Am vizitat Zanzibarul în 2014, ocazie cu care am avut oportunitatea unei plimbări cu una din bărcile tradiționale arăbești, specifică Oceanului Indian, dhow-ul, tradus în dicționarul citat mai jos, dau.
Definiţie
Daul (dhow-ul) este un velier tipic arab cu unu – două catarge și cu vele arabe având prova joasă și pupa înălțată (cu dunetă[3]). Daul (dhow-ul) are un deplasament de circa 200 tone, o lungime de 18 – 24 m și un bord liber de până la 2,1 m. Cel mai probabil, denumirea provine din swahili (care s-ar putea s-o fi preluat din arabă), în engleză fiind redat ca dhow iar în franceză ca daw. Destul de asemănător cu daul (dhow-ul) era și dungiyah-ul[4], tot o navă arabă cu unul – două catarge, cu vele de formă trapezoidală, pupa lată și înaltă, folosită în Marea Mediterană pentru negoț și piraterie încă dinainte de Hristos. Dungiyah-ul[5] avea o lungime ce varia între 15 și 21 m și o lățime de 5 până la 7 m. Marea majoritate au un singur catarg cu o singură vergă lungă, ușor curbată și o velă apropiată ca formă de cea arabă.
Dacă subiectul vi se pare interesant și doriți să aflați mai multe amănunte despre acest tip de ambarcațiune vă invit să citiți continuarea articolului pe rnhs.info.
Și pentru că tot suntem în sezonul estival, dacă ajungeți prin Zanzibar vă recomand o astfel de plimbare, nu cred că vă va părea rău după bani…
Nicolae