Cu ocazia vizitei oficiale a presedintelui turc, Recep Erdogan, la Moscova din 9/10 martie s-a discutat si despre achizitia de catre Turcia a unor sisteme de armament rusesti, incluzand aici si S 400 Triumf.
Va mai aduceti aminte ca Ankara cauta un sistem antiaerian si antiracheta cu raza lunga de ceva ani, a avut si o competitie castigata initial de chinezi si al lor HQ-9, NATO a protestat, chinezii au oferit transfer tehnologic si un grad ridicat al integrarii productiei HQ 9 in industria turca, pana la urma turcii au renuntat la pista chineza.
Acum, odata cu accederea spre puterea suprema a presedintelui Erdogan si odata cu deteriorarea relatiilor cu partenerii NATO, odata cu cererea de iertare a Ankarei pentru doborarea Suhoiului 24 rusesc in Siria, relatiile intre cele doua „democratii”se intaresc, desi din cand in cand rusii mai bombardeaza trupele turcesti din Siria, ca sa aiba si ei motive sa ceara scuze turcilor nu doar…viceversa.
Una peste alta Erdogan si Putin par a fi „the best friends” din nou, iar vizita oficiala a avut pe agenda, printre altele, urmatoarele (conform declaratiei unui consilier al presedintelui turc – Ilnur Cevik – pentru Rossiya 24): „Economic issues, in particular, trade cooperation, interaction in the construction of a nuclear power plant and the sale of S-400 air defense missile systems, will be the first on the agenda.” Drepturile omului, libertatea de expresie, etc, etc, am adauga noi 🙂 …
Sa mai precizam ca Ankara a cerut Moscovei sa-i vanda, eventual, ceva S 400 Triumf pe caiet, adica pe datorie.
Cevik mai spune ca o eventuala achizitia a S 400 Triumf nu ar intampina probleme din partea NATO, pe motiva ca: „… many NATO member-states are using Russian-made weapons and defense systems too.” Adica baiatu” asta ori este dansul mai naiv asa ori ne crede pe noi talambi de-a dreptul…
Bineinteles ca nea Cevik asta (un fel de Ciuvica al turcilor) „uita” sa ne spuna ca Alianta n-a avut nimic nici impotriva HQ-9, doar ca a atentionat Turcia ca sistemul chinezesc nu va fi integrat in sistemul antiaerian si de supraveghere radar al NATO nici intr-o mie de ani din motive diverse, cum ar fi: siguranta Aliantei, lipsa oricarei interoperabilitati intre chinezarie si sistemele occidentale, etc.
Ori nici S 400 n-a fost proiectat de rusi ca sa fie interoperabil cu Patriot, Aster, etc, basca ca in acest problemele de siguranta raman, ba devin chiar mai acute, ca doar NATO n-a fost infiintat sa lupte cu China ci cu proiectantul si constructorul S 400, asadar cine crede ca rusii vor primii acces la sistemul antiaerian al NATO?! Poate doar Ciuvica de la Ankara…
Bineinteles ca sunt destule tari membre care inca folosesc tehnica de lupta sovietica (ruseasca nu prea sunt), dar acea tehnica nu este integrata cu nimic, fiind in general destul de veche, pe cale de a fi scoasa din dotare sau tinuta pe dreapta, asa cum este cazul S 300 grecesc.
In NATO S 300 mai au, pe langa greci, bulgarii – daca o mai fi operational – o versiune destul de veche si slovacii, in rest mai detine lumea tancuri, avioane, artilerie, nave de lupta, etc, dar aceasta tehnica nu este integrata cu nimic.
Acum, din ce vedem noi, vizita la Moscova a fost una tot cu mana-ntinsa si cu plecaciuni catre Putin, pentru ca trei au fost temele principale de discutie:
– prima tema – ridicarea de catre Rusia a tuturor sanctiunilor impuse Turciei cand cu doborarea Su 24 in Siria. Moscova nu a ridicat inca toate acatistele si blestemele puse cu acea ocazie pe capul Ankarei. Asadar o rugaminte catre Putin,
– a doua problema – centrala nucleara. Aici turcii se duc sa dea o spaga rusilor, oferind pe tava un contract de 20 de miliarde de dolari companiilor ruse, doar-doar Putin il va sustine pe Erdogan. problema ar fi cine si cum va face rost de cele 20 de miliarde,
– a treia problema – construirea gazoductului „BlueStream”, gazoduct care ar trebui sa aduca gaze din Rusia spre Turcia si pe mai departe catre Europa. Aici interesul este, in sfarsit destul de reciproc, vedem de unde vor scoate miliardele de dolari necesare, mai ales ca ivanii sunt cam stransi cu punga pe motiv de sanctiuni.
Discutia despre S 400 este doar o alta spaga simbolica sau o jertfa pe altarul prieteniei Rusiei catre Turcia. S 400 este un sistem bun, nimic de comentat aici, doar ca odata achizitionat intregul sistem de aparare antiaeria si anti-racheta al Turciei, radare, aviatie de lupta, etc, va trebui re-calibrat dupa S 400 Triumf care este un sistem integrator al apararii antiaeriene al unei tari. Iar daca turcii isi integreaza apararea AA pe baza S 400, rezulta ca rusii isi integreaza si ei apararea AA turceasca cu ajutorul S 400…
Daca turcii cumpara Triumful fara sa-l integreze in sistemul lor de razboi electronic, in apararea AA si anti-racheta n-au facut nimic si arunca banii pe fereastra, dar daca fac lucrul acesta NATO si Turcia vor ramane doar buni prieteni si nimic mai mult.
Doar ca turcii s-au amicitit cu ivanii tocmai cand in ordia lui ivan a dat foamea, sanctiunile economice asupra Rusiei aducand o „binevenita” (pentru noi) reducere extrem de semnificativa a bugetului apararii cu 25%.
Voila: Trezoreria Federației Ruse a confirmat că bugetul Apărării pe 2017 a fost redus cu 25,5%, scrie publicația Jane‘s Defence Weekly. Este vorba despre cea mai mare tăiere de la începutul anilor ’90 și vine pe fondul sancțiunilor economice impuse Rusiei de Occident.
Potrivit Trezoreriei ruse, bugetul Apărării a fost redus de la 3,8 trilioane de ruble (65,4 miliarde de dolari) la 2,8 trilioane. Începând din 2011, bugetul pentru Apărare a crescut anual, in termeni nominali, cu 19,8%.
Asa ca de unde bani de prietenie, de centrale nucleare, de pluguri si de tractoare, de S 400, basca BlueStream?! Ca turcii tocmai ce au expulzat zilele trecute 40 de vaci olandeze ca masura de reparatie a onoarei turcesti fata de olandezi. 40 de vaci expulzate?! Ala responsabil cu expulzatul vacilor a declarat ca vacile olandeze din rasa Holstein provoaca probleme in Turcia.
Nu s-a precizat ce fel de probleme genereaza, poate refuza sa poarte bandana d’aia pe fata?!
Doar atat il duce capul?!
GeorgeGMT