Dupa episodul livrarilor de tancuri T 72 catre Kiev din stocurile tarilor membre NATO, a venit vremea ca pe campiile Ucrainei sa-si faca aparitia si tancurile occidentale moderne. Nu discutam aici despre calitatea acestora vs calitatea tancurilor rusesti pentru ca stim deja ca rusii sunt mult mai jos decat credeam cu totii inainte de 24 februarie 2021.
Tancurile rusesti sunt de trei ori proaste: prost construite, prost operate si extrem de prost comandate de la nivel inalt, dar asta nu este, sau nu ar trebui sa fie, o mare surpriza pentru cineva. In operatiunea Barbarosa, germanii au invadat URSS cu aproximativ 3000 de tancuri, desi majoritatea nu erau tancuri (Panzer 1 si 2) avand in fata lor cel putin 10 mii de tancuri rusesti (unele surse merg pana la 20 de mii de unitati).
Si impotriva la ce suntem noi invatati, tancurile rusesti erau dpdv tehnic, superioare celor germane. Ganditi-va ca la inceputul invaziei URSS detinea aproximativ 2000 de tancuri T 34 si KV 2 si cu toate acestea germanii au trecut ca prin branza prin “puternica” Armata Rosie.
Asadar conteaza numarul, dar si mai mult minte si pregatirea din spatele acestuia.
Revenind la Ucraina, aceasta are promise pana acum aproximativ 100 de tancuri Leopard 2, 31 de Abrams M1A2 si 14 Challenger 2 din UK.
Deocamdata avem: Germania – 14 Leopard 2A6, Norvegia – 36 Leopard 2A4, Polonia 14 Leopard 2A4, Portugalia – 4 Leopard 2A6, Spania cu 4 Leopard 2A4. Mai stim ca Finlanda va trimite un numar inca neanuntat de Leoparzi, Canada va trimite si ea cateva tancuri, americanii 31 de unitati Abrams M1A1, francezii discuta si ei despre trimiterea Leclerc.
Se asteapta ca trei batalioane a +30 de tancuri sa ajunga in Ucraina.
Trei batalioane pot parea putine dar folosite cu cap pot face diferenta. Necazul este ca dintre toate sistemele de armament ajunse pana acum in Ucraina, tancurile necesita cel mai complex lant logistic. Pe langa munitie, au nevoie de intretinere permanenta, ateliere mobile, mecanici, piese de schimb.
Si in toata aceasta donatie de tancuri, britanicii ies in evidenta, ei fiind detinatorii singurului tanc NATO cu teava ghintuita, alta munitie, alta distractie, in timp ce toti ceilalti folosesc tevi lise si pot folosi acelasi tip de munitie.
Pentru ca ucrainenii sa le aduca in serviciu si sa le si mentina operationale vor avea nevoie de foarte mult ajutor si de o linie de aprovizionare continua. Este extrem de complicat sa duci lupta cu tancuri, foarte costisitor si laborious, dar va fi interesant sa vedem Abrams, Leopard 2 si poate chiar Leclerc fata-in-fata cu T 72/90/80, poate trimit ivanii chiar T 14 sa arate lumii superioritatea tehnologiei lor.
Necazul este ca, exceptandu-i pe americani, restul aliatilor nu detin flote foarte mari de tancuri Leopard, astfel incat va fi foarte dificial sa fie acoperite pierderile sau sa fie crescut numarul de tancuri trimise pe front.
Conform informatiilor din presa, situatia stocului de Leoparzi sta cam asa:
-Grecia detine o flota sanatoasa de 170 Leo 2A6, 180 Leo 2A4 si cateva sute bune de Leo 1A5, dar nu are de gand sa doneze ceva, cuiva;
– Germania, “mama” Leopardului, are o flota relativ modesta: 223 Leo 2A5/A6, 98 Leopard 2A7/V, plus cateva Leo 2A4:
– Finlanda detine 100 de bucati Leopard 2A6 cumparate din Olanda si inca 100 de Leopard 2A4;
– Norvegia are 36 de Leo 2A4 operationale (le trimite in Ucraina pe toate), plus inca 14 unitati stocate;
– Polonia detine o flota de 97 Leopard 2A4, 105 Leopard 2A5 si 55 Leopard 2PL (A4 modernizat);
– Portugalia are 37 de Leopard 2A6;
– Spania detine 108 Leopard 2A4 (sunt intr-o stare cu totul deplorabila) si 219 Leopard 2E.
Asadar va fi foarte greu sa fie trimise mai multe tancuri pe front chiar daca exista vointa politica. Majoritatea tancurilor Leopard 2A4, probabil arhisuficiente sa-i fac praf pe rusi, sunt la stocare, destul de uzate si nu pot fi operationalizate foarte repede. Si aici tot stocurile americane de Abrams ar putea sa faca diferenta, desi Parisul detine o flota respectabila de Leclerc, aproximativ 400 de unitati, din care cam jumatate sunt semi-operationale, restul la stocare. Ori “stocare” inseamna de multe ori canibalizare pentru mentinerea operationala a restului flotei, dar Franta ar putea sa faca ceva mai mult.
In acest moment si Suedia sa gandeste daca sa trimita ceva tancuri Leopard 2A5.
In aceeasi ordine de idei, ambasadorul Ucrainei la Parsi a declarat ca tara sa are promisiuni pentru un numar de peste 300 de tancuri, fara a preciza tarile donatoare.
GeorgeGMT