Spun rusii ca noul lor MBT ar fi deja in productie! Deruta noastra ar putea avea legatura cu faptul ca ivanii, in 2015, au prezentat niste modele ale T 14, modele aflate in stadii nu foarte avansate de dezvoltare. Cu alte cuvinte nu a fost prezentat T 14 ci doar niste prototipuri relativ primitive, in timp ce tancul adevarat ar fi fost mult mai avansat.
Astfel, Sergei Chemezov – directorul companiei Rostec – a spus celor de la Wall Street Journal (acestia il intrebasera daca programul T 14 va fi stopat datorita lisei de fonduri) ca intreaga familie Armata este deja in productia de serie.
Chemezov a declarat ca vor fi stopate doar noi dezvoltari ale platformei Armata, dar ca tancul este deja in productie.
T 15 Armata
Programul Armata are in compunere trei vehciule de lupta: T 14 Armata MBT, T 15 – masina de lupta grea a infanteriei (a nu se confunda cu Kurganets-25, care este un MLI usor si amfibiu, care nu imparte aceeasi platforma cu familia Armata) si T 16 – vehicul greu de recuperare. Familia Armata mai cuprinde si alte vehicule, aflate in diverse stadii de dezvoltare, dar cele trei sunt deja finalizate si aflate in productia de serie.
In privinta tunului anti-tanc calibrul 152mm, acesta pare a fi gata de lupta si conform presei rusesti tunul pentru tanc va fi un derivat al obuzierului de 152mm folosit astazi pe 2S35 Koalitsiya-SV. Noul tun va fi montat pe un fel de distrugator de tancuri (nume folosit de presa rusa), de fapt un vehicul greu, blindat si pe senile, desemnat ca “vehicul de asalt greu”. Cel mai probabil acest tun de asalt va fi unul fara turela.
T 16 – vehicul de recuperare de pe linia frontului
Revenind la T 14 Armata, acest nou tanc va fi unul modern si va putea sa conlucreze, la nivel de schimb de date in timp real, cu actualele T 90MS (desi MSul nu se afla in dotarea Armatei Ruse), inclusiv video.
Bineinteles ca T 14 va dispune si de un sistem activ de protectie – Afghanit, sistem care poate detecta si bruia orice se apropie de tanc, iar rusii sustin – nu foarte clar deocamdata – ca sistemul lor ar putea para chiar si proiectilele de tip sageata trase de tancurile inamice. Ce-i clar insa este ca Afghanitul “stie” sa opreasca rachetele AT sau proiectilele HE-high explosive.
In rest T 14 este un tanc rusesc pur-sange: echipaj de trei oameni, silueta foarte joasa, extrem de mobil. Asa cum stim deja echipajul de trei oameni este asezat in totalitate in interiorul vehicului nu si in turela, aceasta din urma fiind manevrata din interiorul sasiului. De asemenea T 14 ar fi primul tanc rusesc care inca din faza de proiectare s-a dorit unul construit in jurul echipajului si la care s-a avut in vedere pastrarea oamenilor cat mai vii posibil, spre deosebire de T 72 unde nivelul de protectie al echipajului era destul de scazut.
Tot la nivel de protectie, pe langa sistemul activ Afghanit, T 14 se mai lauda si cu un sistem de protectie reactiv – Malachit – plus un nou blindaj compozit.
GeorgeGMT