Britanicii vor mai multe lansatoare de rachete sol-sol
Ministrul apărării din Regatul Unit a declarat că țara sa va cumpăra noi lansatoare de rachete tactice sol-sol M 270 din Statele Unite.
15 M 270 și un vehicul de recuperare sunt pe lista de achiziție, în contrapartidă, probabil, cu cele 14 M 270 donate de britanici Ucrainei. În acest moment forțele terestre britanice au în inventar 61 de lansatoare M 270 modernizate la standardul “A2”, din care se estimează că aproximativ jumătate ar fi operaționale.
Și nu doar lansatoarele sunt privite cu atenție ci și muniția lor, astfel a fost deja comandat un anumit număr de rachete M31 GMLRS cu rază de 80km, iar un al doilea contract în valoare de 800 de milioane de lire este aproape lansat.
Este foarte probabil ca cel de-al doilea contract să facă vorbire și de un anumit număr de rachete sol-sol cu rază extinsă de până la 150km ER-GMLRS, fără să cunoaștem numărul rachetelor pe care britanicii vor să le cumpere.
Iar atenția acordată sistemelor de rachete tactice vine odată cu cumpărarea de obuziere auto-propulsate germane RCH 155.
Suedia crește ajutorul militar pentru Ucraina
Ministrul apărării suedez, Pål Jonson, a anunțat componenta celui de-al 18-lea pachet de ajutor către Ucraina și discutăm despre ceva destul de consistent care se concentrează pe zona artileriei.
Astfel, suedezii vor livra fortelor terestre ucrainene obuziere auto-propulsate Archer – 18 unităti, livrările urmând să demareze însă abia în 2026. Suedia a mai livrat până acum Ucrainei 8 Archer.
De asemenea cinci radare de artilerie “Arthur” vor fi trimise ucrainenilor, un anumit număr de astfel de radare sunt deja în dotarea Ucrainei, fiind donate de suedezi și britanici. Și deși nu este un radar de contra-baterie foarte cunoscut el este destul de bine vândut în Europa.
Cel mai probabil că atât radarele cât și obuzierele vor fi echipamente noi și pe cale de consecinta va mai dura până când vor putea fi livrate.
În același context, Suedia va susține financiar și programul inițiat de Danemarca care privește achizitia de obuze pentru sistemele “Bogdana” 155mm fabricate de ucraineni.
Austriecii sărbătoresc, ei știu ce
În fapt, adică la modul oficial, motivul ar fi atingerea bornei de 20 de mii de ore zburate de aparatele Eurofighter T1 aflate în serviciul Austriei.
Doar că mare lucru n-ar fi de sărbătorit, dacă ținem cont că primul avion a intrat în dotare în iulie 2007, adică acum 17 ani și dacă mai ținem cont că sunt 15 aparate în flota. Iar dacă împărțim cele 20 de mii de ore zburate până acum la 17 ani și la 15 avioane, rezultă o medie de zbor per an și per avion de doar 78 de ore pe an, adică extrem de puțin.
Adevărat că pentru un Eurofighter, Austria este foarte mică și abia dacă are loc bietul avion să facă două întoarceri și s-a isprăvit țara, cu toate acestea, 78 de ore pe an de avion este foarte puțin. O explicație ar fi faptul că ora de zbor pentru un Eurofighter austriac este în jurul a 80 de mii de euro, așa cel puțin se plangeau austriecii și de aici problema.
Dar în acesta situație ce sărbătoresc mai exact inventatorii snitelului și al strudelului?!
Casa Albă show-room Tesla
Donald a sărit întru sprijinirea noului sau cel mai bun prieten, domnul Musk, căruia acțiunile la Tesla i-au luat-o la vale, ca și vânzările de altfel. Ei bine, președintele american a cumpărat o Tesla încercând să susțină compania miliardarului amic, care între noi fie vorba a donat multe zeci de milioane de dolari în campania lui Trump.
Până aici putem discuta despre moralitatea unei astfel de acțiuni publicitare, președintele american ar trebui să se vândă ceva mai scump, dar alta este problema mea: cine este Tesla în Statele Unite? O companie umflată artificial pe bursă de dansul din buric al lui Elon Musk, dar America nu stă pe umerii Tesla ci a fost construită de Ford, de General Motors etc.
Ori aceste companii, au zeci de mii de angajați, produc fiecare dintre ele mult mai multe autovehicule decât Tesla dar sunt și ele tot companii americane și atunci cum își permite Trump să facă reclamă, la Casa Albă unei companii în detrimentul celorlalte și mai ales când vine vorba de unul dintre cei mai mari contributori ai campaniei sale electorale?
Uite că-și permite, dar cu toate acestea valoarea acțiunilor Tesla pe bursa de pe Wall Street s-au prabusit la propriu pierzând 50% din valoare față de maximul atins în decembrie 2024. 50%?! Și tot cu 50% au scăzut și vânzările Tesla în Europa…
GeorgeGMT