Romania Military

Type 31, noile fregate multirol britanice

Type 31 si modularitatea sa

Fata de mai cunoscutele Type 26, noile nave ar fi un fel de fregate mai low-cost, destinate nu numai Royal Navy cat si (sau mai ales) clientilor straini, spera britanicii, pe modelul Gowindului frantuzesc.

Desi Nicolae a scris nu demult despre Type 31, poiectul britanicilor continua sa-mi atraga atentia…

Practic vor fi construite opt Type 26 si cinci Type 31. Aici deschidem o paranteza, programul initial pentru Type 26 Global Combat Ship prevedea constructia a 13 nave, dar datorita unor restrictii bugetare, si a pretului destul de piperat al Type 26, s-a renuntat relativ repede la cinci bucati, britanicii anuntand initial ca navele vor fi inlocuite de un fel de OPVuri mai potente.

Dar cum probabil OPVurile nu au fost considerate suficiente, acestea s-au transformat in cinci fregate low-cost, fregate pe care britanicii sunt foarte increzatori ca le vor putea exporta intr-un numar mare, mai ales daca tinem cont ca pretul per unitate a fost fixat la suma de 250 milioane de lire sterline, aproximativ 280 milioane de euro, presupunem noi doar nava fara armament…

Pretul ar fi intradevar foarte mic pentru o fregata.

Pretul unei Type 26 nu este inca clar cunoscut, stim totusi ca BAE Systems a primit pentru primele trei nave suma de 3,7 miliarde de lire (4,1 miliarde ce euro), prima nava aflandu-se deja in productie.

Type 31 ar trebui sa fie pe mare in 2023.

Desi nu se cunosc toate detaliile, de fapt cunoastem inca destul de putine, Type 31 ar fi o corveta, avand la bord un tun de 76mm, sisteme Point defense (CIWS), rachete nava-aer probabil cu raza scurta/medie, sistem de rachete nava-nava cu raza lunga, hangar+elicopter si ce-o mai vrea clientul. Nava in sine aduce conceptual destul de mult cu modularitatea Sigma 10514.

Ne putem astepta asadar la un tonaj in jurul a 3500 to, dar pentru ca Royal Navy este o marina strict oceanica, am putea avea surprize cu un tonaj ceva mai ridicat.

Pe noi nu ne intereseaza insa Type 31 decat dintr-un foarte academic punct de vedere, deocamdata „31 exista doar pe hartie, nu s-ar califica pentru dotarea RoNavy, va mai dura pana cand prima nava va pluti liber, interesanta este logica britanicilor din spatele acestei noi nave, in conditiile in care englezii pot fi acuzati (cu dovezi solide) ca au femei urate, betive si cam murdare, sunt cam debili mintali si pun botul la politruci – vezi BREXITul si ca nu mai sunt de mult spaima marilor – vezi necazul cu Type 45, cu toate asta inca stiu sa proiecteze nave de lupta.

Asadar un „Logan” al marii, o noua linie de dezvoltare in marina militara sau pur si simplu o incercare de face ceva banii acum, cand fregatele se pare ca sunt din ce in ce mai la moda, vanzarile pe acest segment de nave fiind in crestere?

Iar de curand au intrat in hora fregatelor si americanii cu programul FFG(X), program in care a fost deja emisa o  Request for Information.

GeorgeGMT

Exit mobile version