Nu, nu la noi!
Cateva dintre obiectivele reformei „Armee de Terre” franceze pentru 2030:
Pe scurt, de la sursa (https://www.defense.gouv.fr/web-documentaire/vision-strategique-2020/index.html#page=1), pornind de la un nou „Cod de onoare al soldatului”, cele 4 axe majore asa cum sunt descrise de Generalul de armată Thierry Burkhard, șeful statului major al armatei franceze :
1.) Soldati antrenati la inaltimea crizelor si socurilor viitoare – recunoscuta de natiune – cresterea nivelului exigentei pentru pregatirea operationala avand la baza modelul „Contact”. Antrenamentul trebuie desfasurat in conditii complexe, mixand unitati/categorii de forte (interoperabilitate) in manevre combinate si cu degradarea/negarea accesului la anumite capacitati pentru a se apropia de conditiile reale ale conflictelor simetrice de inalta intensitate, stat-contra-stat. Aceste conflicte au urmatoarele caracteristici: amploare mult mai vasta, declansare brusca – fara timp de pregatire, componenta terestra semnificativa. Militarii trebuie sa faca fata celor mai dure situatii in caz de conflict.Rezilienta – capacitatea de a incasa socuri, a armatei si a natiunii. Aceasta necesita redundanta organizationala si a mijloacelor, organizatie teritoriala robusta, sustinere comuna adaptata fortelor si stocuri suficiente. Armata trebuie sa devina atractiva, integratoare, sa aibe un proiect pentru atragerea tinerilor – fidelizarea celor 16.000 de tineri anual.
2.) Capacitati care permit surclasarea adversarilor – echipare. Programe de inzestrare care sa dezvolte/mentina superioritatea in fata potentialilor adversari. Aducerea in viata de zi cu zi a elementelor principale de dotare, pentru ca oamenii sa fie obisnuiti cu echipamentul.
3.) Instruire axata pe angajamente majore, inclusiv a rezervei. Programul de antrenament al rezervei va fi intensificat si adus pe palier de complexitate similar cu cel al fortelor active, pentru a putea desfasura misiuni superioare celei de protectie a teritoriului national existente astazi. Revizuirea rolurilor componentelor terestre in manevrele multi-mediu de operare, bazate pe moduri de actiune renovate și diversificate, cu structuri si formate de utilizare agile și adaptabile. Capacitate sporita de manevra a unitatilor mari – nivel divizie, colaborarea inter-arme si inter-alianta.
4.) Functionare simplificata, pragmatica, inclusiv la nivel administrativ. Intregul lant de comanda se plange de cresterea masiva a straturilor si sarcinilor administrative, ceea ce lasa tot mai putin timp pentru sarcinile militare specifice;
Se sustine ca In vederea evolutiei pe aceste axe sunt necesare urmatoarele ameliorari – 12 obiective:
Nu in ultimul rand, se vorbeste de stabillirea unei referinte internaționale, cu un efort axat pe Europa: pentru a face o cooperare operatională si eficienta cu aliatii, in special cu cei europeni, dezvoltand in acelasi timp know-how-ul parteneriatului militar operațional.
Marius Zgureanu