Daca in 2012 guvernul suedez conditiona finantarea noului Gripen E de reusita atragerii unor parteneri straini in program, astazi noua filozofie militara suedeza, intarita de ministru al apararii, stipuleza ca Gripen E/F va merge iniante chiar daca Suedia va fi nevoita sa suporte singura costurile cu dezvoltarea.
Pana in acest moment Stockholmul a platit deja peste 300 de milioane de dolari pentru programul Gripen E si cum psita elvetiana a cazut, Saab isi va concentra intreaga atentie asupra negocierilor aflate in curs cu Brazilia, guvernul suedez oferind un foarte puternic parteneriat economic, atat in industria civila cat si in cea militara, pentru brazilieni.
Pe zona cooperarii industriale se asteapta ca pana in decembrie discutile dintre cele doua guverne sa fie finalizate, Brazilia avnd acum o pozitie privilegiata in negocierile cu Saab, fiind deocamdata singurul posibil mare partener pentru Gripen E/F si avand sansa sa obtina o cooperare la un nivel neimaintalnit pen un astfel de program militar.
Deocamdata Saab se poate baza in mod ferm pe cele 60 de aparate Gripen E comandate de Suedia, cu posibilitatea ca numarul total de aparate sa ajunga la 80 – pe fondul alocarilor bugetare in crestere pentru aparare si pe cele 36 de de aparate pentru Brazilia, aici fiind insa necesara finalizarea ngeociaerilor si semnarea unui acord ferm.
Nu pot decat sa constat cu amaraciune ca Romania putea sa fie astazi al doilea partener major in programul Gripen E daca am fi avut si noi conducatori patrioti si dotati din nastere cu inteligenta, cele 48 de aparate necesare RoAF ajutand Romania sa fie un centru de dezvoltare pentru Gripen, salvand si dezvoltand industria aeronautica nationala. In schimb ne-am ales cu 12 avioane vechi, bune doar de facut poze cu bombardierele rusesti.
GeorgeGMT