Moscova: submarinul este olandez
Duminică, Suedia a dat publicităţii o fotografie puţin neclară în care se vede o navă misterioasă în Arhipelagul Stockholm. Armata suedeză caută un submarin străin în cadrul celei mai mari mobilizări a ţării de la Războiul Rece încoace, scrie „Business Insider“. O sursă din cadrul Ministerului rus al Apărării spune însă că misteriosul submarin este olandez.
„Recomandăm (autorităţilor suedeze) să ceară informaţii Comandamentului Forţelor Navale ale Olandei“, a declarat sursa din Ministerul rus al Apărării, citată de Mediafax, în contextul în care, potrivit unor speculaţii în presa suedeză, submarinul respectiv ar fi rusesc.
„Este un submarin cu propulsie diesel-electrică olandez, Bruinvis, care efectua săptămâna trecută exerciţii, inclusiv ieşiri de urgenţă la suprafaţă, în imediata apropiere a (oraşului) Stockholm“, a spus sursa citată.
Acest submarin a intrat vineri în portul Tallinn, capitala Estoniei, şi „probabil îşi va relua drumul astăzi (luni)“ înapoi în Olanda, mai afirmă sursa de la Ministerul rus al Apărării.
Căutarea în Marea Baltică, la mai puţin de 50 de kilometri de capitala Suediei, Stockholm, a început vineri, iar amintiri despre Războiul Rece au început să iasă la suprafaţă: atunci autorităţile suedeze căutau submarine sovietice suspecte de-a lungul coastei.
Armata Suediei a arătat o fotografie jurnaliştilor ce reprezintă ceva ce pare o navă înconjurată de mici valuri albe. Martorii care au făcut poza spun că imediat după, nava s-a scufundat.
„Poate fi un submarin sau un submarin de mici dimensiuni. Pot fi scafandri care folosesc un fel de vehicul subacvatic, sau pot fi scafandri care nu au ce căuta pe teritoriul nostru“, a declarat amiralul Anders Grenstad. El spune că reperarea acestei nave au avut loc „într-o zonă de interes pentru o putere străină“, însă a adăugat că nu poate face o legătură între activitatea observată în apele teritoriale suedeze şi un anume stat.
„Nu ne aparţine. Este o navă străină şi nu avem informaţii cum că ar fi civili implicaţi“, potrivit lui Grenstad. Incidentul vine pe fondul tensiunilor cu Rusia din statele nordice şi baltice, multe dintre ele membre ale Uniunii Europene, tensiuni privind implicarea Moscovei în criza din Ucraina. Săptămâna trecută, Finlanda a acuzat marina rusă că s-a intersectat cu o navă de cercetare finlandeză în apele internaţionale, notează „Business Insider“.
Rapoarte despre un bărbat în negru în apă au condus la speculaţii privind forţele speciale ruse din Arhipelag care, în mod obişnuit, este o destinaţie de vacanţă populară fiind alcătuit din mii de insuliţe. Rusă vorbită pe o frecvenţă de urgenţă
Armata suedeză spune că informaţia iniţială despre activitatea subacvatică suspectă a venit dintr-o sursă de încredere, fără a oferi însă detalii. Peste 200 de militari au fost implicaţi în căutări.
Publicaţia suedeză „Svenska Dagbladet“, citând surse neidentificate care aveau cunoştinţe despre căutări, scrie că acestea au început după o transmisie radio pe o frecvenţă de urgenţă, rostită în rusă.
Mai multe mesaje în rusă care au fost transmise dintr-un anume punct al Arhipelagului, dar şi din Kaliningrad, enclava rusă din statele baltice care găzduieşte flota Moscovei, au fost interceptate vineri seară, în timpul căutărilor suedeze, scrie publicaţia suedeză. Totuşi, amiralul Grenstad spune că forţele armate n-au primit nicio informaţie despre un semnal de urgenţă. Duminică, ministrul Apărării a declarat că nu există nicio urgenţă în statele baltice care să implice navele lor.
„Navele şi submarinele Marinei ruseşti îşi îndeplinesc îndatoririle în apele internaţionale în conformitate cu planul. Nu există nicio situaţie extraordinară şi nici vreo urgenţă care să implice nave de război ruseşti“, potrivit ministrului Apărării din Suedia. Ţările baltice sunt îngrijorate de ambiţiile militare ruse, încă de când Moscova a anexat Crimeea în martie, ca urmare a înlăturării preşedintelui ucrainean prorus. Luna trecută, Suedia spunea că două avioane ruseşti au intrat în spaţiul său aerian, denumind această acţiune „o infracţiune serioasă“.
Dacă aceste căutări au ca rezultat dovedirea activităţii străine în apele teritoriale suedeze, acest lucru va reprezenta primul test real al premierului Stefan Lofven şi al guvernului său minoritar de centru-stânga care este în funcţie de mai puţin de trei săptămâni, notează „Business Insider“.
În 1981, un submarin sovietic, U137 – după cum l-au catalogat suedezii, a intrat în apele teritoriale suedeze, până aproape de o bază navală importantă, stârnind suspiciuni privind motivele unei asemenea intruziuni.