Romania Military

UAV-uri in Armata Romana

This entry is part 7 of 15 in the series Inteligenta romaneasca

           INTELIGENTA ROMANEASCA: UAV in Armata Romana.

Inceputul UAV-urilor in Armata Romana a debutat pe la jumatatea anilor *80. Acesta a fost reprezentat de sistemul DR-3 REIS, de productie sovietica. Acesta era un sistem de avion fara pilot, echipat cu motor reactiv, destinat misiunilor de recunoastere tactica. Avionul ce compunea acest sistem se numea STRIZH, fiind o versiune modificata a avionului tinta La -17 MM. Era echipat cu un turboreactor R 9A-300/KR-17 A (RU-19 A-300), fiind facut din aliaje de aluminiu si armatura din fibra de sticla si rasini, cu aripa delta joasa si ampenaje canard. Priza de aer a turboreactorului era dispusa deasupra fuzelajului, iar deasupra ajutajului reactiv al acestuia se afla containerul ogival al parasutei de franare. Incarcatura utila formata din camera tv sau foto, era transportata in interiorul botului, cu ferestruica de vizare dreptunghiulara dispusa in partea inferioara a acestuia. Sistemul era transportat pe sol, de catre transportorul BAZ -135 TZM, ce putea duce 2 avioane, iar lansarea se facea  dintr-un container cilindric, montat pe vehiculul BAZ -135 SPU.

                                                        Tupolev DR-3 Reis

Lansarea se facea la un unghi de 15 grade fata de orizontala, prin intermediul unui motor racheta cu combustibil solid, montat sub fuzelaj, care asigura propulsia in primii 550 m de zbor, dupa care era largat, propulsia fiind preluata de turboreactorul propriu. Misiunea aeronavei era programata prin sistemul autonom de navigatie si ghidare si avea loc la inaltimi cuprinse intre 200-1000 m. Aterizarea se facea cu ajutorul parasutei de franare care reducea viteza pana la 290 km/h, pe un triciclu escamotabil de patine, dupa amorsarea unei mici rachete de franare chiar inainte de contact.

Date tehnice DR-3 REIS:

-lungime   8,06 m;

-anvergura   2,06 m;

-inaltime   2,1 m (cu motor racheta montat) / 1545 m (fara);

-greutate maxima de lansare   1390 kg (varianta foto) / 1410 kg (varianta tv);

-viteza maxima   875-900 km/h;

-plafon   2000 m;

-distanta maxima de zbor   180 km;

-raza de actiune operationala   75-90 km.

Sistemul a ramas operational in cadrul FAR, pan ape la jumatatea anilor *90, cand in inzestrare a inceput sa intre sistemul SHADOW 600, de fabricatieamericana. Dupa unele surse, FAR ar fi avut in dotare un numar cuprins intre 6-12 sisteme DR-3.

Sistemul SHADOW 600, de productie americana, se afla in dotarea Armatei Romane de la inceputul anilor 2000, fiind utilizat cu rezultate foarte bune in Irak si Afganistan. Cateva aeronave au fost pierdute in urma focului inamic, necesitand inlocuirea lor cu acelasi tip, dar avand un sistem de comanda si control mult mai modern.

                                     Shadow 600 in Armata Romana
Shadow 600 are o autonomie cuprinsa intre 12-14 ore si poate transporta incarcaturi de pana la 41 kg. Acesta foloseşte sisteme extrem de fiabile, avand un motor robust de 52 CP, sisteme electronice digitale şi pilot automat de ultima generatie, frâne la roţi şi o baterie de lungă durată cu litiu. Componentele structurale majore  ale aeronavei sunt realizate din grafit şi rasini epoxidice pre-impregnate. Panourile Wing sunt realizate din grafit de carbon intr-un design fagure de miere pentru a oferi maximum de rezistenta. Acest sistem permite functionarea aeronavei într-un climat divers, riguros şi teren dificil sau neamenajat.
Shadow 600 este proiectat pentru a putea acrosa mai multe tipuri de sarcini utile, sprijinind diverse cerinte si operatiuni militare (recunoastere, forta de protectie, intelligence, etc). Altitudinea maxima operationala este de aproximativ 5000 m, in functie de acrosaje, cu o autonomie de peste 200 km si o viteza maxima de 200 km/h. Are o lungime de 4,79 m; anvergura de 6,83 m, iar greutatea cu incarcatura maxima este de 585 kg (265 kg, fara incarcatura). Poate fi echipat cu senzori multipli, camere video, camere foto, sisteme radio, etc. Dupa unele surse 12 asemenea sisteme vor intra in inzestrare in perioada imediat urmatoare.

Asa dupa cum mentionam, aceste aeronave vor avea un nou sistem universal de comanda si control, de ultima generatie, adaptat noilor cerinte operationale din secolul XXI.

Statia de Control Universala de Sol (UGCS), permite sustinerea si controlul platformelor multiple autonome, atat aeriene, terestre cat şi maritime. Acesta încorporează funcţii şi tehnologii de ultimă oră, fiind interoperabil, flexibil in misiune si usor de exploatat. Are capacitatea de a controla mai multe avioane fără pilot, vehicule terestre sau nave de suprafaţă. Dispune de un Data Link extrem de performant, ce furnizează date detaliate şi lăţime de bandă sporită in conditii de securitate maxime. Este util in sprijinirea misiunilor de recunoaştee, atac, atac si recunoaştere, dar şi in misiuni releu-radio. Este compatibil cu sistemele electro-optice, infraroşu, etc montate pe aeronavele SHADOW 600.

Capabilitatile sistemului sunt urmatoarele:
– capacitate de control a mai multor UAV-uri;
– interfaţa îmbunătăţita om-maşină (HMI) si software;
-dispune de capabilitati de control arme;
-încorporează interfeţe Web simple;
-foloseste display-uri cu afişaz uşor de citit;
-statia dispune de climat controlat pentru un domeniu extins de temperaturi.
-are capacitatea de a stoca si arhiva, până la 30 de zile, date digitale de informaţii, supraveghere şi recunoaştere;
-monitorizeaza continuu starea tehnica a aeronavelor;
-dispune de capacitati video de codare/decodare, precum si transmisie/receptie via satelit.

UAVSACT 5 BOREAL-este un UAV usor, de cercetare si observare, în greutate de 5 kg. Altitudinea maxima operationala este de 350 m. Are o minima sarcină utilă de 0,7 kg. Viteza de croaziera -60 km / h. Gama de operare -4 / 6 km. Rata de transfer de date si legătură este de 96 kb / s. Dispune de senzor CCD si film, iar pregatirea pentru zbor se face în maxim 5 minute. Acest sistem este operational in cadrul FOS, fiind usor de transportat intr-un rucsac special.

Cercetatorii romani au creat un sistem foarte modern de Comanda, Control si Comunicatii Pentru Platforme Aeropurtate (UAV).

Sistemul de aplicaţii potenţiale include: cercetari aerodinamice, supraveghere costiera, zboruri de cercetare geologica, sondajul de recunoastere, de căutare şi salvare, monitorizarea mediului, aplicatii militare.
Caracteristicile sistemului: precizia unei urmăriri programate, în condiţiile unui zbor de auto-controlat şi turbulenţe atmosferice.

Intoarcerea platformei în zona de bază (decolare), este auto-controlată iar întoarcerea are o aterizare sigură. Gama de lucru este de minim 40 km.
Transmisia bilaterala de date între panoul de control de la sol şi platforma din aer, este asigurata de o unda radio carrrier, care este protejata de bruiaj.  Generarea traiectoriei platformei aeropurtate pentru misiuni specifice şi de modificare a acestor misiuni de la panoul de sol în timpul zborului auto-controlat, este posibila.

Acest sistem se compune din:

-avion cu motor de 4 HP si greutate de 5 kg;

-traductoare variabile;
-un singur tip de calculator de bord + interfata;
-staţie de transmisie-recepţie;
-sisteme de control de tip birou (laptop, joystick), sisteme electrice de alimentare sub-sistem;
-ejecţie la sol, semnalul de recuperare, detectoare de echipament.

Aceste componente de control de la sol au urmatoarele specificatii tehnice:

-în caz de turbulenţe atmosferice anularea de „orientare” a modulului (UAV) si revenirea la bază se face indiferent de valoarea abaterii faţă de aceasta;
-posibilitatea de activare / dezactivare a anumitor echipamente de bord prin telecomanda (4 semnale);
-posibilitatea de înregistrare (1 MB) in memoria calculatorului de bord a unor parametri de zbor sau date furnizate in zbor de catre instrumentele montate pe UAV;
-structurarea informaţiilor afişate în panoul de control de la sol pe trei domenii, în timpul zborului.

Un alt sistem deosebit realizat de catre specialistii romani, este ARGUS XL.  Acesta este o platforma aeriana autocomandata, care permite transportul unei sarcini utile de 40 kg. Aeronava este echipata cu motor JPX D330R cu elice tripala propulsiva, aripa sus, tren triciclu cu roata de bot orientabila si escamotabila. Aeronava este proiectata sa poata decola/ateriza de pe terenuri sumar amenajate, iar exploatarea, transportul, intretinerea si reparatiile se realizeaza foarte usor, fara a necesita scule sau dispozitive sofisticate. Aeronava poate acrosa rezervoare suplimentare avand o autonomie de zbor de 1600 km, putand acrosa diverse echipamente: camera video/foto, IMINT, CBRN, etc. Dupa unele surse, aceasta aeronava este operationala din 2009, in numar mic insa! Se doreste, aflandu-se in faza de cercetare-dezvoltare, crearea unei aeronave mai mari dotata cu motor cu reactie…

Un alt sistem, aflat inca in faza de prototip, este SUAV (Sistem de Recunoastere Aeriana si de Supraveghere). Acesta are o configuraţie stabilă şi o imagine termica, vizuala sau acustica, scazuta. Dispune de calităţi aerodinamice excelente şi o bună stabilitate in zbor static şi dinamic. Prototipul a fost modificat şi actualizat prin utilizarea de materiale compozite de noua generaţie şi prin reducerea drastică a greutăţii platformei. Sistemul se afla inca in dezvoltare, fiind de tip aripa zburatoare, putand acrosa diverse echipamente, avandu-se in vedere posibilitatea de a acrosa sisteme de arme. Sa speram ca acest proiect va fi definitivat, intrand in dotare!

In continuare mentionam cateva echipamente, aflate deja in dotare, de productie si conceptie romaneasca, utilizate la instruirea rachetistilor si artileristilor AA.

Tinta Aeriana MM 01, este utilizata in tragerile de instructie, fiind o aeronava simpla, cu un cost redus.

Caracteristici tehnice:

-anvergura  3,200 m;

-lungime  2,600 m;

-suprafata totala  1,64 mp;

-greutate gol  18 kg;

-greutate utila maxima  7 kg;

-autonomie  1,5 ore;

-viteza de croaziera  230 km/h;

-putere motor   15 CP.

Racheta tinta RT-3, este conceputa pentru trageri reale in IR, cu sistemele de apărare AA (rachete), dar si… antirachetă, de mici dimensiuni.

Caracteristici tehnice:

-distanta maxima de zbor a rachetei   10 km;

-timpul maxim de zbor   50 secunde;

-viteza maxima   720 km/h;

-diametrul fuzelajului  141 mm;

-lungimea  2311 mm;

-greutate la lansare  43 kg;

-unghiul minim de lansare   20 de grade;

-sarcina utila   2/4 marcatori IR;

-poate fi utilizata in aria de temperatura cuprinsa intre -50/+50 grade C.

TPDM-01, parasuta-ţintă a fost conceputa pentru a simula o ţintă reală aeriana radianta in IR şi care reflectă undele radar ca un avion de vânătoare-bombardier.TPDM-01 este folosiat pentru instruirea şi practica de lupta in IR, via rachete ghidate aer-aer, precum şi suprafaţă-aer.TPDM-01, de asemenea, este folosit in scopuri de instruire de către operatorii de radar de supraveghere.

Principalele sale subansamble sunt:
-corpul principal;
– reflector radar poliedric;
-sistemul de parasute;
-sistemul de decuplare;
-lanterna cu sistemul de amorsare.

Caracteristici tehnice:
-altitudine maxima atinsa   17000 m;
– timpul de ardere lanterna: la nivelul solului 3 minute; de la H = 3000 la 6000 m, 4 minute; de la H = 9000 la 17000 m, 5 minute.

– intensitatea luminii tortei la nivelul solului, minim 2000000 Cd;
– viteza de ardere descrescătoare a reflectorului torţă: de la H = 16000 la 12000, 12 m / s; de la H = 12000 la 8000 m, 7 m / s; de la H = 8000 la 4000 m, 5 m / s; de la H 4000-0 = m, 4 m / s;
-descoperirea parasutei tinta la distanţă, prin mijloace optice, în condiţii clare de timp meteorologic / zi este de până la 35 de km.

Gama „robotilor” nu cuprinde doar UAV-uri in Armata Romana! In continuare, desi titlul articolului se refera strict la acestea, vom mentiona cateva sisteme deosebite, de data aceasta terestre. Acestea sunt create pentru NBC, EOD, dar si a altor structuri, precum SRI.

Sistem Autonom Telecomandat Pentru Detectia „Bombelor Murdare” –este un echipament de tip robot autonom capabil sa vizualizeze obiectul estimat ca potential periculos, sa determine prezenta materialelor radioactive gamma emitatoare, sa identifice tipul de radionuclid, sa puna in evidenta eventualele scapari sau contaminari cu substante toxice din categoria gazelor de lupta si sa detecteze substantele explozive.

Caracteristici tehnico-tactice:

-interventia initiala la locul susceptibil de contaminare, timp de punere in functiune, aproximativ 1 minut;

-transmiterea in timp real la operator a valorilor debitelor echivalentului de doza a radiatiilor gamma, a contaminarilor sau scaparilor de substante toxice de lupta (GA, GD, GB, VX, Lewisite) si a prezentei substantelor explozive;

-dispune de un sistem de comunicatie bidirectionala, printr-o interfata de retea ce permite transmiterea de date, imagini, comenzi, parametrii de lucru, etc;

-semnalizeaza depasirea pragurilor de alarmare si isi executa autodiagnoza (isi verifica functionarea si semnaleaza operatorului eventualele defecte).

ROSPEC, este un mini-robot destinat supravegherii, fiind echipat cu sistem video, de detectie a miscarii, sistem de transmisie audio/video catre centrul de comanda sau operator. Este functional pe ambele fete, iar operatorul poate ramane intr-un mediu sigur, controland robotul prin telecomanda, fiind echipat cu laptop. Acest mini-robot poate verifica culoare si camere inaintea intrarii, vehicule, poate observa si detecta obiecte suspecte. Se afla in dotarea FOS, BAT si a altor forte.

WW

Series Navigation<< Inteligenta romaneasca: NBC in Armata RomanaMijloace de protectie in Armata Romana >>
Exit mobile version