Romania Military

Tunurile electromagnetice gata de operationalizare

Primul tun electromagnetic experimental va fi montat de catre US Navy in anul 2016 la bordul unei nave de transport rapide din clasa JHSV (Joint High Speed Vessel), astfel prima arma operationala de tip “electromagnetic railgun (EM railgun)” deschide drumul pentru proliferarea acestui tip de tun.

In esenta un tun electromagnetic are la baza “Forta Lorenz”, iar principiul de functionare este foarte simplu: proiectilul este accelerat pe lungimea tevii tunului de catre un camp electromagnetic, destul de similar trenurilor care folosesc tehnologia Maglev, ghidat fiind de doua sine – care-i asigura si propulsia.

Nava de trasport din clasa JHSV

Avantajele sunt insa enorme! Practic proiectilul poate atinge o viteza Mach 10, ajungand la o raza operationala enorma si in acelasi timp efectul la tinta este devastator datorita energiei cinetice dezvoltate. Un astfel de proiectil nu are nevoie de un focos exploziv, atat timp cat franarea brusca a unei mase de, sa zicem, un kilogram – de la o viteza de 7-8 ori mai mare decat cea a sunetului la zero – dezvolta o energie colosala si genereaza temperaturi foarte mari, putand distruge absolut orice tip de blindaj cunoscut si fiind in acelasi timp imposibil de interceptat.

Iar daca adaugam aici faptul ca un proiectil, care poate fi doar o bucata de metal cu o forma aerodinamica avansata, costa infinit mai putin decat o racheta anti-nava sau proiectil de tun clasic, ajungem sa vedem si avanatajele economice extrem de elocvente.

Practic un “railgun” este doar o arma cinetica, similara ca mod de interceptie a tintei rachetelor SM-3/PAC III, dar avand un cost de operare mult inferior acestora, desi deocamdata raza sa este limitata.

Pe de alta parte tunul poate fi folosit impotriva oricarei tip de tinta, de la nave de lupta grele sau trasportoare, pana la ambarcatiuni de mici dimensiuni, tinte de pe tarm sau avioane/drone, asta  si datorita faptului ca se poate obtine o cadenta de tragere forate ridicata, fara uzura care intervine in cazul unui tun ultra-rapid clasic. Proiectilele pot beneficia, pentru distante mai mari, de ghidaj individual astfel ca eficenta armei ar putea fi cu adevarat deosebita.

Revenind acum la dezvoltarea acestui tip de arma, US Navy are inca din 2005 programe foarte solide de R&D cu mai multi partenerii, pana acum fiind testate mai multe sisteme in diverse configuratii, iar varianta aleasa pentru montarea la bordul navei de transport asigura lansarea de proiectile ghidate pe o raza de 200 kilometri. Folosirea pentru teste a unei nave din clasa JHSV are legatura cu structura acestui tip de nava, marina neavand de gand sa monteze tunuri elctromagnetice la bordul navelor de transport, in fapt inca nu s-au hotarat ce tip de nave vor beneficia de aceasta noua tehnologie.

GeorgeGMT

 

 

Exit mobile version