Type 32, cel mai probabil doar o impresie artistica
Poate va ganditi ca este vorba de o greseala de tastare si discutam de fapt despre fregata britanica Type 31, dar de fapt nu este nici o greseala si fregata Type 32 va exista, fiind o urmasa a Type 31 din cel putin doua puncte de vedere: constructia primei nave din clasa Type 32 va incepe imediat ce ultima nava Type 31 va fi lansata la apa, iar pe de alta parte, Type 32 are la baza Type 31, sau daca vreti sa discutam in Blockuri – ca la avioane, Type 32 ar putea fi considerata o Type 31 Block II.
Britanicii se tot razgandesc – sau daca au dreptate, se adapteaza din mers – si de la 13 fregate grele (8000 de tone in varianta britanica, 10 mii la australieni) Type 26 s-a ajuns doar la opt nave si cinci OPV-uri. Mai apoi OPV-urile s-au transformat in fregate mai micute – Type 31, nave gandite sa fie masiv exportate.
Acum vedem ca exista loc si pentru Type 32, fregate descrise ca urmand a fi extrem de flexibile si proiectate in jurul a doua concepte de baza: modularitatea si capacitatea navei de a folosi sisteme autonome atat marine/submarine cat si aeriene.
Nu stim excat care vor fi diferentele dintre Type 31 si Type 32, deocamdata nu exista foarte multe informatii pe aceasta tema, dar putem presupune ca Type 31 nu poate asigura la un nivel suficient misiunile pentru care a fost nevoie de proiectarea Type 32.
Premierul britanic a explicat la ce se refera noile capacitati de a folosi drone ale Type 32, sistemele autonome: “will be delivered in a modular manner, which offers the potential to simplify the host platform whilst retaining the flexibility to optimise it for a range of specific tasks. It also provides a route to delivering the adaptability that will be essential for all future Royal Navy ships to enable them to outpace evolving threats and capitalise on emerging technology.”
Sau poate tehnologia a evoluat suficient pentru proiectarea unei noi nave bazata pe folosirea intensiva a dronelor (in toate cele trei medii). Britanicii sustin ca Type 32 va fi dotata cu o multitudine de senzori de ultima generatie si ca 32ul va spori numarul de nave de escorta al Royal Navy, fiind de asemenea gandita sa opereze in apele de coasta.
Se discuta despre sisteme cu totul autonome, dotate cu inteligenta artificiala si care vor putea lua decizii in mod autonom, fara interventie umana.
Deocamdata insa Type 32 este in faza de concept si nu se cunosc inca principalele ei caracteristici, totul fiind inca foarte fluid.
De remarcat ar fi ca britanicii s-au pus pe proiectat si construit nave de lupta noi, trei clase intr-un timp foarte scurt.
Type 26 s-a bucurat deja de mare succes, Australia si Canada achizitionand fregata si inca intr-un numar semnificativ, Type 31 se poate lauda si ea cu un prim client la export – Polonia, ramane doar ca caracteristicile operativ-tactice (sa folosim un termen adecvat) sa fie definite de britanici si sa vedem ce-o iesi.
Daca totul merge bine, Type 32 ar fi sa fie spre 2030 intr-un numar de cinci nave.
GeorgeGMT