Romania Military

Submarine lansatoare de rachete nord coreene

Acum titlul s-ar putea sa va lase pe doua randuri intrebandu-va – in mod legitim de altfel- cine mama lui Kuzka este nord coreean: submarinul sau racheta?! Ei bine… ambele!

Inca din 2011 Coreea de Nord a inceput sa fie banuita de analistii militari occidentali ca are intentia de a construi sau ca ar dezvolta tehnologia necesara pentru un SLBM, care ar putea folosi ori rachete indigene Musudan ori chiar o racheta ruseasca SS-N-6 (R 27 sau RSM 25).

Raza operationala a unei astfel de rachete este intre 1500 si 2500 Mm, suficient de mare pentru a atinge tinte americane, lansata din Marea Galbena sau din apele teritoriale rusesti de langa insula Sahalin.

Banuiala, in privinta clasei de submarine folosite, cade tot pe un model rusesc – clasa Golf, model pe care nord-coreeni l-au achizitionat in 1994, atunci cand rusii au vandut nu mai putin de 40 de submarine vechi Phenianului printre care si cateva bucati din clasa Golf.

Golful este un sub diesel-electric care are posibilitatea de a lansa trei rachete. Problema este ca navele vandute Coreei de Nord erau destinate taierii la fier vechi, dar este posibil ca macar una dintre ele sa fi fost reconditionata, sau poate – in urma studierii navelor sovietice – coreeni au reusit sa-si incropeasca o nava noua (putin probabil).

Insa flota de submarine nordista este una dintre cele mai mari din lume – ca numar posibil sa fie chiar cea mai mare – cu aproximativ 70 de nave operationale, pe hartie cel putin. Este adevarat ca majoritatea navelor este formata din submarine mici, costiere, iar restul din nave batrane de origine chinezeasca – Type 031, sau sovietica, inclusiv nave care au facut WW2. Nu se cunoaste exact numarul de nave cu adevarat active, dar in urma cu doar cativa ani o corveta sud-coreeana a fost scufundata si peste 40 de marinari si-au pierdut viata, atunci cand un submarin de “buzunar” nordist a lansat o torpila.

Si Kim hau-bau si-a schimbat lookul…

Uluitor a fost faptul ca nava sud-coreeana nu a depistat submarinul nord-coreean, asadar faptul ca flota este compusa doar din nave depasite tehnologic nu reprezinta deloc o garantie a faptului ca nu pot produce pagube.

De asemenea Phenianul este banuit ca ar detine si cel putin o racheta SS-N-6, “uitata” de rusi in tubul de lansare al unui submarin din clasa Golf, iar aceasta racheta ar putea fi folosita, poate a fost deja, la imbunatatirea sistemului de propulsie pentru rachetele nord-coreene, care pana acum folosesc combustibil lichid, lucru care le face greu de exploatat.

Cu toate acestea este aproape imposibil de crezut ca nord-coreenii ar fi capabili sa dezvolte tehnologia de lansare a rachetelor balistice din imersiune, cel mai probabil rachetele lor ar trebui lansate din pozitia la suprafata, lucru care cuplat cu rachetele cu combustibil lichid, ar oferi ceva timp distrugerii submarinelor…

Dar pe 23 ianuarie a avut loc prima lansare de test a rachetei KN-11 de pe o platforma  navala de suprafata, testul fiind un succes, asta dupa ce cu putin timp in urma a avut loc un test de lacsare a aceluiasi tip de racheta de la o baza terestra, test incununat si el de succes.

Americanii mai cred si ca nord-coreenii ar fi deja in cursa pentru obtinerea unor focoase nucleare suficient de mici pentru a fi transportate cu ajutorul rachetelor balistice si toate aceste date puse laolalta indica faptul ca in doar cativa ani un submarinele (macar un submarin al) Phenianului, dotate cu 2-maximum 3 rachete balistice cu raza intermediara ar putea fi operationale.

Si nici China nu este departe de programul nuclear nord-coreean, existand indicii ca Beijingul a fost implicat in dezvoltarea rachetei balistice KN-08, racheta care este folosita de Phenian de pe lansatoare mobile, iar KN-11 ar putea fi o varianta navalizata a acesteia, folosind un submarin sovietic si tehnologia rachetelor chinezeasca, ambele tari avand interesul de a “imprastia” atentia Statelor Unite pe cat mai multe tinte.

Un lucru este insa foarte clar, in doar cativa ani Coreea de Nord va dispune atat de rachete cu focoase nucleare mobile, montate pe TELuri cat si cel putin de un submarin cu rachete balistice dotate cu focoase nucleare.

GeorgeGMT

Exit mobile version