« DRONE SPY INSECT », avand dimensiunile, forma si comportamentul unui tantar, astfel de drone controlabile la distanta sunt echipate cu camera foto, microfon si un dispozitiv de injectare/prelevare in forma unui ac, cu un efect similar intepaturii de tantar. Astfel poate spiona interiorul unei locuinte, lua probe de ADN si diverse substante sau injecta substante si nanodispozitive de urmarire.
… si ceea ce este de fapt
Chiar daca in acest caz, stirea NU este (inca) una reala, fiind vorba de un mock-up (macheta), totusi in viitorul apropiat s-ar putea sa devina realitate.
Pentagonul a recunoscut inca din deceniul trecut ca lucreaza la diverse drone de mici dimensiuni, detinand un parc semnificativ de prototipuri si serii mici in domeniul dronelor care simuleaza insectele. Aceste drone sunt denumite MAVs (micro air vehicles), destinatia militara fiind cea de recunoastere in medii ostile, atac de precizie si eventual « atac in roiuri ». O destinatie mai putin militara ar fi utilizarea acestor drone in supraveghere, interesul agentiilor de securitate fiind si el crescut pentru aceasta tehnologie.
In 2007 un astfel de gandac MAV cu anvergura aripilor de 3cm a fost expus la o conferinta de robotica in SUA, pentru ca in 2008 US Air Force sa prezinte un film despre MAV-uri de dimensiunea unor bondari:
https://www.youtube.com/watch?v=z78mgfKprdg
Armata SUA a testat si posibil opereaza déjà drone similare cu niste libelule.
In 2012, inginerii de la Universitatea Johns Hopkins studiau zborul fluturilor pentru a il transpune miscarilor dronelor zburatoare de mici dimensiuni. Tot in februarie 2012 presedintele SUA a semnat o lege care cere Administratiei Aviatiei Federale (FAA) sa deschida spatiul aerian zborului cu drone incepand din 30 septembrie 2015.
Chiar daca initial au fost concepute drone de dimensiunea unor pasari, trecerea la categoria insectelor nu tine doar de miniaturizarea componentelor ci si de schimbarea unor principii de aerodinamica zborului, zborul insectelor fiind deosebit de complex si doar de curand cat de cat inteles de cercetatori.
Pe de alta parte folosirea unor astfel de insecte robotizate este o investitie mai riscanta, fiind mai usor de deteriorat sau putand fi inghitite si strivite de animale sau pasari, sau atacate de alte insecte.
Un video déjà celebru cu roiul de drone cvadrirotoare :
https://www.youtube.com/watch?v=YQIMGV5vtd4
Marius Zgureanu
Surse :
http://www.snopes.com/photos/technology/insectdrone.asp
Citeste si: