Parafrazandu-l pe Zgureanu, intrebarea este: care-i turela noastra stramoseasca (din Galileea) de va echipa noul transportor blindat Pirahna 5?!
Dupa imaginile aparute, prin amabilitatea MApN, ne intrebam cu totii ce-i cu militarul itit din turela, pentru ca stiam ca UT 30MK II (o turela automata, fara echipaj) n-ar fi trebuit sa aiba militari itindu-se prin dansa, nu?
Ei bine, punem, mana pe telefoane, intrebam cunoscutii si mai putin cunoscuti, ne dam cu opinia. Toti, inclusiv cei de la Elbit, sustin sus si tare ca turela este si va fi cea pe care o cunoasteam, cea pe care compania o prezentase la la BSDA 2018: UT 30MK II, telecomandata, cu tun calibrul 30mm MK 44 Bushmaster II.
Dupa o matura chibzuinta si destula cercetare i-am dat de cap, astfel: turela noului transportor greu al Armatei Romane este totusi UT 30 MkII.
Nici vorba de MT 30Mk II, turela oferita initial australienilor pe Sentinel II (ST Kinetics Terrex 2-35), in cadrul programului Land400/Phase 2.
Diferenta vizibila intre cele doua tine de chepenguri: UT-ul le are doar pe cele patrate pe mijloc, pe cand MT-ul are si unele rotunde pentru echipaj, asa cum bine se vede in pozele de mai jos.
Ce se vede in poza de la defilare e chepengul dreptunghiular de la UT (unmanned), cele da la MT-30 fiind rotunde.
Versiunea „unmanned” are capacitate de aprovizionare din corpul vehiculului si probabil trapa de sus pentru evacuare rapida, mentenanta sistemelor sau alimentarea mai usoara a turelei atunci cand nu exista pericole la adresa echipajului.
Asta ca sa stiti la ce sa va uitati maine, pe 1 Decembrie!
Pe de alta parte chiar si UT 30MK II poate fi extrem de usor transformata pe linia de productie dintr-o turela telecomadata intr-una cu echipaj, toate sistemele si subsitemele sunt proiecatate astfel incat sa permita clientului sa-si aleaga varianta convenabila.