Declaratia a fost facuta de ministrul turc de externe Nurettin Canikli, deocamdata insa Turcia nu a primit nici un sistem.
Pretul total platit de Ankara este de 2,5 miliarde de euro – cu prima transa platita deja in septembrie, iar initial turcii vorbeau despre fabricarea in tara, transfer de tehnologie, lucruri care este foarte greu de crezut ca se vor concretiza, asta daca s-a discutat vreodata despre asa ceva la modul serios.
Pentru 2,5 miliarde de euro turcii vor primii patru baterii S 400, nu stim inca cu ce tip de rachete in dotare, din care doua baterii ar trebui aduse direct din Rusia si doua produse in Turcia, dar este foarte greu de crezut ca industria locala va putea asimilia ceva important dintr-un sistem S 400. Radarul singur nu-l vor primi, rachetele la fel, asadar despre ce productie locala vorbim, doar Erdogan stie.
O baterie S 400 are in medie 4 vehicule lansatoare (foarte probabil ca numarul acestora sa creasca daca se doreste), fiecare vehicul cu cate patru rachete, tinem cont ca batalioanele desfasurate in jurul Moscovei au cate 8 masini lansatoare cu un total de 32 de rachete. Mai trebuie spus si ca rusii folosesc pe S 400 patru tipuri distincte de rachete, asadar avem de-a face cu un mix.
Baterie S 400 Triumf
Cu aceeasi ocazie Canikli a mai spus ca tara sa isi continua efortul de a dezvolta un sistem antiaerian si antiracheta propriu, impreuna cu consortiul franco-italian EUROSAM, producatorul sistemului SAMP/T.
In aceasta privinta o scrisoare de intentie a fost semnata intre cele doua parti, oficialul turc adaugand ca se are in vedere dezvoltarea unui sistem bazat pe SAMP/T, cel putin in aceasta faza a programului.
Acum mai ramane doar de vazut daca europenii vor mai fi de acord cu transferul de tehnologii sensibile catre Turcia.
GeorgeGMT