Romania Military

Tancul este din nou o arma la moda

Tancul, ca arma principala in fortele terestre, este din nou la moda, desi inainte de razboiul din Ucraina erau destui cei care ii negau viitorul si se intrebau retoric la ce ar mai fi el bun in razboiul modern, dominat de drone, aviatie, rachete AT etc?

Pai uite cum carul de lupta tras de 2 sau patru cai, stra-bunicul tancului de astazi are in continuare o buna paine de mancat in pofida analistilor militari sau mai putin militari care nu mai vedeau rostul unui batalion de tancuri in plina viteza in linia intai a frontului.

Realitatea insa nu are mila de naivi si le de peste degetute de cate ori are ocazia, la fel ca si in cazul britanicilor care cugetau ei prin anii “60 ca avioanele de vanatoare nu mai au viitor pe motiv de rachete AA sol-aer, sau de americani care au aruncat in lupta frumusete de F-4 Phantom fara tun de bord pe motiv ca rachetele aer-aer sunt de toata isprava.

Si desi istoria este plina de astfel de idei nastrusnice (sa nu le spunem direct asa cum sunt: prostesti), realitatea frontului bate realitatea fotoliului, tot asa cum realitatea de la inceput de secol XXI bate realitatea din Armata Romana si pe al ei tanc principal de lupta T 55.

Revenind la tancuri moderne sa spunem ca Italia, caci despre ea este discutia de astazi, nu a fost niciodata o mare admiratoare a tancului si daca te uiti atent in istorie oamenii chiar ar putea avea dreptate.

Al doilea razboi mondial, invazia Italiei de catre Aliati, nu a oferit tancurilor acelasi teren de desfasurare precum in razboiul din Est, Africa de Nord sau in Franta. Relieful muntos al peninsulei italiene a facut ca tancurile sa fie mai in linia doua cu rol predominant de sprijin, infanteria avand aici rolul principal.

Si tragand italienii concluzii oneste din patanile din anii “40, au ajuns la concluzia ca n-ar fi rau sa aiba si ceva tancuri dar oricum apararea tarii nu sta in ele ci in aviatie, marina militara si infanterie motorizata.

Italia are un tanc autohton – C-1 Ariete, dar care din pacate nu este la fel de cunoscut precum Leopard, Abrams sau Leclerc. Italienii nu au pus baza pe arma tancuri, o au in dotare, dar cam atat.

Insa lucrurile se schimba si conform unor surse credibile din presa italiana, guvernul de la Roma ar avea intentia sa cumpere nu mai putin de 250 de tancuri germane Leopard 2A7+ pentru o suma cu adevarat imensa: 8 miliarde de euro.

Alte surse vorbesc doar de 125 de tancuri Leopard 2A7+ si 125 de C-1 Ariete modernizate, dar cam toata lumea este de acord ca italienii au nevoie de un tanc nou. Deocamdata nu avem o confirmare oficiala, dar nu iese fum fara foc si cel mai probabil ca Italia va cere ca tancurile sa poata fi produse sub licenta, la fel ca si in cazul submarinelor din clasa U 212A.

Si tot la nivel de zvon, Italia ar fi foarte interesata de achizitia de MLI-uri CV 90 Mk IV si a 70 de Leopard 2 pentru redotarea unei brigazi (132), dar CV 90 Mk IV (in diferite variante) ar fi in vizor pentru o achizitie mult mai mare: 570 de unitati, program cu o valoare estimata de 6 miliarde de euro.

CV 90Mk IV va inlocui MLI Dardo si transportoarele pe senile M 113. CV 90 Mk IV nu este inca batuta in cuie, fiind doar o varianta de lucru.

Ori daca Italia, o tara cu un relief nerecomandat luptei cu mari unitati de tancuri, se orienteza spre achizitia unui numar respectabil de Leopard 2, atunci este clar ca tancul, ca arma principala, nu si-a trait nici pe departe ultimii ani ci dimpotriva, nevoia unui mijloc blindat cu mare putere de foc este si va fi intotdeauna foarte necesar.

PS Sa mai spunem ca fortele armate italiene sunt printre cel mai bine dotate (atat dpdv al calitatii cat si a cantitatii) forte armate din NATO, Italia detinand o neta superioritate in zona Marii Mediterane la nivel de forte navale si forte aeriene. Se opereaza Eurofighter, F 35A si F 35B,  10 fregate FREMM, 2 distrugatoare din clasa „Orizzonte”, doua portavioane, nave de asalt amfibiu etc

GeorgeGMT

Exit mobile version