Romania Military

Stiri militare

 

Si in Cehia negocierile pentru prelungirea leasing-ului avioanelor Gripen se apropie, doar ca cehii sunt mult mai seriosi.

 

Videpresedintele comisiei de aparare din Parlamentul cehiei, un Social-democrat, spune intr-un interviu acordat postului public de radio, ca leasingul, in continuare, al avioanelor Gripen trebuie considerat printre optiunine cu impactul de aparare si economic cel mai bun.

Declaratia este destul de importanta tinand cont de contextul general al competitiei intre producatorii de avioane de lupta europeni si cei din SUA, pe fondul crizei economice globale, in care se discuta in prezent despre „smart defence” si „pooling and sharing” pentru fortele aeriene.

(Pozitia Suediei, exprimata de Ministrul de Aparare Sten Tolgfors, a fost clara – Suedia doreste o cooperare mai mare in domeniul apararii pe plan European, in conformitate cu cerintele SUA.) 

  

Interviu Radio Cehia (Rádio Česko) cu Jan Hamáček, vicepreședinte al Comisiei de Apărare din Camera Deputaților a Cehiei

  

Moderator: Leasing-ul pentru avioanele Gripen expiră la începutul lui 2015. De ce credeți că Republica Cehă nu se poate descurca fără avioane supersonice?

 

Hamáček: Cehia nu poate fi lipsită de apărarea spațiului aerian. Sub ce formă vom avea această protecție depinde numai de noi. Cu siguranță nu este posibil să lăsăm spațiul aerian nepăzit, iar avioanele L-159 nu sunt capabile să acopere tot acest spațiu din cauza performațelor limitate; doar avioanele supersonice sunt capabile să păzească spațiul aerian. De aceea, este sarcina Ministerului Apărării să găsească o soluție. Din informațiile pe care le am, acum sunt evaluate opțiunile, dacă va fi vorba de avioane ale Cehiei cu piloți cehi sau altă variantă – a fost luată în considerare și poliția aeriană efectuată de forțele aeriene ale unuia din aliații noștri.

 

Moderator: Putem vedea acest lucru în statele baltice, deci nu ar fi ceva ieșit din comun în cadrul NATO. Totuși, pe care dintre aceste variante o preferă social-democrații?

 

Hamáček: Ținem legătura cu Ministerul Apărării, suntem în permanență informați cu privire la negocieri sau redactări de materiale. Preferăm varianta cea mai ieftină, respectiv cea mai avantajoasă din punct de vedere economic.

 

Moderator: Depre care este vorba în prezent? Ar însemna că ne protejăm spațiul aerian în cadrul NATO? Cehia plătește pentru poliție aeriană?

 

Hamáček: Din informațiile pe care le am, această variantă nu pare cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Sunt convins că este mai avantajos să continuăm cumva leasing-ul pentru avioanele pe care le utilizăm în prezent.

 

Moderator: Să continuăm cu Gripen?

Hamáček: Da.

Moderator: Deși prim-ministrul a spus că, în situația de față, cu siguranță nu va sprijini Gripen?

Hamáček: Nu îmi plac astfel de afirmații, făcute înaintea unei analize riguroase. În primul rând, toate informațiile disponibile arată că armata este complet satisfăcută de sistemul Gripen. În al doilea rând, se pare că acest tip de acord interguvernamental între Suedia și Cehia funcționează; piloții laudă și ei sprijinul venit din partea producătorului, întrucât nu există probleme: nu se întâmplă ca avioanele să stea degeaba din cauză că nu le funcționează anumite sisteme sau pentru că le lipsesc piesele de schimb; economic vorbind, ora de zbor a avionului Gripen este de câteva ori mai ieftină decât cea a unui F-16. Eu aș fi mai precaut, chiar este necesar să analizăm cu atenție toate aspectele economice și de abia apoi să alegem soluția cea mai bună.

 

 

Rusii lovesc cu multirolu’

 

Rusii ies la rampa cu propriul avion multirol, poate-poate.

Marti, 17 ianuarie, cei de la Suhoi au scos pe pista de la Komsomolsk-on-Amur cel de-al treilea prototip al lui Su-35S. Avandu-l la mansa pe pilotul de teste Taras Artsebarsky, multirolul rusilor s-a dat pe cer aproape doua ore, in diverse teste.

Primele doua prototipuri se afla deja in faza de testare-dezvoltare, de catre piloti militari.

Conform Suhoi, Su-35S ar avea o durata de viata de 6.000 de ore de zbor la un ciclu de 30 de ani.

Sursa: aviatiemagazin

 

 

Drone deasupra Bucurestiului, in timpul revoltelor

 

Revoltele populare din Bucuresti, din ultimele 5 zile deja, ne-au adus o imagine cu care Romania nu a fost obisnuita. Pe langa haosul provocat in centru Capitalei cu complicitatea aparatului represiv denumit jandarmerie, sambata seara protestatarii au putut vedea, pe viu, o drona!

Un astfel de aparat fara pilot a survolat de mai multe zona Pietei Universitatii, fiind chiar surprins in direct in transmisiunea celor de la Antena3. Din pacate, am cautat imagini postate pe internet, insa acestea, precum si alte relatari, lipsesc cu desavarsire.

Imaginea dronei deasupra Teatrului National a fost una spectaculoasa, aparatul survoland Piata la doar cateva sute de metri altitudine si avand aprinse luminile pentru zborul de noapte.

Aparatul parea a fi un Shadow 600 aflat in dotarea Ministerului Apararii Nationale intr-un numar de 11 astfel de sisteme complete.

Iata, mai jos, cum arata un astfel de aparat:

Sursa: aviatiemagazin

Exit mobile version