Romania Military

Termenul săptămânii: calităţile nautice ale navelor

Introducere

Pentru a înţelege mai bine calităţile nautice ale navei este necesar ca mai întâi să facem o scurtă introducere şi să lămurim câteva dintre particularităţile lor constructive.

Corpul navei, denumit şi cocă cuprinde două părţi: partea imersă, aflată în apă, care se numeşte carenă sau opera vie şi partea emersă, situată deasupra nivelului apei, care se numeşte opera moartă. Carena suportă presiunea apei în toate punctele ei exterioare; rezultanta componentelor verticale ale acestor forţe pentru întreaga suprafaţă a carenei constituie împingerea lui Arhimede ce acţionează de jos în sus, echilibrând greutatea navei în condiţii statice.

USS „Donald Cook” în ianuarie 2015 în Marea Neagră. Cam aşa poate arăta iarna la Marea Neagră. Sursa: history.navy.mil

Definiţie

Prin calităţile nautice înţelegem acele însuşiri ale navei, specifice plutirii pe apă, şi care sunt determinate de interacţiunea navă-mediu înconjurător, şi anume apa în care pluteşte nava.

Calităţile nautice ale oricărei nave sunt : flotabilitatea, stabilitatea, nescufundabilitatea şi soliditatea.

Pentru restul articolului vă invit să accesaţi rnhs.info (Romanian Navy Historic Ships) mai ales că se potriveşte de minune cu celălalt articol publicat azi pe RoMilitary şi vă va ajuta să înţelegeţi mai bine de ce mă tot auziţi pe mine vorbind atât de mult despre calităţi nautice.

 

Nicolae Hariuc

Exit mobile version