Grupul suedez anunta ca a primit o noua comanda pentru aruncatorul sau de grenade Carl Gustaf, valoarea contractului este de 35 milioane de euro, iar clientul, deocamdata, secret.
Contractul include sistemele de arme pentru versiunea Carf-Gustaf M3.
„Este o comandă importantă pentru Saab şi pentru portofoliul nostru de sisteme Carf-Gustaf. Interesul pentru M3 şi pentru versiunea cea mai nouă M4 este puternic. Sistemul Carl-Gustaf are o performanţă impresionantă şi asta dovedeşte clar încrederea pe care clienţii noştri o au în acest sistem”, a declarat Görgen Johansson, şeful zonei de business Dynamics a Saab.
Carl Gustaf M3
Natura industriei face ca în funcţie de circumstanţele legate de produs şi de client, să nu fie anunţate informaţii suplimentare privind clientul.
Sistemul de arme de top mondial Carl-Gustaf are o istorie îndelungată şi strălucită în serviciu în întreaga lume. Folosind o gamă largă de tipuri de muniţie, sistemul Carl-Gustaf le permite soldaţilor de pe teren să rezolve numeroase probleme – de la neutralizarea vehiculelor blindate la trecerea peste obstacole şi angajarea inamicului în clădiri. Sistemul, care a fost vândut în peste 40 de ţări, este dezvoltat succesiv cu noi tipuri de muniţie şi capabilităţi sporite. Cea mai nouă versiune, Carl-Gustaf M4, comandată de patru ţări, include o reducere a greutăţii de la 10 kg la 7 kg.
Carl Gustaf face parte dintr-o familie de arme, generic numita: “artileria infanteriei”. In aceasta categorie intra orice aruncator de grenade portabil, bineinteles faimosul RPG 7, mortierele, etc. Desi au o putere de foc relativa redusa, fata de o piesa de artilerie clasica, versatilitatea, precizia si mobilitatea deosebita, dublate in ultimii ani de o gama din ce in ce mai mare de munitii dedicate, fac din aceste arme unele extrem de importante in razboiul mobil din ziua de astazi.
Munitie
In linii mari CG are la baza acelasi principiu precum mult mai cunoscuta (mai ales pentru noi) AG 7, in sensul ca arma este refolosibila si foloseste proiectile reactive autopropulsate. Echipajul este format (in mod normal) din doi oameni, dar in conditii deosebite un singur om isi poate face treaba foarte bine.
Carl Gustaf M4
Ca munitie se pot folosi proiectile anti-infanterie, anti-buncar, anti-tanc, etc, cea mai nou versiune – CG M4 – se afla in dotarea fortelor special americane.
CG are calibrul 84mm, iar proiectilele dezvolta o viteza undeva in jurul valorii de 230m/s. Avantajul fata de o racheta este dat de pretul foarte mult inferior per lovitura si de masa mult mai mica, undeva in jurul a 11-13kg incarcat (M3), ca si de faptul ca acest tip de aruncatoare sunt refolosibile.
Poate ca impotriva unui tanc tot racheta AT este recomandabila, dar in razboi nu sunt tancuri chiar pe toate drumurile, in fapt un militar are sansa ca 99 de vehicule dintr-o suta vazute in actiune sa fie camioane, transportoare, vehicule 4×4 blindate usor, MLI-uri, etc., plus ca racheta AT nu este deloc utila impotriva infanteriei in camp deschis sau fortificate, greu (si scump) de folosit in zone urbane, etc.
MBDA
Ungaria a semnat inca din 2014 un contract cu compania MBDA pentru furnizarea de catre aceasta a unor rachete AA cu raza scurta Mistral 3. Dupa cum stim deja ungurii au cumparat sistemul AA cu raza foarte scurta Mistral inca din 1997 doatat initial cu Mistral 2.
Contractul are in vedere, pe langa achizitia rachetelor Mistral 3 si modernizarea sistemului de lansare cu sistemul de vizare optronic Matis MP3, sistem care creste eficienta Mistral prin oferirea de informatii detaliate despre tinta. Matis foloseste cordonate prin GPS si poate orienta lansarea indiferent de starea vremii, (putand fi) ghidat de un radar care sa anunte operatorul despre coordonatele tintei.
Cotidianul maghiar Magyar Nemzet, care ne da stirea, scrie ca in luna decembrie au sosit in Ungaria noile rachete si sistemele Matis MP3, sustinand ca rachetelor Mistral 2, aflate deja in dotare, sunt pe punctul sa le expire resura.
Rachetele Mistral-3 cu raza lunga de actiune (pentru un sistem SHORAD) – 7 kilometri – sunt doar parte din pachet. Pentru a profita de aceasta capacitate intarita, noi puncte de observatie pentru artileristi vor fi de asemenea furnizate, prin intermediul carora este posibila atingerea unor tinte mai indepartate. A treia etapa priveste modernizarea unor rachete Mistral 2 aflate in stocul armatei si care ar putea fi actualizate la fabrica Nyírtelek Arsenal a Ministerului Apararii, specializata in tehnologia rachetelor si unicul astfel de operator in Ungaria avand aceasta capacitate. Unele costuri sunt compensate de catre modernizarea unor rachete asumata de MBDA.
Ca parte din planul de dezvoltare a fortelor de aparare pana in 2026 este mentionata drept conditie in cadrul licitatie Olympic 2024 modernizarea anti-aeriana. In plus fata de modernizarea in curs a rachetelor Mistral (radarele, sistemele de control si comanda inca asteapta decizii pentru modernizare), trebuie avute in vedere inlocuirea sistemelor sovietice Kub, cu raza lunga de actiune de 25 de kilometri, si a vechilor rachete 3M9 care sunt la sfarsitul vietii lor.
Ca o simpla remarca, eu nu cred ca Ungaria cumpara Mistral 3 de frica rusilor, Vladimir Putin tocmai ce urmeaza sa faca o vizita la Budapesta, iar relatiile de prea-multa amicitie intre cele doua tari sunt deja de notorietate.
In mod sigur nu pentru rachetele de croaziera Kalibr se pregatesc ungurii si poate in acest context Romania ar trebui sa ia aminte la Mistralul 3 de la vest de noi.
Tare imi e ca operatori Mistralurilor unguresti vor avea afisat pe ecranele simultoarelor avioane F 16 cu cocarde…tricolore 🙂 .
GeorgeGMT