este insa una spinoasa, mai ales dpdv financiar, pentru ca cele patru noi submarine nu sunt cuprinse in nici o proiectie bugetara pentru aparare, fiind un element nou caruia trebuie sa i se gaseasca surse de finantare. Dar exista suficienta dorinta ca lucrurile sa fie pe o linie buna.
Croatia
Una dintre cele mai serioase tari din vecinatatea noastra si care are o politica de achizitii militare de o foarte buna calitate si-a primit cel de-al saptelea avion Rafale F 3R din Franta, din totalul celor 12 contractate.
Ultimele cinci aparate ar trebui sa fie in Croatia pana la sfarsitul anului viitor. Croatii n-au stat chiar asa de mult pe ganduri si dupa esecul cu F 16 Barak din Israel s-au orientat catre Rafale F 3R la mana a doua, aparate care erau deja operationale in cadrul aviatiei militare franceze.
Zagrebul a facut nu numai o alegere foarte buna, din punctul de vedere al calitatii avioanelor cumparate, dar le va primii si foarte repede, iar Rafale nu este singura afacere excelenta facuta de croati.
La acest capitol ar mai trebui aminitite si achizitia de baterii de coasta dotate cu racheta anti-nava RBS 15 Mk I sh, elicoptere la mana a doua de la americanii – OH-58 Kiowa (si pe acestea le-au primit foarte repede), 89 de Bradley M2A2 ODS SA impreuna cu este 1700 de rachete TOW -2RF.
Iar cand au cumparat tehnica noua apoi au luat ce era mai bun: transportoare blindate 8×8 de la Patria, JLTV din Statele Unite, sisteme AA Mistral din Franta sau PzH germane.
GeorgeGMT