Romania Military

Tohan produce lovituri cal. 122mm imbunatatite

Recent au aparut pe pagina celor de la Tohan informatii despre rachete cal.122mm sol-sol cu raza extinsa (40-45km) si noi tipuri de focoase si incarcaturi de lupta.

Lovitura reactiva cal.122mm cu raza extinsa

Rachetele sunt asamblate la Tohan, insa este foarte probabil ca motoarele cu pulbere compozita sa fie partial importate din strainatate si produse in colaborare. Rachetele cal.122mm, cu o lungime de 2,9m, pot fi lansate de pe instalatii de tip  BM 21, APRA40, RM70 si LAROM, putand fi dotate cu 2 tipuri de incarcaturi de lupta:

inalt exploziva (HE), de 0,6m lungime si o masa cu tot cu corp de 18,4kg continand 2000 de schije. Filetul SP M 45X2 poate primi un focoase de tip  MRV-U sau de proximitate, aria letala fiind de 1900m2;

Cap de lupta inalt exploziv

cu elemente preformate (12 bucati schija), cu masa si dimensiuni similare celei HE, in varianta cu focos de proximitate fiind detonabila la inaltimi de 1-30m de sol si acoperind o suprafata letala de 2800m2 ;

 

Cap de lupta cu elemente preformate

Focoasele utilizabile pot fi de urmatoarele tipuri:

– MRV-U (focos mecanic de impact);

– MRV-UBM (focos mecanic de impact) pentru rachetele cu raza extinsa;

Focos MRV-UBM

– PROXFU 2/PP de proximitate, programabila radio inductiva, utilizand efect Doppler;

– PROXFU 2/FCC de proximitate, programabila radio prin cablu, utilizand efect Doppler;

– cu functionare multipla, generator vortex cu functionare de timp, proximitate sau impact, fiind destinate in special ogivei cu elemente preformate;

Focos cu functionare multipla

Incarcatura de lupta contine amestecuri de  TNT/RDX/WAX/AL. Viteza de tragere a rachetelor este de 1230m/s la plecarea de pe rampa.

Datorita dispersarii loviturilor la distante de 40km si capacitatea de lovire relativ redusa a rachetei cal. 122mm, este recomandata folosirea lor incadrata de un sistem de pozitionare/corectie de tip GPS/inertial sau unul de ghidaj activ/pasiv (LASER, radar, IR).  In tara a fost studiata solutia ghidajului GPS, insa deocamdata MApN nu a formulat cerere pentru asa ceva. De asemenea s-ar putea implementa la cerere solutia ghidajului LASER semiactiv deja existenta pe STAR-80L cal. 80mm, prin colaborare Electromecanica Ploiesti – Elbit.

O alta solutie studiata la noi este aceea de utilizare a unui radar de artilerie care sa transmita corectii platformei lansatoare (solutia Aerostar, integratorul LAROM, cu sistem de urmarire al rachetelor prin intermediul unui radar Doppler sau cazul sistemului ACCS -Artillery Command And Control System al MLRS), astfel ca se pastreaza un cost redus, rachetele neavand nevoie de modificari insa nici precizia nu va fi exceptionala ci doar ameliorata. Evolutia naturala este ca aceste corectii sunt transmise si dupa lansare, rachetei aflate deja in zbor, un exemplu fiind IMI/ AccuLAR, un sistem TCS (Trajectory Correction System) care adauga un senzor GPS si un sistem de telemetrie instalate la bordul rachetei, limitarea venind de la numarul de vectori care pot fi ghidati simultan, si anume 12 in cazul de mai sus.

Cresterea razei de actiune la vectorul cal.122mm ar putea atrage in viitorul apropiat o crestere a razei de actiune si la LAR 160mm (Light Artillery Rocket) Mk4, ghidata (AccuLAR) catre o distanta de 60-80km. Lovitura cal.160mm ar depasi astfel concurenta data de loviturile de artilerie ghidate, cu proiectile cal.155mm base-bleed capabile sa atinga distante de 40-45km, cu o incarcatura de lupta similara dar usor superioara.

De asemenea proiectul romanesc de racheta calibrul 273 mm, superior ca si calibru MLRS M-26 de 227mm,  ar putea fi si el dezghetat pentru a profita de noile pulberi si a obtine in sfarsit un vector cu bataie la peste 80 de km.

Exista si optiunea aparuta extrem de recnt a folosirii unor sisteme de tip small diameter bomb (vezi Ground Launched Small Diameter Bomb – GLSDB) care pot fi “adaptate” loviturilor cal. 160mm sau 227mm.

O alta aplicatie extrem de interesanta este folosirea lansatoarelor sol-sol si pentru sisteme sol-aer, asa cum este dezvoltarea SLAMRAAM Raytheon pentru sistemul lansator pe roti High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) al Lockheed-Martin. Racheta Amraam, cal. 180mm, isi face intrarea in inventarul romanesc in cadrul pachetului de achizitie pentru F-16 A/B MLU, deci ar trebui sa existe o preocupare si pentru complementarea sistemului Hawk actual refolosind solutii existente de lansatoare.

Astfel, alaturi de platforma minimala de lansare de pe Humvee,

ar putea fi integrata si o varianta de container pentru lansatorul LAROM, similara cu cea HIMARS, rezultand astfel un produs similar NASAMS.  Ar ramane de discutat integrarea cu sistemul de detectie radar si conducere a focului…

HIMARS lansand AMRAAM

Dupa cum am mai prezentat in trecut, in domeniul sol-sol varful de gama pentru noi ar fi IMI EXTRA ghidata inertial/GPS, care are o raza de actiune de 150km la un diametru al rachetei de 300mm si o masa de 430kg, aceasta fiind deja testata pe LAROM.

Dar pana acolo mai e cale lunga pentru o posibila productie macar partial asimilata in  tara, cel mai probabila fiind achizitia in caz de nevoie a 10-20 de bucati, in traditia deja incetatenita in sistemul de achizitii al armatei noastre. Bine ca macar pe cal.122mm lucrurile se misca, chiar daca armata nu pare interesata deocamdata.

                                                                                                         

Marius Zgureanu

 

Surse:

http://www.tohan.ro/RACHETE%20122%20mm.html

 http://www.tehnomil.net/2015/03/12/unde-dai-si-unde-crapa/

Alte articole pe aceeasi tema:

http://www.rumaniamilitary.ro/conceptul-agm-176-griffin-star-80l-si-posibilitatile-romaniei

http://www.rumaniamilitary.ro/viitorul-larom

http://www.rumaniamilitary.ro/kituri-de-ghidaj-al-munitiei-de-artilerie

http://www.rumaniamilitary.ro/perspectivele-artileriei-autopropulsate-romanestifata-in-fata-cu-proiecte-similare-straine

http://www.rumaniamilitary.ro/rachete-romanesti-lansatoare-de-sateliti

http://www.rumaniamilitary.ro/artileria-romana-viitorul-aruncatoarelor-de-bombe

http://www.rumaniamilitary.ro/iai-pregateste-extra-pentru-lansare-din-aer

http://www.rumaniamilitary.ro/legenda-bm-21-grad-si-versiunile-sale

http://www.rumaniamilitary.ro/saab-glsdb

Exit mobile version