Romania Military

Sondajul Rumania Military #12: Tabloul electoral, cu o saptamana inainte de alegeri

This entry is part 12 of 20 in the series Sondaje RuMil

Duminica viitoare, mergem (mergem?) sa votam.

Pe cine sa votam?

Asta-i marea problema si-l inteleg total pe George cand spune ca nu stie ce sa va recomande sa votati.

Sa le luam pe rand:

 

  1. P.S.D.

Stiti voi despre cine vorbesc… si nu ma refer doar la mineriade, Bancorex, Bechtel, Petrom, fregate. Iar povestea cu “urmasii comunistilor” a ramas tema de alint fata de ce au reusit sa faca de atunci incoace.

In 2009 au avut sansa sa arate tarii ca sunt in stare sa-si asume responsabilitatea guvernarii intr-o perioada extrem de grea.

Dupa cateva luni petrecute la guvernare au decis ca e mai bine sa-i lase pe PD-isti sa-si rupa gatul iar ei sa injure de pe margine si, poate, sa-l faca presedinte pe inconstientul Geoana, cel cu vizitele secrete la Vantu si la Moscova.

Numai ca, dupa balbaieli, furaciuni, blesteme de la populatie dar si reforme, PD-istii reusesc sa franeze caderea economica de la -7.1% in 2009 la -0.8% in 2010 iar in 2011 economia trece la +1.1% (+2.3 dupa alte surse) ceea ce devine de nesuportat pentru pesedisti si acolitii lor. Urmeaza “manifestatiile spontane” de la Universitate, debarcarea lui Ungureanu, apoi cascadoria din vara lui 2012 (care avea sa franeze cresterea economica la 0.7%) si castigarea puterii, ca USL, cu un scor astronomic, in toamna aceluiasi an.

Ce s-a intamplat dupa ce au luat puterea?

Cresteri de salarii pentru demnitari, reintroducerea pensiilor speciale (mai asezate la militari dar tot indecente pentru diplomati), reintroducerea indemnizatiilor pentru revolutionari, pensii speciale pentru parlamentari si tot asa.

Tot dezmatul asta ne-a costat blocarea investitiilor, in special in infrastructura (http://www.biziday.ro/2016/11/29/targuiala-pe-salariile-bugetarilor-ascunde-secretul-stagnarii-in-saracie/ ), blocarea cofinantarilor pentru proiecte europene, cresterea datoriei publice a Romaniei cu cca 10 miliarde de Euro (http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2015-05-21-20178754-0-raport-curtea-conturi-finante.pdf , pag.22), cresterea nivelului de saracie.

In privinta proiectelor europene, dupa ce initial au deblocat finantarea de la Bruxelles si absorbtia a crescut la cca 45%, pe proiectele depuse pe vremea lui Boc, absorbtia a incetinit pentru ca nu au mai depus proiecte. La sfarsitul lui 2015, cand a expirat termenul de eligibilitate pentru exercitiul 2007-2013, absorbtia era de doar 60%, cu aproape 8 miliarde Euro, bani pierduti.

Detalii aici:

http://www.zf.ro/eveniment/fonduri-ue-gong-final-pentru-exercitiul-financiar-2007-2013-romania-a-avut-la-dispozitie-19-mld-de-la-ue-dar-a-luat-numai-11-mld-8-mld-au-fost-pierdute-definitiv-14921034/poze/?p=1

Mai rau, din cele 300 miliarde Euro puse la dispozitie din 2015, prin programul Juncker pentru sprijinirea cresterii economice, combaterii somajului si cresterii competitivitatii, Romania nu a reusit sa atraga decat cateva zeci de milioane Euro.

In privinta masurilor economice, au aplicat, precum Tariceanu in 2005-2008, principiul “Mancam bine, infundam wc-ul si Dumnezeu cu mila.” Au incurajat consumul in loc sa ia masuri pro business, rezultatul fiind cresterea importurilor si a deficitului balantei comerciale.

Acum, in campanie, au venit cu o avalansa de masuri populiste de cresteri de salarii si pensii si taieri de taxe, fara niciun fundament economic. E suficient sa faci o simulare ca sa-ti dai seama ca, daca aplici masurile propuse de ei, economia se duce-n cap, dupa o crestere initiala bazata pe consum.

In privinta raporturilor cu justitia, aici nu e nicio problema. Defileaza cu un presedinte condamnat pentru frauda de 1.5 milioane voturi de la referendumul din 2012 si cu alti 12 candidati urmariti penal sau trimisi in judecata, aflati pe pozitii eligibile.

In privinta politicii externe si de securitate, au blocat, impreuna cu Tariceanu, aprobarea contractului pentru construirea corvetelor la Galati iar inconstientul vesel, Ponta, se intreaba de ce trebuie sa alocam 2% pentru aparare, pentru ca nimeni din zona nu aloca atatia bani, iar Rusia nu este un pericol pentru noi.

 

 

  1. PNL

 

Rezultat prin amestecul dintre vechii liberali (fosta parte a Grupului Infractional Organizat USL) si  aripa Blaga a fostului PD, PNL-ul a facut ce stie mai bine, simuland opozitia dar batand palma cu PSD pentru mentinerea status quo-ului politic prin macelarirea legii votului prin corespondenta si prin impunerea de piedici administrative pentru accederea noilor partide in cursa electorala, plus un blat mizerabil la alegerile locale, cel putin in Bucuresti.

Fara idei si fara leadership, PNL s-a asezat la remorca lui Ciolos, adoptand programul acestuia (mai mult o lista de deziderate decat un program) si incercand sa creasca pe baza  imaginii de om onest a premierului. Cunoscand istoria bogata in tradari a penelistilor, nu am nicio garantie ca, in caz de victorie, nu-i vor trage teapa lui Ciolos, propunand un om “sigur” de la partid pentru functia de premier.

In privinta mesajelor electorale, penelistii au intrat la concurenta cu PSD-ul, anuntand si ei cresteri peste cresteri de salarii si pensii, simultan cu reduceri de impozite, fara sa se intrebe daca economia poate suporta un asemenea experiment.

Vor prezenta un proiect de salarizare unica pentru bugetari, proiect care ar costa cca 19 miliarde lei si pe care nu l-au legat in niciun fel de o restructurare-reducere a aparatului administrativ.

Singurul lucru pozitiv este ca au reusit, cu doua exceptii, sa scoata de pe pozitiile eligibile persoanele cu probleme penale.

Nici PNL nu scoate vreo vorba despre politica externa si de securitate de parca Romania este amplasata langa Portugalia si nu la doi pasi de Crimeea ocupata.

Nicio vorba despre republica Moldova.

 

 

  1. USR

 

Un amalgam incredibil de buimaci, marxisti, sustinatori ai lui Bernie Sanders, ecologisto-prorusi si cativa oameni decenti, totul fara o directie politica clara. E suficient sa le citesti partea de energie, politica externa si de securitate din program pentru a-ti da seama ca oamenii sunt in plop.

La fel, este suficient sa-ti amintesti ca “aripa ecologista” a fost implicata in manifestatiile pentru Rosia Montana, fara a sufla o vorba despre exploatarile cu cianuri facute de firme rusesti in Apuseni si Maramures, dar si in manifestatiile impotriva gazelor de sist, la Pungesti, din nou, fara a scoate o vorba despre forajele facute de Gazprom si puii sai in Romania.

Pentru cei care au uitat:

http://inliniedreapta.net/implicarea-rusiei-in-protestele-de-la-pungesti/#sthash.IsjPmJLz.dpbs

Pana la urma s-au lipit de programul (lista de deziderate) Ciolos, anuntandu-si sprijinul pentru un nou mandat de premier pentru acesta.

Nici pentru ei nu s-a intamplat nimic in Crimeea si Donbass.

 

 

  1. ALDE

 

Probabil, cea mai sinistra lista de penali, in frunte cu tradatorul Tariceanu (trimis in judecata pentru marturie mincinoasa si favorizarea infractorului), acel Tariceanu care ne-a lasat, in 2008, fara avioane noi care sa inlocuiasca MIG-21 iar acum cateva zile a blocat, in Biroul Permanent al Senatului, aprobarea deciziei Guvernului de achizitionare de corvete construite la Galati.

Tot Tariceanu este autorul aplicarii principiului “restitutio in integrum” si pentru optantii unguri care, dupa primul razboi mondial, au plecat din Ardeal si AU FOST DESPAGUBITI PENTRU PROPRIETATI, dar si autorul cedarii catre Ungaria a bunurilor fundatiei Gojdu din Budapesta.

Exista puternice suspiciuni ca ar fi legat de AVO si de rusi (legaturi de afaceri cu Rudas Erno, seful rezidentei spionajului ungar in Romania, invitarea in Senat a sefului Dumei ruse, Seghei Narishkin, aflat pe lista de interdictie pentru calatorii in UE, intalniri cu Alexander Kondyakov, consilier al lui Putin si Voronin).

 

 

  1. PMP

 

Pornit in ideea de a face un partid nou, PMP s-a smantanit dupa cooptarea Elenei Udrea si inlaturarea absolut neeleganta a lui Cristian Diaconescu din conducerea partidului.

Apoi partidul a fost preluat de Basescu dar lucrurile merg extrem de greu: oamenii nu se prea misca in teritoriu sau au probleme cu justitia, mai mult, chiar Basescu pare sa aiba o problema cu justitia, parand ca vrea sa plateasca niste polite, sub pretextul luptei cu sistemul.

Si ei au ceva oameni cu probleme penale, pe pozitii eligibile.

Singurul punct luminos: este singurul partid care a adoptat in programul politic obiectivul unirii cu Rep. Moldova si care a continuat sa transmita mesaje clare pe politica externa si de securitate.

 

 

  1. PRU

 

Pare mai degraba aripa nationalist-comunista a PSD (cum erau vatrasii-PUNR, pe vremuri, pentru FSN), un amestec de oameni cu probleme penale si admiratori ai Rusiei lui Putin. Nu intamplator, centrul de greutate al PRU se afla la Ploiesti, unde se afla Ghita dar si ….. rafinaria Lukoil: http://www.riseproject.ro/articol/de-la-lukoil-un-milion-de-dolari-pentru-apropiatii-lui-ponta/

Alaturi de ei, alte ramasite peremiste precum Lucian Bolcas.

Principalele lor strigaturi electorale se refera la dezrobirea din sclavia capitalista americana si vestica si salvarea neamului.

A, era sa uit: amnistie pentru toti coruptii Romaniei, sub deviza: “Bunastare, nu dosare !”

 

 

  1. ANR

 

Coagulat in jurul controversatului Marian Munteanu, semnatar al unui angajament cu Securitatea pentru care a turnat, contra bani, despre activitatea unor studenti straini (dar cu verdict de necolaborare, emis de CNSAS !!!), actor principal al manifestatiei de la Piata Universitatii – 1990, disparut o perioada apoi reaparut in partidul lui Virgil Magureanu (!?).

Partidul mai contine o figura controversata, Iulian Capsali, despre ale carui convingeri gasiti detalii aici: http://inliniedreapta.net/candidatii-lui-vladimir-putin-la-europarlamentare-iulian-capsali/#sthash.t5cFPlDo.dpbs

Pe scurt, inca o formatiune antioccidentala care, sub pretextul renasterii national-ortodoxe, incearca sa ne impinga in bratele Moscovei.

 

Nu am mai vorbit aici despre iudemereee pentru ca ei sunt cum ii stim..:)

 

 

Daca ne luam dupa sondaje:

 

PSD – intre  37 si 43%;

PNL – intre  20 si 28%;

USR – intre 8 si 19%;

ALDE – intre 5 si 7 %;

PMP – intre 5 si 7 %;

PRU – intre 3 si 6%;

UDMR – intre 3 si 5%;

ANR – intre 1 si 3%;

 

Dupa cum se vede, plajele sunt destul de largi, depinde ce partid a comandat fiecare sondaj.

 

Totusi, indiferent de sondaj, se pot observa cateva lucruri:

 

  1. PSD conduce in fata PNL cu cca 15% si, teoretic, are prima sansa sa formeze guvernul.

Pentru a fi sigur de guvernare ar avea nevoie ca macar ALDE sa intre in parlament si, daca se poate, si PRU. Cu UDMR, deputatii minoritatilor plus mandatele obtinute din redistribuire ar realiza o majoritate solida in parlament. Profitand de diferenta mare dintre ei si PNL, PSD-istii ar putea orienta ceva voturi catre PRU pentru a fi mai siguri de succes;

 

  1. PNL, ca sa faca majoritatea, are nevoie ca, impreuna cu USR, sa faca un scor cel putin cat al PSD. Problema este ca voturile PNL si USR se cam canibalizeaza, in sondajele unde PNL e sus USR e jos si invers. Per total, in orice varianta, nu reusesc sa treaca de 40% impreuna. Mai departe, pe langa UDMR si minoritati, au nevoie (desi nu recunosc) ca PMP sa intre in parlament si sa mai fure niste deputati de la ALDE. Cam asta ar fi sansa lor sa faca majoritatea.

In schimb, ei ataca permanent PMP-ul si anunta ca nu se vor alia dar nu scot nicio vorba despre ALDE, sperand, probabil, ca-i vor putea coopta ei in alianta dupa alegeri. De ce s-ar duce Tariceanu intr-un amalgam de partide cand i-a fost cald si bine cu PSD-ul?

Tot pentru PNL ar mai exista doua variante si anume: profitand de neintrarea in parlament a PMP, sa spuna ca nu au cu cine sa se alieze pe dreapta (de parca USR ar fi de dreapta) drept urmare, cu inima franta si lacrimi in ochi:

  1. a) vor face un USL2.0 cu PSD, pastrandu-l pe Ciolos premier;
  2. b) vor face guvern minoritar PNL-USR (sau doar PNL), cu Ciolos premier, dar cu sprijin parlamentar PSD, cu conditia sa pastreze pesedistii in functiile din esaloanele 2 si 3 ale administratiei (reteta Tariceanu 2007-2008, cea de pe urma careia ne-am ales cu deficit bugetar de 5.2% la o crestere de 8%)

Varianta b) mi se pare cea mai improbabila asa ca ar ramane a).

 

 

Cateva elemente foarte importante !

 

  1. In toate sondajele prezenta la vot (persoane care sigur merg sa voteze si stiu cu cine vor vota + persoane care sigur merg la vot dar nu s-au hotarat cu cine voteaza) nu trece de 41%, alti 43% declarand ca nu merg sa voteze.

Ramane un “stoc” de 16% care nu s-au decis daca vor merge sa voteze dar experienta ne arata ca sub 50% din ei decid, in cele din urma, sa iasa la vot, in functie de evenimente de ultima ora si de impactul emotional al acestora. Aici ar mai fi de recuperat cca 5-6% care sa fie convinsi sa iasa la vot.

De obicei, cand prezenta este scazuta la vot, PSD castiga (ei mobilizeaza tot ce misca, inclusiv mortii din cimitire) iar cand prezenta este ridicata PSD pierde (nu mai au pe cine sa dezgroape).

 

  1. Sondajele sunt efectuate doar pe teritoriul Romaniei asa ca un bazin semnificativ de votanti (masiv anti-PSD) din Republica Moldova, din vestul Europei si SUA-Canada nu este sondat. Chiar daca vor fi subreprezentati in Parlament (2 senatori si 4 deputati), voturile lor vor conta foarte mult, daca nu pentru stabilirea primului clasat, in mod sigur pentru trecerea pragului electoral de catre PMP (care mizeaza in special pe basarabeni).

 

Pe scurt, nu avem nicio fecioara in competitie (sau avem una cam zaluda – USR) si ne aflam din nou in situatia de a alege varianta mai putin proasta.

In opinia mea, trebuie ca, dupa ce ne luam pastilele antivomitive, sa iesim din nou si sa votam anti PSD. Acum, in functie de cat de rezistenti sunteti la greturi, aveti de ales intre PNL, USR si PMP.

Si nu doar ca trebuie sa iesiti sa votati dar trebuie sa va convingeti rudele si prietenii sa faca acelasi lucru.

 

Eu si familia mea vom merge si vom vota ca sa bagam PMP in parlament desi ma deranjeaza foarte tare meciurile lui Basescu cu justitia. O fac pentru ca sunt singurii care si-au asumat prin program reunirea cu Republica Moldova, pentru claritatea mesajelor pe politica externa si de securitate, pentru parteneriatul cu SUA si scutul de la Deveselu, pentru ca e nevoie de vocea lui Tiranu’ in Parlament.

In plus, daca scot 4.5-4.8% si nu intra in Parlament, e ca si cum as da cu mana mea 2% in plus PSD-ului, prin redistribuire.

Nu mai spun ca nu vreau sa ofer PNL-ului un pretext sa faca un USL2.0.

 

Sunteti maturi, vaccinati. Voi decideti cu cine votati, numai nu stati in casa.

 

Update:  Pentru ca am vazut ca, in sondaj si in comentarii, unii optati sa mergeti si sa va anulati votul, trebuie sa clarific un lucru:

Daca faceti asta ca sa exprimati un vot-protest si/sau dezgustul fata de oferta electorala va inteleg  si va respect decizia.

Daca, insa, faceti asta pentru ca v-ati gandit sa realizam o prezenta ridicata la vot, ca sa nu iasa PSD, va spun ca sunteti in eroare.

Desi se vorbeste doar despre prezenta la vot, ca factor care inclina balanta intr-0 directie sau alta, repartizarea voturilor si stabilirea majoritatilor se face pornind doar de la voturile VALABIL EXPRIMATE.

VOTURILE ANULATE NU SE REDISTRIBUIE ci doar cele ramase de la partidele care nu trec pragul electoral.

Daca ies la vot 7,3 milioane alegatori (cca 40%) din care 6%  (438.000 voturi) sunt anulate, repartizarea mandatelor se face pornind de la cele 6,862 milioane voturi valabil exprimate.

Daca ies la vot 9 milioane alegatori (cca 50%) dar 2,138 milioane sunt voturi anulate, repartizarea mandatelor se face pornind tot de la cele 6,862 milioane voturi valabil exprimate.

Daca vreti sa impiedicati PSD sa castige puterea, trebuie sa optati pentru una din variantele PNL, USR, PMP, nu sa va anulati votul.

 

Update 2:  La fel ca si la prezidentialele din 2014, se vor depune eforturi intense pentru a demobiliza votantii de dreapta, prin prezentarea a tot felul de sondaje care sa arate ca jocurile sunt facute.

Ultimul „sondaj” al IRES, compania lui Vasile Dancu, arata o „victorie zdrobitoare” a PSD…. doar ca acelasi IRES spunea, in 2014, ca Ponta va castiga turul 2 cu 55% la 45%. A fost sondajul cu cea mai mare eroare fata de rezultatul real. Nu doar cea mai mare eroare dar si indecent-suspect de mare.

In realitate, lucrurile sunt pe muchie de cutit si totul depinde de prezenta la vot. Asa ca nu puneti botul la sondaje, iesiti sa votati si, in special, mobilizati-va rudele si prietenii sa voteze.

 

La fel, in ziua votului vor „scapa pe surse” tot felul de „rezultate partiale” de la exit poll-uri care sa arate ca diferenta este deja uriasa in favoarea PSD si sa demobilizeze electoratul de dreapta care, de obicei, iese la vot dupa pranz si seara. Aceeasi manevra va avea ca scop si demobilizarea votantilor din Europa de vest si SUA-Canada, electorat profund anti PSD.

Nu va luati dupa zvonuri si „stiri pe surse”.

KEEP CALM & KEEP VOTING !

Va conta fiecare vot iar meciul se termina abia cand se inchide votarea in ultimele sectii de pe coasta de vest a SUA/Canada.

 

Eroul Bula

____________________________________________________

Sondaj RuMil #12: Alegeri Legislative 2016

Intrebare: cu cine veti vota pe 11 decembrie?

Puteti vota in sondajul din dreapta-jos a paginii blogului, iar aici discutam optiunile. Sondajul se va incheia duminica, 11 decembrie, ora 06:00.

*Rezultate finale:

Series Navigation<< Sondajul Rumania Military #11: alegeri prezidențiale în AustriaSondajul Rumania Military #13: Revocarea Laurei Codruța Kovesi >>
Exit mobile version