Romania Military

Suhoi 30MKI vs Eurofighter = 12-0!

iaf-raf-exercise-650_650x400_61438797697

Mai intai in engleza in original.

“In some of the most intense international air combat exercises ever featuring the Indian Air Force, IAF pilots flying Sukhoi Su-30 MKI fighters had a resounding 12-0 scoreline in their favour against Royal Air Force Typhoon jets in Within Visual Range (WVR) dogfighting operations.

In subsequent Large Force Exercises (LFE) which featured combined Eurofighter Typhoon and Su-30 formations, the IAF jets were somewhat less successful but consistently held an edge over the Typhoon.”

Exercitiul la care britanicii au luat-o atat de rau s-a desfasurat in iulie si a durat 10 zile. In cadrul acestuia s-au desfasurat exercitii comune intre avioanele Suhoi 30MKI indiene si Eurofightere britanice, rezultatul l-ati citit inca de la inceput. Acest joc de razboi este unul bi-lateral si este la  a IV-a editie, partea indiana participand cu avioane patru Suhoi 30MKI, un C 130J Hercules, un C 17 GlobeMaster II si un Il 76 pe post de cisterna aeriana.

In prima saptamana s-au executat lupte simulate de tip dog-fight in care fiecare avion lansa virtual rachete cu raza scurta avand in vizior avionul urmarit, la o distanta de maximum 3 km. Au fost lupte 1:1, 2:2 sau 2:1 si din pacate pentru europeni toate s-au incheiat cu victoria clara a indienilor chiar si atunci cand 2 Typhoon au luptat cu un singur Suhoi 30…

Conform presei indiene aparatele Suhoi au reusit sa intre mereu in virajul EF, folosindu-se – in premiera – de sistemul de tractiune vectoriala care a reusit in cazul luptelor de aproape sa faca diferenta la manevrabilitate. Indienii mai lauda si sistemul pasiv de tip IRST cu care Suhoiul este dotat, sistem care ar fi oferit un avantaj distinct in lupta de aproape pentru indieni.

Mai mult decat atat asiaticii sustin ca nu au existat restrictii in folosirea radarelor de bord si ca ambele parti le-au folosit in conditii reale de razboi (un lucru extrem de rar intalnit).

In cadrul exercitiilor de tip Beyond Visual Range (BVR) ambele parti au cazut de acord ca distanta maxima pe care s-a executat simularea sa fie de doar 25 de mile.

Exercitiul s-a desfasurat in UK si cu asta basta.

Problema e ca Suhoiul a dat de pamant cu ET si a dat intr-un mod foarte categoric de fiecare data, asta in conditiile in care, putem doar presupune, englezii au acceptat sa joace cu cartile pe masa in ideea ca poate vand ceva Typhoonuri in India, dar la un asa scor…

Acum puteti sa sustineti ca nu-i mare scofala, ca se stia deja ca Flankerele rusesti sunt magnifice in lupta manevriera dar ca occidentalii le pot da jos oricand cu rachete cu raza lunga sau medie, ca Vestul are apanajul unei tehnologii radar si ECM superioare, etc, etc…

Doar ca una-i teoria si alta practica, iar pe de alta parte orice tehnologie poate fi contrata, orice radar poate fi bruiat, orice sistem ECM poate avea un contra-sistem, numai in lupta la vedere nu prea ai ce sa bruiezi, ca doar pilotul nu poate fi bruiat, nu-i poti scoate ochii de la distanta.

Pe de alta parte Eurofighterul Typhoon, varf de tehnologie aeronautica, electronica si militara in NATO a fost proiectat special sa lupte cu Suhoi si europeanul are super-manevrabilitate si sistem pasiv IRST  si ar trebui sa fie macar egalul acestuia. Prcaqtic EADS s-a uitata numai la Suhoi 27 Flanker si posibili sai derivati cand a proiectata Typhoonul si de aici problemele. Daca ET si-o lua de la Rafale sau F 15C era alta discutie.

Deocamdata insa se dovedeste ca ET este la fel de “egal” cu Suhoiul  cum era Me 110 in fata Spitfire… Ce s-a intamplat nu se poate spune exact, dar este posibil ca specializarea pentru lupta la vedere a avioanelor rusesti (si a pilotilor indieni) sa faca diferenta, iar sa ne punem baza doar in tehnologie este destul de riscant macar si pentru ca o tehnologie poate fi dezvoltata si de altii, ba poate fi chiar dezvoltata mai bine si atunci ramai fata-n fata cu inamicul tau.

Daca ajungem la concluzia ca mano-a-mano NATO e halit de avioanele rusesti atunci stam foarte, foarte prost, iar cei care cred ca BVRul este rege sunt macar prea optimisti pentru binele nostru.

Candva vor avea si rusii “invizibile” si chinezii, etc si se poate ajunge la situatia – nedorita de noi – ca un pilot NATO sa zboare relaxat cu radarul gol si sa se trezeasca face-to-face cu un rusnac pe care nimeni nu l-a detectat. Ce face atunci?!

Deocamdata ET fata-n fata cu Suhoi 30MKI nu pare a avea nici o sansa, cu atat mai mult cu cat 30MKI nu este chiar varful de gama al familiei Suhoi si nu are rost sa ne gandim la Suhoi 35S…

Bineinteles ca englezii nu sunt la prima astfel de rusine si una dintre explicatii ar fi ca RAF-ul se bazeaza din ce in ce mai mult pe lupta BVR si tehnologia superioara – radare de bord, rachete, data-link, radare aeropurtate, ECM, etc – lasand de izbeliste tactica luptei clasice la vedere si tare imi e sa nu ajunga candva la concluzia ca au gresit grav la fel precum americanii care credeau ca dog-fightul a murit dar mai apoi au infiintat Top Gunul…

Pentru ca englezii par a fi o natiune desteapta dar de cateva ori in istorie au dovedit exact contrariul! O fi avionul slab sau modul de folosire si pregatirea pilotilor sunt execrabile?! Tractiunea vectoriala nu poate fi un motiv acceptat pentru simplul motiv ca nu-i o tehnologie necunoscuta, iar RAF-ul a avut suficient timp la dispozitie sa poata gasi metode s-o infranga (existand si un prototip al motorului Eurojet EJ200 cu thrust vectoring), pentru ca daca nu pot inseamna ca ard banii contribuabililor degeaba. Oricum rezultatul este macar penibil.

Si apropos de tehnologie a mai fost unu’ prin Berlinul anilor “30 care era sigur ca Reichul lui de 1000 de ani va fi fondat pe o tehnologie superioara. Tehnologia superioara  a avut-o fara discutie, da Reichul lui n-a prins nici macar 20 de ani, pe motiv ca doar cu tehnologia nu castigi razboiul. Niciodata n-a fost asa si nici nu va fi…

Iar la sfarsit tot respectul pilotilor indieni pentru rezultatul foarte bun! Se dovedeste ca indienii isi cunosc si stapanesc Suhoiul 30MKI mult mai bine decat stiu britanicii ce sa faca cu Typhoonul. Si o concluzie amara: teoretic toata lumea s-ar astepta ca intr-o lupta simulata, in care fiecare trage cat poate de avionul sau, ET sa iasa invingator, pentru ca este greu de crezut ca India ar detine un avion mai bun decat o tara membra NATO de calibrul Marii Britanii. Sau piloti mai bine pregatiti.

GeorgeGMT

 

Exit mobile version