Romania Military

Switchblade 300/600 – Romania

Era deja cunoscut faptul ca Romania intentiona sa semneze un contract de achizitie pentru drone Switchblade 300/600 in 2024. Ei bine contractul este semnat si americanii au dat dispozitia de incepere a fabricarii lor. In documentul american nu se precizeaza cate drone si nici tipul lor (300/600), dar stim ca valoarea contractului este de 54 de milioane de dolari si prevede livrarea catre trei natiuni: Romania, Suedia si Lituania.

Switchblade 300

„AeroVironment Inc.,* Simi Valley, California, was awarded a $54,861,545 modification (PZ0048) to contract W31P4Q-20-C-0024 for Switchblade hardware production. Work will be performed in Simi Valley, California, with an estimated completion date of June 30, 2026. Fiscal 2023 missile procurement, Army funds; fiscal 2024 research, development, test and evaluation, Army funds; and fiscal 2024 Foreign Military Sales (Lithuania, Romania and Sweden) funds in the amount of $54,861,545, were obligated at the time of the award. Army Contracting Command, Redstone Arsenal, Alabama, is the contracting activity.” Sursa AICI.

Nu stim cate de fiecare, dar cunoastem din declaratiile oficialilor de la Bucuresti ca Romania are pusi deoparte pentru Switchblade 300 si cateva Switchblade 600 suma de 176 de milioane de lei, adica un pic peste 35 de milioane de dolari.

Pretul unei drone Switchblade 300 nu este cunoscut oficial, dar din estimari pare a se situa intre 53-55 mii de dolari si 80 de mii de dolari, in functie si de alte acareturi, in timp ce sora mai mare Switchblade 600 ar avea un pret estimat per bucata undeva intre 125-175 de mii de dolari, de unde si interesul crescut al Bucurestiul mai ales pentru Sw 300.

Sw 300 in sine a fost platita de americani cu 52 914 mii de dolari in 2023, dar daca tinem cont de sistemul de control (calculator), piese de schimb, intretinere, antrenamentul militarilor etc, pretul s-ar situa in jurul sumei de 80 e mii de dolari. Este posibil ca viitoarele achizitii sa fie mai ieftine odata ce ti-ai stabilit baza de operare si cumperi doar drona.

Din ce vedem, este foarte posibil ca Bucurestiul sa nu fi comandat intreaga cantitate cu aceasta ocazie sau acesta este doar primul lot comandat de americani. Daca impartim cei 35 de milioane de dolari la 80 de mii dolari, pretul care pare a fi maximum pentru varianta 300, avem o cantiatte de +430 de unitati, dar acesta este doar un calcul empiric.

Dar in linii mari putem considera ca vor fi achizitionate cateva sute de drone Switchblade 300 si cateva 600. In declaratiile oficiale de la Bucuresti se face vorbire despre 25 de sisteme de Switchblade 300, doar ca n-am reusit sa gasesc nicaieri o definitie a ce inseamna “un sistem Switchblade 300”, dronele fiind peste tot prezentate individual.

Switchblade 600

Acum, Switchblade 300/600 va fi o premiera pentru Armata Romana, fiind prima drona-sinucigasa din dotare. Americanii de altfel nici nu incadreaza Switchblade la categoria drone ci la rachete ghidate pentru ca odata decolata, drona nu mai poate fi recuperata si ori isi atinge tinta si detoneaza, ori se prabuseste cand ramane fara energie.

Switchblade 300 are o raza de actiune de ceva peste 10km – 20 minute de zbor in varianta Block 20, in timp ce surata mai mare – 600 – poate atinge maxium 80km cu echipament special de transmisiuni, sau 40 de km in standard cu 40 de minute timp maxim de zbor. Sw 300 Block 20 (cel mai probabil ca acesta este varianta cumparata) are un sistem de camera EO/IR si poate face achizitia tintei si transmiterea coordonatelor GPS catre operator. Este gandita sa fie folosita impotriva vehiculelor usoare, mai putin blindate, a personalului, dar poate fi folosita si impotriva dronelor inamice pe care le distruge la impact, in zbor.

Poate fi trimisa direct impotriva unei tinte, pe coordonate dinainte stabilite, sau poate survola un anumit teritoriu in cautare de tinte. De asemenea i se poate aloca o alta tinta in timpul zborului. Poate ataca si trupe adapostite in transee.

Greutatea este de 3,6 kg – tub de lansare si drona, in timp ce drona cantareste doar 2kg. Intregul sistem de comanda si control este in tub iar operatorul are nevoie doar de o tableta.

Switchblade 600 este alta mancare de peste si intregul ansamblu – tub, drona, sistem de comanda si control, cantaresc 54 de kg, insa drona poate distruge si vehicule blindate puternice avand o incarcatura de lupta similara cu racheta AT Javelin. In cazul Sw 600 este nevoie de o antena mai mare datorita razei crescute.

Asa cum scriam la inceput, nu stim cate drone Switchblade  doreste Romania sa cumpere, dar stim ca accentul este pus pe varianta Sw 300 si doar cateva Sw 600 sunt avute in vedere. Nu stim de asemenea ce inseamna un sistem Switchblade 300, astfel incat mai avem de asteptat pana cand vom afla despre ce numere vorbim. In orisicare caz discutam despre cateva sute de drone Sw 300, mai ramane sa aflam despre cate sute.

GeorgeGMT

 

Exit mobile version