Romania Military

Turcia se cam duce…

Unde?! Nimeni nu stie, insa in mod clar nu se duce spre o societate normala, ci spre una mai apropiata ca model de Rusia lui Putin. Pana la urma sa fie turcii sanatosi si sa le merga bine, desi dictatura si prosperitatea economica nu au mers niciodata mana-n mana decat daca respectiva dictatura este araba si are o gramada de petrol, desi chiar si in acest caz (al gramezii de petrol) sunt destule exemple de saracie: Rusia, Venezuela, Malaiezia, Nigeria, etc.

Astfel aflam ca dupa ce Erdogan vrea sa fie practic dictator pe viata – oficial “doar” pana in 2029 –dupa ce ne minunam cum amaratul ala ameninta intreaga UE cu imigrantii – de parca UE n-ar avea solutii la o astfel de problema (vedem ce va face “Sultanu”cand UE il va baga – chiar si neoficial – sub sanctiuni).

Ma si intreb cum vor reactiona companiile occidentale si chiar turcesti la tonul agresiv al noului dictator de la Ankara, cate investitii vor mai face ele prin Turcia, sau dimpotriva cat de repede vor fugi de acolo.

Si cum singurul “amic” ramas este Rusia, Ankara a inceput iarasi sa cocheteze cu ideea achizitionarii unui sistem anti-aerian si anti-racheta din afara NATO, de aceasta data S 400! Speculam noi ca Erdogan vrea nu doar sa-si rupa puntile cu UE ci chiar si cu NATO…

Asadar Aleksandr Fomin, seful comisiei ruse pentru cooperare tehnico-militara, a declarat pe 18 noiembrie ca Turcia si Rusia vor deschide o runda de discutii inter-guvernamentale pentru achizitia sistemului S 400 de catre turci.

Ministrul apararii turc, Fikri Isik, a declarat si el pe 17 noeimbrie ca tara sa ia in considerare achizitia sistemului rusesc, dar, a adaugat oficialul turc, se asteapta ca tarile aliate sa ofere Ankarei si alte solutii.

Aici apar doua probleme tehnice:

Atat occidentalii cat si rusii ar mai avea si dilema daca turcii nu vor permite “concurentei” sa arunce un ochi prea atent asupra sistemelor lor, astfel ca de aceasta data si ivanii si astia din NATO gandesc la fel in fata degringoladei din Turcia lui Erdogan.

Mai ramane sa vedem si daca noua Turcie isi va mai permite, financiar vorbind, sa cheltuiasca pe inarmare sumele prognozate pe vremea cand Erdogan era doar presedinte nu si dictator.

Si se mai poate observa ca Rusia nu a sarit chiar asa de tare in sus de bucurie in fata reintoarcerii Ankarei cu fata spre ea. Ba as spune chiar ca Moscova priveste cu o oarecare raceala aceasta noua amicitie, nu zice nu, dar nici nu sare sa-l in brate pe noul dictator otoman, iar Erdogan ar trebui sa fie cu multa bagare de seama, ivanii nu sunt – si nu au fost absolut niciodata – prietenii Turciei. Au prea multe interese contrare, prea multa istorie conflictuala, iar interesele Rusiei nu prea coincid absolut deloc cu cele ale Turciei, ba chiar dimpotriva…

GeorgeGMT

Exit mobile version