Acum avem si confirmarea partiala a rusilor ca tancul lovit este un T 90. Ria Novosti spune ca Moscova a livrat cam 12 astfel de tancuri unor unitati de elita a armatei siriene.
Pana aici istorie, dar din punct de vedere tehnic sunt cateva consideratii:
- Daca ne uitam cu atentie pe la minutul 0:12 se vede o sclipire in partea dreapta superioara a turelei, de unde ar putea rezulta ca mitraliera (poate lansator de grenade automat) tragea asupra cuiva
- Tancul are sistemul Shotra, se vede foarte clar acest lucru, dar acesta nu pare activ. In cam toate videoclipurile cu Shotra acesta emite o lumina rosiatica (in spectrul vizibil) atunci cand este activ, dar – lucru ciudat – turela este orientata spre zona de lansare. Dar acest lucru s-ar putea sa aiba legatura cu faptul ca tancul respectiv era angajat in lupta cu grupul de rebeli de pe acea directie.
- BGM 71 TOW oricum n-ar avea de ce sa sufere de pe urma Shotra, acest sistem defensiv fiind eficient impotriva rachetelor ghidate laser sau IR, nicidecum impotriva celor ghidate optic, de catre operator. Practic singura metoda sa bruiezi o TOW este sa chioresti operatorul sau, si mai bine, sa-i tragi una dupa ceafa.
- Racheta a lovit in zona superioara a turelei, a lovit chiar foarte bine, (magnific tragator!), dar in mod clar nu a penetrat blindajul. Aici ar fi cateva argumente:
- In urma impactului a rezultat o singura explozie, cea a capului de lupta al rachetei, fara o explozie secundara
- Munitia tancului nu a explodat, ar fi fost foarte vizibila
- Cel putin un membru al echipajului, probabil comandantul sau ochitorul, a sarit foarte vioi din turela, ori daca racheta ar fi penetrat cei din turela erau primii morti. Avem motive intemeiate sa credem ca intregul echipaj a supravietuit loviturii.
Acum, BGM 71 TOW este o racheta veche dar extrem de eficienta si imposibil de bruiat (de unde si varsta sa “venerabila”), doar ca variantele puse la dispozitie rebelilor s-ar putea sa nu fie chiar cele mai moderne (o varianta noua ar fi atacat de sus), pe de alta parte protectia reactiva, cu care rusii isi “impodobesc in mod constant tancurile, si-a cam facut treaba, desi T90 ul ala nu cred sa mai fie acum operational, va trebui sa treaca pe la atelier, dar nu cred sa-i fi fost afectat sistemul de propulsie si capacitatea de rulare.
Mai jos avem o compilatie cu mai multe tancuri distruse in Siria, se pare tot cu TOW, si se poate remarca intotdeauna explozia secundara, generata de prima explozie a capului de lupta a rachetei. In cazul T 90 tocmai explozia secundara lipseste, basca ca echipajul pare socat si cheaun de cap, dar foarte zglobiu.
GeorgeGMT