Toți ne-am jucat când eram mici cu seminţele de arţar. Le dădeam drumul de sus și le priveam cum coboară, zburând în spirală, imitând elicele unui elicopter. Acum doi ani, nişte studenţi de la Şcoala de Inginerie din cadrul Universităţii Maryland au creat un UAV (unmaned aerial vehicle) imitând chiar acea sămânţă de arţar.
Pe atunci, Samara (numele dat de studenţi vehicului) a fost recunoscut ca fiind primul monocopter controlabil. Deşi nu tot ce zboară se mănâncă, se pare însă că aproape tot ce zboară îi interesează pe cei de la Lockheed Martin, care tocmai au prezentat primul lor monocopter botezat Samarai Flyer în cadrul unei conferințe dedicate UAV-urilor.
Samarai are lungimea de 40,66 cm și cântărește doar 227 grame. Poate decola de la sol sau poate fi aruncat ca pe un bumerang. În mod evident, gigantul american Lockheed Martin este interesat de aplicaţia militară de supraveghere a aparatului, dar ce poți face cu un astfel de vehicul care se învârte cu totul în aer? Americanii au găsit soluţia. Au montat o cameră video în „sămânţa” lui Samarai şi aceasta captează câte un cadru în același punct de rotaţie de fiecare dată, obţinând astfel o imagine stabilă a aceluiași punct din spaţiu. Mai mult, dacă variază punctul în care Samarai face poza, se poate obţine o imagine de 360 de grade în jurul vehiculului.
Din păcate, americanii nu spun nimic despre cum este alimentat Samarai şi ce autonomie are, dar având în vedere că este extrem de uşor, orice soldat s-ar putea folosi de el pe distanţe scurte, pentru a vedea inamicii care se ascund, de pildă, dincolo de un zid sau într-o casă. După ce se „distrează” armata cu Samarai, am putea pune mâna în foc că vehiculul va deveni în scurt timp şi o jucărie extrem de căutată pentru noi toţi.
Articol preluat digitaltrends
Razvan Mihaeanu