Romania Military

Terorism in Europa

Pentru a incerca sa intelegem cat de cat fenomenul complex al terorismului , trebuie intai sa ne detasam emotional si sa privim cu obiectivitate faptele, sa intelegem eventual cauzele, cel putin in Europa. Nu e bine sa uitam nici istoria, evitand eroarea de a crede ca acest fenomen este total nou pe planeta sau in UE.
Daca noi romanii am fost feriti de astfel de nenorociri si pana la dezvoltarea mass media si a globalizarii poate nu le-am observat cu atentie, ar fi cazul sa incercam sa ne informam, eventual si cu scopul de a preveni astfel de intamplari nefaste la noi in tara.
Sa incepem cu datele statistice, cifre reci care bine interpretate spun multe.
Nu imi propun sa comentez cifrele. De fapt multe vorbesc de la sine.

In urmatorul grafic sunt prezentate numarul de decese/an in atacuri teroriste in Europa incepand cu 1970 , cu rosu fiind reprezentate cele cu origini islamiste.

Urmatorul grafic prezinta si numarul de atacuri, unele nereusite:

Pentru a avea o imagine globala:

Impactul terorismului a crescut semnificativ începând cu anul 2000, potrivit Vision of Humanity’s Global Terrorism Index 2015. A existat o creștere de peste nouă ori mai mare a deceselor cauzate de terorism în această perioadă – de la 3329 la începutul secolului, la 32685 în 2014. Din 2013 până în 2014  a existat o creștere de 80% a numărului de decese. Anul 2014 a fost un record pentru terorism pe tot globul.

Terorismul rămâne extrem de concentrat în doar cinci țări – 78% din decesele în 2014 au fost în Irak, Nigeria, Pakistan, Afganistan și Siria. Cu toate acestea, raportul arată că impactul terorismului se răspândește. În 2013, cinci țări au avut mai mult de 500 de decese; în 2014, acest număr a crescut la 11. In saizeci și șapte țări  a fost cel putin un deces cauzat de terorism  in 2014  – fata de 59  tari în anul precedent.

Sper ca graficele „au vorbit”.

Acum sa incercam sa revenim la evenimentele din Franta, tara cea mai afectata de fenomen in ultimul timp. Problema de fond este de fapt in a intelege cauzele acestor nefericite evenimente, dincolo de ce vedem la TV sau citim in mass media, informatii spuse de cele mai multe ori cu tenta politica.

Se constata ca teroristii sunt de fapt cetateni nascuti in EU, cu radacini musulmane, unii chiar la a doua sau a treia generatie, educati in scoli laice europene. Ce se intampla cu ei, ce ii determina sa comita astfel de fapte?

O sa incerc sa prezint teoria celor de la Islamic Studies at American University in Washington DC care elaboreaza in prezent un studiu asupra comunitatilor islamice din Europa.

Dacă afirmi  unui francez tipic ca imigranții din generația a treia ce traiesc în periferii nu au apă curentă, dacă i-ai spune că mulți sunt analfabeți și nu au nici o speranță de a găsi un loc de muncă sau de a fi un membru productiv al societății franceze, pur și simplu nu  te cred.

O să insiste asupra faptului că ei sunt cetățeni francezi cu aceleași oportunități ca toți ceilalți.

Treizeci la sută din populația din Marsilia sunt imigranți, trăiesc în ghetouri și majoritatea sunt șomeri cu educatie foarte precara. Exact aceleași condiții există în Belgia. Perspectivele lor de succes in societate sunt  foarte slabe, respingerea socială fiind normala și acest lucru este suficient pentru a conduce orice comunitate intr-un mare impas: un impas pentru comunitatea locala, dar pentru unii un imbold de a trece in randurile islamismului radical.

Contrastul dintre comunitățile musulmane din Europa și Statele Unite, este puternic și spune multe. Musulmanii americani tind să fie prosperi, bine educati și profund atasati de țara lor (SUA). Ca grup, ei sunt activi politic într-o societate pluralistă și nu există nici o dovadă că  îmbrățișează puncte de vedere extreme religioase sau comit acte de violență, la o rată mai mare decât crestinii sau evreii.

Dar, în Europa, viața lor marginalizata economic și social creează un teren fertil pentru radicalizare. Nimic din toate acestea nu sunt noi pentru sociologi, sau necunoscute experților in combaterea terorismului pe ambele părți ale Atlanticului. Cu toate acestea  politica europeană limiteaza dezbaterea subiectului. Partidele ultra-naționaliste sunt în creștere  pe continent și liderii politici, care solicită rezolvarea problemelor sociale profunde  care alimentează extremismul de origine internă a Europei sunt acuzați de a fi „soft on terrorism ” sau chiar ca incurajeaza fenomenul prin lipsa de masuri radicale.

Se incearca gasirea cauzelor in Coran ca sursa a  terorismului cu origine religioasa. Nu prea e asa. Ceea ce vedem de fapt nu sunt  nimic mai mult decât niste  oameni nemulțumiți,  analfabeți tineri, care nu se adaptează societății.  Se uita la videoclipuri ISIS, cu o bere într-o mână si fumand iarba.

Problema nu este „radicalizarea Islamului, ci  islamizarea radicalismului.” -Olivier Roy.

Rata somajului in randul imigrantilor musulmani din Europa este a estimata a fi  in medie 40% cu modificari in functie de tara.

Chiar și o fracțiune mică de oameni din cadrul acestor comunități marginalizate pot face ravagii. Jean-Charles Brisard, un expert în terorism francez și autor al The New Face de Al-Qaeda, spune că Europa de Vest se confruntă cu cel putin 6.500 de extremiști cetateni europeni,  dintr-o populatie care este estimata  la 19 milioane. În multe țări europene, penitenciarele au devenit practic fabrici care produc extremiști. Un parcurs  care începe cu infracțiuni minore în cartierele sărace de imigranți, trece prin sistemul judiciar, și conduce la grupări teroriste islamiste. Aceasta a fost o problemă serioasă pentru o lungă perioadă de timp. Michael Birnbaum a raportat anul trecut pentru The Washington Post că, în Franța, în ciuda faptului că există postere cu Osama bin Laden agățate pe pereții celulelor  deținuților,  autoritățile abia încep să abordeze problema, și eforturile lor sunt minuscule în comparație cu gravitatea  problemei.

Breșele de securitate au fost o reală problemă pentru poliție și agentiile de informații, care au eșuat în mod repetat in urmarirea eficienta a suspectilor de terorism. Serviciile de securitate sunt copleșițe spune Brisard. Schimbul de informații între forțele naționale de poliție continuă să fie o problemă pentru UE, iar unele state membre se opun ideii de controale mai stricte la frontieră între țările europene. Eforturile de a crea o bază de date uniformă a călătorilor aerieni, pentru a urmări potențialii teroriști prin comunicatii electronice, au fost zadarnicite  ani de zile din cauza preocupărilor cu privire la libertățile civile.

Cu tot accentul pus  pe securitate, este important să se înțeleagă că nu asa se va rezolva problema. Este evident ca nu va  fi niciodată suficient personal pentru a supraveghea fiecare persoană nemulțumita sau tânăr care ar putea reprezenta o amenințare. Nu putem transforma Europa într-un stat politienesc , fiind practic imposibil sa se protejeze  fiecare  țintă potentiala astăzi .Trupele înconjoară Luvru, dar nu sunt suficienti soldați pentru a păzi fiecare restaurant și discotecă în UE. Bruxelles a fost sub cea mai mare stare de alertă atunci când patru persoane au atacat cu succes un aeroport, care este  printre obiectivele cele mai sigure în orice țară.

Într-o societate deschisă, cum este cea europeana, aceasta nu este o problemă care poate fi rezolvată cu modelul american Patriot Act -o propunere care ar avea  puțin sprijin politic.

Solutia este a aborda problemele prin prevenirea radicalizării înainte de a începe. Problema fundamentală este: cum putem crea condiții pentru ca aceste persoane  să nu fie radicalizate – spune Brisard – cum putem identifica persoanele cu risc? Marea Britanie a încercat să pună în aplicare unele programe pilot la nivel local, dar, din păcate, cu privire la această problemă cheie, aceste programe locale mici nu au fost reproduse la nivel național. Cele mai multe dintre aceste programe sunt simbolice. Liderii interconfesionali vizitează centre din  comunitățile marginalizate și organizeaza evenimente sportive pentru tineri. Ei promit o cooperare mai strânsă între oficiali și lideri ai comunității locale, se fac  niște poze, și apoi se duc  acasă.

Se pare ca aceste comunitati izolate de societate sunt sursa problemei si numai prin solutionarea cauzei poate fi eradicat acest tip de terorism.

Probabil ca in curand ISIS va fi invins, dar Europa va continua sa sufere atacuri teroriste grave pana cand elitele vor rezolva cauzele care fac  ca o  mica minoritate a populatiei sale sa recurga la acte de o extrema violenta.

Fara astfel de solutii pe termen lung, este foarte probabil ca situatia sa se inrautateasca.

Surse :

https://www.thenation.com/article/islamic-extremism-is-not-the-cause-of-europes-terror-problem/

http://www.visionofhumanity.org/#/page/indexes/terrorism-index

 Grigore Leoveanu

Exit mobile version