Cei de la Textron Systems Corporation, au anuntat in martie anul curent primirea unui contract din partea U.S. Army de pana la 607 milioane $ pentru sprijin logstic, servicii in teren si sprijin tehnic pentru modernizarea actualelor UAS-uri tactice RQ-7 Shadow Block II Tactical la configuratia v2 Block III. Contractul este rezultatul evaluarii si testarii operationale a acestei noi configuratii de catre armata SUA la sfarsitul lui 2020.
Acest contract se adauga celui in valoare de 66 milioane $ din 2 decembrie 2020, pentru vanzarea a 36 UAS-uri Shadow Block III catre U.S. Army si sprijinul tehnic asociat.
Fisa tehnica a RQ-7B V2 Block III Shadow:
In 2012 au inceput zborurile de test ale versiunii M2, care se bucura de anvergura extinsa la 7,6 metri si fuselaj modificat pentru a gazdui un motor mai puternic Lycoming cu 3 cilindri si 60Cp. Noul UAS are 54 de kg in plus, ajungand la o masa maxima de 330kg, si o anduranta de 16 ore si plafon de zbor de pana la 6,1 km. Performantele de zbor il apropie de clasa 4 de UAS, cum este cazul MQ-1 Predator. M2 poate acomoda un radar cu „apertura” sintetica (SAR), sisteme de supraveghere, recunoastere electronica (SIGINT) sau razboi electronic.
Distanta legaturii de date poate fi extinsa dincolo de raza vizuala directa cu ajutorul conexiunii SATCOM.
Shadow M2 foloseste aceleasi componente interne ca RQ-7B Shadow 200 (80-85% componente comune cu Shadow V2) si este compatibil cu infrastructura de operare a acestuia, lansatorul necesitand insa modificari datorita masei crescute a UAS-ului.
In iunie 2017 Textron au anuntat Nightwarden UAS ca fiind varianta de productie a programului de dezvoltare Shadow M2.
Astfel, Nightwarden TUAS are o raza de actiune de 1100 km asistata de comunicatie prin satelit, o viteza maxima de 170 km/h si o anduranta de 15-18 ore (cu rezervor auxiliar). UAS-ul are un plafon maxim de zbor de 4900 m, cu o masa maxima la decolare de 340 kg si cu o magazie cu capacitate duala de sarcina utila cumulata de 59 kg.
Familia Shadow poate fi echipata si cu armament usor, cum e cazul bombitelor FreeFall LMM (Martlet), iar Nightwarden este dimensionat si pentru echiparea cu Hellfire.
Armata romana se echipase la un moment dat cu Shadow 600, de vazut cate mai sunt operationale. La o adica, dupa cum se vede mai sus, exista optiuni de modernizare a sistemului si chiar de suplimentare cu noile UAS-uri, compatibile cu sistemele de operare si comanda-control.
Marius Zgureanu
Surse:
https://www.textronsystems.com/products/shadow-tactical-unmanned-aircraft-systems
https://www.textronsystems.com/products/aerosonde
https://www.militaryfactory.com/aircraft/detail.php?aircraft_id=1819
Articole pe teme similare:
. https://www.rumaniamilitary.ro/uav-si-senzori-electro-optici-pentru-mapn
.