Tien Kung 3
Asa cum scriam in urma cu doar cateva zile Taiwanul va retrage din exploatare sistemul anti aerian Hawk si il va inlocui cu sistemul dezvoltat local Tien Kung 3, incepand cu 2015 pana in 2017. Insa taiwanezii ar fi avut si solutii din import, conform unor surse militare de la Taipei, Statele Unite au oferit trei variante pentru inlocuirea Hawk, astfel: modernizarea la standardul Hawk XXI, sistemul Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System (NASAMS) sau THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense System).
Spre surpinderea americanilor, taiwanezii au ales sa-si dezvolte un sistem autohton ca inlocuitor pentru Hawk si motivele ar sta in noua politica americana care incerca sa nu supere China prea mult, prin furnizarea de arme complexe catre Taipei. Astfel in istoria recenta SUA au refuzat Taiwanului achizitia de noi avioane F-16C/D, submarine diesel moderne sau sistemul AEGIS…
Si pentru ca Taiwanul nu mai are garantia ca Washingtonul ii va furniza sistemele de armament pe care le doreste, a trecut la dezvoltarea in tara a tehnicii militare. Astfel a aparut rachetele AA Tien Kung 3, un program national pentru dezvoltarea unui avion de lupta supersonic, Tien Chien (racheta aer-aer), Hsiung Feng – racheta anti-nava, Wan Chien – racheta de croaziera cu sub-munitie sau racheta de croaziera cu raza de +600km – Hsiung Feng 2E.
Din punctul de vedere al taiwanezilor oferta americana a fost rezonabila si nu prea: modernizarea Hawk cu noul radar 3D AN/MPQ-64 Sentinel ar fi fost ok, doar ca rachetele ar trebui si ele modernizate, iar una peste alta este un sistem vechi din anii “60.
NASAMS e si el un sistem bun, avand la baza racheta aer-aer ghidata radar AIM 120 AMRAAM cuplata la un radar cu raza medie, dar ar fi insemna sa ramana cu modernizarea pe mai tarziu tot la mana SUA, in timp ce sistemul THAAD este considerat prea scump si redundant cu Patriotul aflat si el in exploatare.
Taiwanezii au gandi bine si si-au folosit resursele pentru sacderea dependentei de furnizori straini, dezvoltandu-si cercetarea si industria locala, un lucru pe care toata lumea incerca sa-l faca, numai noi romanii il evitam cu orice pret.
Daca ne uitam acum la Hawkul mioritic as avea doar doua aspecte de comentat: cata resursa mai au rachetele si daca mai au, nu crede SMFA-ul ca pe langa radar si centrul de control, ar trebui ca si rachetele sa fie modernizate macar un pic?!
Asta ca sa nu mai vorbim ca Hawk s-ar putea dovedi periculos pentru operatorii sai. Mai ne aducem inca aminte despre scandalul de presa cu “rachetele mortii”, in care se sutinea ca Hawk poate cauza cancer…
Ei bine, o fi n-o fi, ziarele olandeze au inceput acest scandal cu multi ani in urma, si ca o simpla coincidenta, am cunoscut personal un subofiter de la batalionul Hawk care saracu’ fusese operat pentru o tumoare pe creier, tumoare care s-a dovedit pana la urma maligna…
Cinci ani lucrase cu Hawkul, iar la spitalul militar din Bucuresti nu au avut solutie de contrast sa-i faca un amarat de RMN, fiind trimis la alt spital, desi era subofiter activ. Doctorii nu i-au dat foarte multe sanse de supravietuire, iar din iunie pana acum s-o fi stins bietul om, desi avea un pic peste 40 de ani si baiatul student in anul I…
Oare unde este domnul Mircea Dusa cand militari de sub comanda sa mor cu zile din lipsa materialelor din reteaua sanitara militara?!
GeorgeGMT