Romania Military

Turcia si-ar putea construi propriul avion de lupta supersonic, in colaborare cu Saab

TXF

In timpul expozitie IDEF’13, cele doua tari au cazut de acord sa colaboreze pentru dezvoltarea unui tanc mediu. Astfel cele doua tari si-au delegate deja companiile care se vor ocupa de acest proiect, din partea turca compania implicate va fi  FNSS Defence Systems, in timp ce Indonezia va participa prin compania  PT Pindad, detinuta de catre stat.

Cele doua parti se asteapta ca proiectul comun sa prinda contur in patru ani. La IDEF 2013, FNSS tocmai ce a prezentat un vehicul blindat dedicat luptei AA pe senile, Kaplan.

In alta ordine de idei, desi Turcia este dedicata achizitiei de avioane F-35, nici dezvoltarea pe plan local a unui avion de lupta supersonic nu a fost abandonata, astfel ca turcii au incheiet un parteneriat cu suedezii de la Saab, care sa ajute companiile turcesti pentru proiectarea si producerea acestui avion.

Deja Turcia are trei modele de lucru, modele in proiectarea carora a fost implicata si compania suedeza.

Un oficial turc din cadrul companiei Tusas Aerospace Industries (TAI), principalul integrator al avionului de lupta turcesc, a declarat ca dintre cele trei modele schitate, unul este un avion bi-motor, supersonic, cu caracteristici stealth, in timp ce celelalte doua modele avute in studio, sunt ale unor avioane mono-motoare, dar care pastreaza aceleasi caracteristici de “invizibilitate”.

Oficialii turci spun ca doua sunt principale probleme in dezvoltarea primului avion de lupta supersonic turcesc: alegerea unui motor al carui producator sa asigure Turciei o colaborare lunga si serioasa, in timp ce a doua problema este data de raportul cost/beneficiu, vis-a-vis de oportunitatea de se construi un avion de lupta in tara.

Decizia va fi luata mai ales in functie de criteriul de oportunitate si ea va apartine primului-minstru Recep Erdogan iar marja pare a fi data de costul aparatului, care daca se  va dovedi mai scump cu 40-50% decat un aparat achizitionat din afara, este posibil ca idea sa nu fie aplicata.

Daca se va lua totusi decizia ca avionul sa fie construit se asteapta ca zborul inaugural sa aiba loc in 2023, cu livrari catre Fortele Aeriene Turce, incepand cu 2025, pana in 2035, cu un orizont de mentinere in dotare pana in anul 2060.

Intentia de dezvolta un fighter cu un partener european face parte din planul Turciei de as reduce dependenta in materie de tehnica de lupta fata de Statele Unite si in acelasi timp de as impulsiona dezvoltarea industriei militare ca motor de inalta tehnologie pentru dinamizare industriei civile, mai ales pe zona tehnologiilor inalte, Turcia avand ca plan dezvoltarea tehnologiei militare si, sau mai ales, in favoare indiustriei civile. Astfel statul este de acord sa investeasca sume foarte mari de bani, sperand ca mai apoi, economia civila sa beneficize de aducerea in tara si dezvoltarea de tehnologii noi si foarte profitabile.

 

Sursa: Armyrecognition & Defensenews

 

GeorgeGMT

 

 

 

Exit mobile version