Ori de câte ori Trump mai declară câte ceva, lumea întreagă (i) încearcă să înțeleagă ce vrea de fapt nebunul și / sau (ii) intră în panică din start. Sau ambele. Da, tind să cred că ambele… 🙂
Din postura de președinte al celei mai mari puteri militare a lumii – Statele Unite ale Americii, declarațiile lui Trump au foarte multă greutate oricât de absurd sau hilar ar fi conținutul lor. Uneori, declarațiile lui Trump privind diverse probleme internaționale pot fi catalogate fără a greși prea mult ca fiind de-a dreptul năstrușnice (asta ca să mă exprim frumos…). Noi, românii (probabil că nu doar noi), avem un vechi proverb: „un nebun aruncă o piatră în baltă și zece înțelepți nu o pot scoate”.
Încă de la primul său mandat, Trump s-a arătat impulsiv și extrem de tranzacțional în probleme de stat iar lucrurile nu par să se fi schimbat între timp. Din contra! Probabil că trecutul corporatist din real estate (un domeniu cu o doză mare de „golănie”) a condus la formarea acestui mod extrem de direct de a negocia state și / sau populații ca și cum ar fi companii și / sau angajați.
În diplomație există anumite uzanțe, un anumit protocol, Trump pare să le ignore cu desăvârșire. Pe de altă parte, în diplomație există și foarte multă ipocrizie. Unii ar putea argumenta că măcar Trump spune lucrurilor pe nume, fără să se mai ascundă după uzanțe, obiceiuri, idealuri democratice etc șamd. Realpolitik!
Nu am pretenția că aș fi „luminatul” capabil să îl înțeleagă pe Trump. Nu am nici pe departe această capacitate intelectuală… Este imposibil să decodezi afirmațiile unui om când ai acces doar la informațiile din spațiul public fără a fi la curent cu ceea ce se întâmplă în spatele ușilor închise.
Așa că hai să speculăm puțin… 🙂
Multă lume se „minuna” de ultima „idee” a lui Trump: mutarea palestinienilor din Fâșia Gaza în Egipt, Iordania etc, confiscarea teritoriului Fâșiei de către SUA care ar urma să transforme dezastrul de acolo în Riviera Levantului (declarație din 05.02.2025).
Ceea ce a spus Trump este o adevărată nebunie, extrem de greu de pus în practică, chiar plecând de la prezumția că toate părțile implicate, mai ales palestinienii, ar fi de acord. Și exact așa mi s-a părut și mie, încă de la început. Doar că este o nebunie mult prea evidentă așa că, de fapt, substratul ar putea fi altul.
Recent am început să citesc niște știri disparate dar care pot cumva pune afirmațiile lui Trump într-o altă perspectivă:
- 06.02.2025 – Ministrul israelian al apărării a ordonat armatei israeliene să pregătească un plan pentru a permite cetățenilor din Gaza care doresc să părăsească Fâșia să facă acest lucru. Katz a subliniat că planul va include „opțiuni de ieșire prin punctele de trecere terestre, precum și aranjamente speciale pentru plecarea pe mare și pe calea aerului”. Acest lucru vine după ce președintele american Donald Trump a propus mutarea populației din Gaza și confiscarea teritoriului de către Washington. Potrivit Axios, propunerea lui Trump a șocat liderii din Arabia Saudită, Egipt și Iordania, precum și pe unii din propria sa administrație… 🙂
- 10.02.2025 – Membrii Ligii Arabe vor organiza un summit extraordinar la Cairo pe 27 februarie (între timp data a fost modificată) pentru a discuta propunerea președintelui american Donald Trump de a expulza palestinienii din Gaza. Reuniunea se va concentra pe dezvoltarea unei poziții arabe unificate în sprijinul Egiptului și Iordaniei înainte ca SUA să pună presiune pe ele pentru acceptarea planului lui Trump.
- 12.02.2025 – Egiptul va prezenta un plan de reconstrucție a Fâșiei Gaza care va permite palestinienilor să rămână pe pământurile lor, a declarat Ministerul de Externe al țării. Declarația a fost făcută după ce președintele american Donald Trump a declarat că ar putea lua în considerare suspendarea ajutorului pentru Egipt și Iordania dacă acestea nu cooperează cu planul său de relocare a palestinienilor din Gaza în statele arabe din apropiere.
- 12.02.2025 – Acum că s-a deschis Cutia Pandorei, fostul prim-ministru turc Ahmet Davutoglu a sugerat că Gaza ar trebui să fie anexată temporar de Turcia ca regiune autonomă. Conform propunerii sale, populația din Gaza ar organiza un referendum pentru a decide dacă teritoriul ar trebui să fie anexat Turciei, iar după anexare ar fi înființat un stat palestinian. Davutoglu a susținut că planul său ar proteja palestinienii de propunerea lui Trump de a-i elimina din zonă. Ca scurtă paranteză, Turcia este pe val de la căderea lui Assad.
- 13.02.2025 – Președintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi și regele Abdullah al II-lea al Iordaniei au discutat telefonic despre pregătirile pentru un summit de urgență al Ligii Arabe, care urma să aibă loc pe 27 februarie la Cairo. Convorbirea lor s-a axat pe situația din Fâșia Gaza, cu privire la care ambii lideri și-au subliniat unitatea în sprijinirea punerii în aplicare a acordului de încetare a focului și a reconstrucției fără strămutarea populației palestiniene.
- 17.02.2025 – Hamas și-a exprimat dorința de a preda controlul asupra Fâșiei Gaza Autorității Palestiniene, a anunțat Sky News Arabia. Potrivit sursei citate, decizia a fost luată sub presiunea puternică a Egiptului în timpul unei vizite recente a unei delegații Hamas la Cairo. Într-o scrisoare adresată Organizației pentru Eliberarea Palestinei, Hamas a stipulat că angajații guvernamentali din Gaza ar trebui să se întoarcă la muncă sub noua administrație sau să se pensioneze cu garanția plății pensiei.
- 17.02.2025 – O reuniune planificată în Arabia Saudită a liderilor arabi ca răspuns la planul președintelui Statelor Unite, Donald Trump, de a prelua controlul asupra Gaza a fost amânată cu o zi și extinsă, au declarat diplomați arabi luni, 17 februarie. „Mini summitul arab de la Riad a fost amânat de joi pentru vineri, 21 februarie”, a declarat o sursă saudită pentru agenția franceză de presă AFP. O sursă diplomatică arabă a confirmat noua dată. Între timp, conform ArabNews, a fost mutat pe 4 martie, pare că totul e fluid… Dar iată cum se încheie articolul citat: „Planul lui Trump pentru Gaza a stârnit proteste în întreaga lume arabă, determinând o rară demonstrație de unitate între națiunile arabe pentru a-l bloca.”
Mie mi se pare destul de clar ce a vrut Trump să facă. Omul joacă ruleta rusească fără să clipească și, când ți-e lumea mai dragă, mai bagă și un „crazy Ivan”, mai ceva ca Sean Connery. Este și ăsta un stil de negociere, dar ca să funcționeze, trebuie ca lumea să te creadă. Chiar este Trump un actor atât de bun? Pentru moment aș zice că da.
Închei cu încă un exemplu:
- 08.01.2025 – BBC: Președintele ales Donald Trump și-a reiterat dorința ca SUA să achiziționeze Groenlanda și Canalul Panama, calificându-le pe ambele drept esențiale pentru securitatea națională americană. Întrebat dacă ar exclude folosirea forței militare sau economice pentru a prelua teritoriul autonom danez sau Canalul, el a răspuns: „Nu, nu vă pot asigura cu privire la niciunul dintre cele două. „Dar vă pot spune următorul lucru: avem nevoie de ele pentru securitatea economică”, a declarat el reporterilor în timpul unei ample conferințe de presă la proprietatea sa Mar-a-Lago din Florida.
- 27.01.2025 – Gcaptain: Danemarca a anunțat un acord istoric în domeniul apărării în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari (14 miliarde de coroane daneze) pentru a-și consolida prezența militară în regiunea arctică și nord-atlantică, răspunzând astfel provocărilor de securitate în continuă evoluție și interesului internațional crescut în zonă.
- 30.01.2025 – Gcaptain: Ministerul danez al Apărării a anunțat o schimbare semnificativă în strategia sa de achiziții navale, reorientându-și proiectul de proiectare a navelor de patrulare pentru a se concentra asupra navelor cu capacitate arctică. Pivotul strategic vine ca răspuns la evoluția dinamicii de securitate în regiunile Mării Baltice și Atlanticului de Nord, cu un accent deosebit pe consolidarea capacităților arctice ale Danemarcei, în special în jurul Groenlandei. Decizia, luată de comitetul pentru acordul de apărare, vizează înlocuirea navelor învechite din clasa Thetis cu nave arctice mai eficiente.
Evident, totul ar putea fi explicat și prin principiul acțiunii / reacțiunii. Doar că Danemarca n-avea cine știe ce planuri arctice în ciuda faptului că despre întărirea prezenței aliate în zonă se vorbește de multă vreme… Așa cum nici țările arabe nu erau foarte interesate de viitorul palestinienilor.
În fine. Eu, personal, am mai văzut tiparul ăsta în viața mea de zi cu zi. Prin urmare, încă nu mă grăbesc să trag concluzii de pe urma întâlnirii ruso-americane din Arabia Saudită.