Daca cineva mai crede inca ca doborarea aparatului turcesc Phantom II de cercetare, de catre AA-ul sirian, a fost o greseala si scuzele siriene sincere…sa se mai gandeasca un pic!
In mod clar Siria a iesit din corzi, a trecut la o aparare pro-activa, pe ideea ca atacul este cea mai buna defensiva. Mai jos avem un articol din Ziuaveche in care se arata cum aparatul CN-235 trimis sa caute pilotii Phantom-lui doborat, a fost si el luat la ochi de apararea AA siriana, adica mai pe limbaj militar a fost incadrat de radar.
Iar turcii mint si ei, cel mai probabil. Avionul lor nu cred ca se afla la 13 mile de tarm, adica in afara apelor teritoriale siriene, dintr-un motiv foarte simplu: Pantsir 1, adica rachete care face parte din sistem, are ca raza maxima de actiune 12 mile. Si cum TEL-ul nu cred ca era chiar pe malul marii, cu rotile din fata spalate de valuri, rezulta ca distanta dintre linia tarmului si avionul turcesc era de sub 12 mile.
Un ultim argument in favoare faptului ca avionul era in interiorul apelor teritoriale siriene, este si faptul, stiut de toata lumea, ca apropae orice racheta AA isi pierde serios din capacitatea de manevra, atunci cand se afla la limita razei sale de actiune, iar Phantomul este un aparat destul de agil, a avut si ceva timp sa se prinda ca este incadrat, etc. Basca ca, conform cu declaratiile Turciei, epava avionului se afla in apele teritoriale siriene.
Asadar cel ma probabil ambele parti mint: sirienii ca l-au dat jos din greseala, turcii ca erau in ape internationale!
Relaţia dintre Turcia-Siria este la tensiune maximă. Situaţia poate escalada, din moment în moment. Un nou incident aerian a avut loc luni.
Turcia-Siria, tensiune maximă. Situaţia poate escalada
Uniunea Europeană a cerut Turciei să nu riposteze în urma doborârii unui avion de către Siria. Şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton, a cerut Turciei să “se abţină” de la o ripostă. Între timp, un nou incident s-a produs în spaţiul aerian de deasupra Mediteranei.
“Cerem insistent Turciei să se abţină de la un răspuns” a afirmat Catherine Ashton la sosirea la Consiliul Afacerilor Externe al UE ce se desfăşoară la Luxemburg, pe agenda reuniunii figurând şi situaţia generată de acest incident, transmite Moldpres. Potrivit unor surse diplomatice, urmează ca cei 27 de miniştri de externe prezenţi să ceară un răspuns moderat din partea Turciei şi constituirea unei comisii internaţionale de anchetă.
Incidentul de luni nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale. Un avion de tip CN-235 de cercetare şi salvare aparţinând armatei turce, care participa la căutarea celor doi piloţi ai avionului F-4, a fost vizat de către un sistem de apărare sol-aer sirian, aceasta reprezentând ultima etapă înainte de deschiderea focului, a explicat această sursă, transmite Mediafax. Acest sistem de apărare cuprinde un radar şi rachete. “Atunci când un avion este vizat de un sistem de apărare, el este avertizat de către instrumentele sale, iar aceasta este ceea ce s-a întâmplat”, a precizat sursa citată., tranmite Mediafax.
CN-235
Consiliul Atlanticului de Nord – reprezentanţii permanenţi ai statelor membre – se va reuni marţi, la cererea Turciei, după doborârea vineri a avionului de vânătoare al armatei turce de către Siria. “Turcia a cerut consultări în conformitate cu articolul 4 din Tratatul fondator al NATO. Potrivit articolului 4, orice aliat poate solicita consultări oridecâteori, în opinia sa, îi este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu. “Consiliul Atlanticului de Nord se va întruni marţi la cererea Turciei. Ne aşteptăm ca Turcia să facă o prezentare a recentului incident”, a adăugat purtătoarea de cuvânt, potrivit Agerpres.
Avionul de vânătoare turc doborât de Siria se afla în spaţiul aerian internaţional şi nu în spaţiul sirian, a declarat duminică ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, precizând că avionul F-4 Phantom efectua, fără arme, o misiune de antrenament şi de testare a unui sistem radar în Mediterana. “Potrivit concluziilor noastre, avionul a fost doborât în spaţiul aerian internaţional, la o distanţă de 13 mile marine de Siria”, a precizat ministrul la postul public de televiziune.
De asemenea, Turcia a trimis duminică o notă diplomatică Siriei, au anunţat surse diplomatice citate de agenţiile de presă locale şi internaţionale.”Vom lua fără nicio ezitare măsurile necesare ca urmare a doborâriii avionului turc de către Siria”, a spus şeful diplomaţiei de la Ankara, fără să ofere mai multe detalii.
Turcia cunoaşte coordonatele geografice ale epavei avionului său de vânătoare doborât vineri de Siria, dar nu l-a găsit încă, a indicat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Ankara, Selçuk Unal. “Ştim în ce zonă a apelor siriene s-a prăbuşit avionul nostru, dar nu am putut încă să îl găsim”, a declarat oficialul turc. Anterior, postul de televiziune CNN-Türk a relatat, fără a cita surse, că epava a fost localizată şi se află la o adâncime de 1.300 de metri. Conform purtătorului de cuvânt, epava avionului se află, într-adevăr, la această adâncime şi nu se ştie dacă cei doi piloţi ai aparatului F-4 s-au putut catapulta.
Articol Ziuaveche