Ultimul distrugator Type 45, din cele sase programate, a intrat in dotarea Royal Navy cu patru luni mai devreme, a anunta pe 30 decembrie MoDul britanic.
HMS Duncan incheie astfel achizitia de nave destinate in principal luptei AA, serie deschisa de catre HMS Daring in 2009. Desi intial britanicii doreau sa aiba 12 nave din clasa Type 45, reducerile bugetare au facut sa se opreasca dupa constructia navei cu numarul sase. Astfel se incheie un program care a durat 13 ani si costat 9.1 miliarde de dolari, inclusiv costurile R&D.
Distrugatoarele Type 45 au inlocuit Type 42, ultimul retras fiind HMS Edinburgh in vara anului 2013. In acest moment flota de razboi britanica are, la nivel de nave de suprafata mari, sase distrugatoare Type 45 si 13 fregate Type 23, nave care la randul lor vor fi inlocuite de noile fregate Type 26 Global Combat Ship, nave care se afla deja in stadiul de pre-productie, prima Type 26 fiind programata pentru intrarea in fabricatie in 2016.
Type 26
Calculul hartiei arata ca fregatele Type 23 vor fi inlocuite de catre Type 26 intr-o proportie de 1:1, numai ca deja se pare noile fregate vor fi mai putine, iar banii economisiti astfel vor fi folositi pentru achizitia de nave mai mici si mai putin sofisticate de tip OPV, care au capacitatea de a opera la bord un elicopter Merlin…
Asa ca BAE Systems se asteapta sa primeasca o comanda de maximum opt Type 26, mai ales ca s-au comandat deja trei OPV-uri in noiembrie, iar o decizie finala la raportul fregate Type 26/OPV va fi luat abia in 2015.
Revenind acum la distrugatoarele Type 45, aceste nave au ca rol primordial protectia flotei impotriva atacurilor aeriene (inclusiv cu rachete anti-nava), in timp ce fregatele au ca principala sarcina protectia anti-submarin. Cu un deplasament de 7500 de tone un Type 45 poata sa “arunce” dupa avioanele inamice cu urmatoarele:
-sistemul antiaerian principal Anti Air Missile System (PAAMS) sau Sea Viper, sistem AA si anti-racheta integrat si care are la baza rachete Aster 15 si 30, cuplate la un radar AESA- SAMPSON si unul cu raza lunga pentru avertizare timpurie – S1850M, care poate urmari simultan pana la 1000 de tinte pe o raza de 400km, radarul avand si capacitati de detectie anti-balistica, putand fi integrat unui sistem ABM.
-48 de lansatoare verticale (VLS) de tip Sylver A 50, construite de francezii de la DCNS
– opt rachete Harpoon, in doua lansatoare cvadruple
-un tun automat calibrul 113mm, 2xOrelikon de 30mm, 2x CIWS Phalanx, 2xMini-guns
-1-2 elicoptere Lynx sau 1x Merlin.
Sistemul in jurul caruia a fost construit Type 45 este insa cel antiaerian/anti-racheta-SeaViper, iar spre deosebire de sistemul mai vechi de la bordul Type 42 – Sea Dart, SeaViper are o cadenta de tragere extrem de mare, nava putand lansa numai putin de 8 rachete Aster in 10 secunde. SeaViper a fost special proiectat sa poata oferi protectie avansata in fata unui atac la suprasaturatie si poate angaja simultan un numar foarte mare de tinte diverse.Teoretic in fata unui atac real, un singur Type 45 ar putea distruge mai multe tinte aeriene decat 5 distrugatoare Type 42 lucrand impreuna, insa spre deosebire de Sea Dart, Sea Viper nu are capacitate anti-nava.
Asadar la orizontul anilor 2020 Royal Navy va avea in componenta: 2x portavioane Queen Elizabeth class cu F-35 la bord, 6x Type 45, 8? X Type 26 si ceva OPV-uri, totul garnisit cu patru submarine de atac nucleare si patru strategice.
GeorgeGMT