Romania Military

Tanc vs racheta

In recentele incursiuni ale armatei israeliene in sudul Libanului lucrurile nu arata chiar atat de bine si ma refer strict la pierderile in tancuri ale israelienilor.

Astfel, atat surse libaneze cat si israeliene (Yedioth Ahronoth) scriu ca trei tancuri Merkava ar fi fost distruse de rachete anti-tanc lansate de Hesbollah, existand si pierderi de vieti omenesti printre echipaje. Nu se precizeaza tipul de racheta folosit.

Evident ca atunci cand mergi la razboi este de asteptat ca si inamicul sa riposteze, cu toate acestea cateva lucruri raman mai putin de inteles.

In primul rand, nu stim daca tancurile lovite aveau sistemul Trophy montat, dar daca nu-l aveau ce cautau in Liban, cunoscandu-se deja ca Hezbollah are rachete anti-tanc, inclusiv Kornet? Daca aveau sistemul montat de ce n-a facut fata loviturii?!

In cel de-al doilea rand, tancurile israeliene au mai fost in Liban si au mai inregistrat pierderi, atat in tancuri distruse complet cat si in echipaje, mai ales datorita terenului muntos, care obliga tancurile sa inainteze in sir, de multe ori prin vai si fara o escorta corect amplasata a infanteriei de sprijin. De multe ori tancurile merg singure prin zone deluroase/muntoase fara ca infanteria sa aiba sub control inaltimile din zona.

Si atunci este evident ca unitatile vanatoare de tancuri au o misiune mult mai usoara. Cu ceva ani in urma cinci tancuri Merkava au fost distruse tot in Liban, pe un drum asemanator cu Valea Oltului de catre vanatorii de tancuri care trageau in voie de pe versanti. Atunci a fost mare scandal pentru ca presa israeliana a acuzat incompetenta si cam a avut dreptate, nu trebuie sa fii mare general sa intelegi ca intr-un astfel de relief lucrurile pot degenera rapid in defavoarea tancurilor.

In 2006, IDF a dat vina pentru pierderile inregistrate pe pregatirea insuficienta a echipajelor, dar noi stim ca pregatirea militarilor are rolul ei, dar si mai importanta este competenta lantului de comanda.

Acum, trebuie sa fim sobri si sa acceptam ideea ca nicio arma nu este perfecta, nici un sistem defensiv nu poate sa fie impenetrabil si ca oricat de eficient ar fi un sistem de aparare activa a unui tanc, conditiile in care respectivul tanc lupta conteaza foarte mult.

Asupra unui singur vehicul pot fi lansate mai multe rachete AT, din mai multe directii si atunci lucrurile pot degenera. De bagat la cap ar fi insa ca cel mai mare inamic al unui tanc s-ar putea dovedi nu atat inamicul si armele sale ci modul mai putin inspirat in care este dislocata respectiva unitate.

Daca iti bagi tancurile in zone montoase infestate de sisteme AT inamice atunci poti sa montezi si mama sistemului activ de protectie pentru ca tot vei inregistra pierderi.

Deocamdata nu stim care au fost conditiile de teren in care cele trei Merkava au fost lovite, insa putem presupune ca terenul era unul muntos si pana la urma sa nu uitam ca si in Fasia Gaza, israelienii au mers cu tancurile la inaintare, dar macar acolo infanteria era omniprezenta, lucru mai greu de obtinut in sudul Libanului.

Dar faptul ca Merkava sufera pierderi in lupta este ceva normal, important este ce invatam din lectiile predate in direct in razboiul din Ucraina, din Liban si Gaza in privinta tancurilor.

Un prim lucru demn de luat in seama este ca fara tancuri nu prea ai forte terestre demne de acest nume, nu ai nici forta in ofensiva si nici puterea de a opri tancurile inamice si infanteria cand esti in defensiva.

Mai ales in Ucraina se poate remarca ca pierderile in tancuri sunt colosale, mai ales de partea rusa a frontului, si ele survin atat datorita unor vectori clasici: rachete AT in principal, mine AT dar si a dronelor. Nici un model de tanc nu este invulnerabil si nici o tactica perfecta, ceea ce putem sublinia este ca pana intr-un final nimic nou sub soare de la WW2 incoace: tancul nu trebuie trimis singur la lupta, are nevoie de infanterie de sprijin, de sustinere aeriana/anti-aeriana si mai dou de sisteme anti-drona.

Daca elimini oricare “membru” al cocktailului atunci tancurile devin mai vulnerabile decat ar trebui. In actualul context, in care ni se preda o lectie pe viu de folosire a tancurilor in razboiul anului 2024, achizitia de tancuri a Armatei Romane ar trebui sa tina cont de aceste evidente: tanc, MLI, artilerie mobila, avioane de lupta, sisteme AA de mare mobilitate, capacitate de lupta impotriva dronelor si evident sisteme active de protectie pentru tancuri.

Altfel ajungi statistica.

GeorgeGMT

Exit mobile version