Daca LORA (Long-Range Artillery Weapon System) tot a fost folosita de curand in conflictul din Nagorno-Karabach pentru a distruge un pod… sa vedem si testul filmat cu putin timp inainte, tot in 2020. E vorba de doua rachete, una trasa catre o tinta situata la 90km si cealalta contra unei tinte aflate la 400km, ambele lansate de pe mare:
Producatorii o lauda cu distanta de actiune minima de 30km si maxima de 430km, si o incarcatura de lupta de 570kg (din care 200kg explozibilul) din cele 1,6 tone masa totala a rachetei. Eroarea circulara pe tinta (CEP) este de 10m, ghidajul fiind dual GNSS (Global Navigation Satellite System) si INS (inertial), folosind camera TV pe sectiunea finala. Traiectoria este balistica iar unghiul de incidenta pe sectiunea finala la tinta variaza intre 60° si 90°.
Motorul este cu o singura treapta cu combustibil solid iar actionarile suprafetelor de control sunt complet electrice.
Lansatorul cantarind 25 de tone incape in orice container intermodal, avand dimensiunile 9m/2,5m/3m… Racheta in container poate fi pastrata 7 ani inainte de a fi nevoie de mentenanta.
Un batalion poate lansa 48 astfel de rachete in mai putin de doua minute si poate fi gata din nou de tragere dupa maxim o ora.
Pretul unei rachete LORA este estimat la 785.000$ iar al unei IMI Extra cu bataie 150km (integrabila in LAROM-ul nostru) in jurul a 300.000$. Dar am uitat, noi luam Himars…
Marius Zgureanu