Romania Military

UAV-uri in pachetul de ajutor american pentru Ucraina

In 24 februarie 2023, adminstratia SUA a anuntat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, pachet in valoare de 2 miliarde $ SUA, fondurile fiind furnizate in cadrul initiativei de asistenta a securitatii Ucrainei, un program pe termen lung vizand furnizarea de echipamente nou fabricate.

Lista completa a ceea ce furnizeaza U.S. Department of Defense in cadrul acestui pachet:

  • Munitie pentru High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS)
  • Proiectile de artilerie  cal.155mm
  • Munitie pentru sisteme de rachete ghidate LASER (APKWS / Hellfire ? )
  • CyberLux K8 UAS
  • Switchblade 600 UAS
  • Altius-600 UAS
  • Jump 20 UAS
  • Echipament de contracarare UAS si de detectare a razboului electronic
  • echipament de deminare
  • echipament de sprijin a comunicarii securizate
  • fonduri pentru antrenament, mentenanta si sustinere/intretinere

Interesant in lista de mai sus este pachetul de drone.

 

AeroVironment Switchblade 600 are o raza de actiune de putin peste 40km, similara cu a artileriei cal. 155mm/52 calibre si munitie cu raza extinsa), avantajul fiind ca poate sta in aer pana la 40 de minute, facand si putina recunoastere sau putand schimba misiunea in timpul zborului. Capul de lupta este similar cu al rachetei antitanc Javelin, ceea ce inseamna capacitate de a distruge cele mai blindate tinte.

Familia Switchblade

Fratele sau mai mic, Switchblade 300 are un cap de lupta mai usor, o autonomie de doar 15 minute iar raza de actiune este de doar 10km, totusi mai mare decat a majoritatii rachetelor antitanc care bat pana in 6-8km. Intre timp… a aparut o noua varianta – Switchblade 300 Block 20 – cu masa redusa la mai putin de 2,3 kilograme, un spectru mai larg de canale de date digitale, un nou set de optronica panoramica si capacitatea de identificare continua a tintelor, acompaniata de un sistem mai performant de control al tragerii. Pachetul de control este usor instalabil pe o tableta, facand foarte simpla planificarea si executia misiunilor pentru operator.

 

De pe aceeasi lista, Jump 20 este un UAS cu decolare/aterizare verticala dezvoltat de AeroVironment, derivat din T-20, si utilizat pentru misiuni de recunoastere, cercetare si supraveghere, fiind folosit de cativa ani de fortele speciale americane, iar de un an este ales si de U.S. Army pentru inlocuirea lui RQ-7 Shadow (mai stim pe unii echipati cu Shadow, care ar avea si optiunea de upgrade a sistemului existent catre RQ-7B V2 Block III Shadow / Nightwarden).

Ca si caracteristici tehnice, Jump 20 se apropie mai degraba de Insitu Integrator ER (un derivat in categoria 75kg/Clasa 3 din Blackjack RQ-21A adaptat pentru multi-domeniu, acesta din urma fiind la randul sau o varianta extinsa a ScanEagle, cu care este compatibil la catapulta de lansare si sistemul de recuperare), insa datorita noilor capacitati de decolare/aterizare verticala (bazata pe 4 motoare electrice) nu are nevoie de catapulta si prastie de recuperare.  Cu dimensiunile de 5,7 metri lungime si 2,9 metri anvergura, Jump20 are o masa maxima la decolare de 97kg, o masa utila fara combustibil de 13,6kg. Anduranta este de peste 14 ore datorita motorului cu ardere interna de 190 centrimetri cubi, raza de actiune operationala in legatura de date este de 185 kilometri, iar pregatirea de lansare pornind din starea dezasamblat este de 60 de minute. Un sistem Jump 20 contine 6 drone si costa cam 8 mil.$.

Jump 20

ALTIUS-600 este o drona de recunoastere cu lansare din tub ( Common Launch Tube (CLT)) si masa de 3 kilograme, dezvoltata de Area-I, parte a Anduril Industries. Bazdagania are o distanta maxima de 440 kilometri si poate sta in aer pana la 4 ore, conform producatorului Area-I. Sistemul modular poate fi configurat si pentru razboi electronic, recunoastere electronica, pachet anti-drona sau chiar o mica incarcatura de lupta, in mod munitie hoinara, existand si o versiune dedicata de acest tip, numita ALTIUS-600M. Sistemul a fost integrat atat pentru lansarea de la sol cat si pe platforme navale dar si aeriene: C-130A/AC-130J, UH-60, P-3 si unele aeronave civile.

Altius 600

Despre CyberLux K8 nu am gasit informatii exacte, fiind probabil un derivat al versiunii cvadrirotor X8 care costa spre 11.000$. K8 pare sa aibe o masa de 6kg si o sarcina utila de 4,6kg, compusa din camera de luat vederi dar care ar putea fi inlocuita sau completata de o incarcatura exploziva. Aceste ne reamintesc faptul ca ucrainenii au primit via Polonia drone cvadrirotor similare sudcoreene – Revolver 860, dotate cu magazie revolver pentru mini-munitii.

 

In incheiere, cateva cugetari…

Este bine ca ne dotam cu sisteme de drone mai mari gen Hermes 450 (pana la 7 sisteme) Watchkeeper sau Bayraktar TB2 (3 sisteme), insa chiar mai importante sunt dronele si munitiile hoinare de mici dimensiuni (daca vorbim de Elbit: Hermes 45 respectiv Skystriker ), care pot fi achizitionate si operate in numere mari si mult mai ieftin si mai simplu. Ca si capacitati, dupa cum se vede mai sus, incep sa se apropie sensibil de cele din clasa superioara, iar din perspectiva interceptarii lor de catre aviatia si sistemele antiaeriene inamice (fiind relativ lente si putin manevrabile) sunt mult mai usor de inlocuit. In plus, fiind mai compacte, sunt mai greu de detectat comparativ cu suratele mai mari, chiar daca sunt mai putin imune la anumite bruiaje si nu pot lua la bord munitii semnificative sau contramasuri (care ar trebui sa devina regula la clasa Male).

Hermes 45

Dupa cum am vazut in razboiul din Ucraina, dronele mai mari de tip Bayraktar au fost utile in anumite faze, insa ulterior, cand antiaeriana inamica a devenit mai activa, au avut o contributie marginala. Rolul de atac a fost preluat de drone mai mici si mai ieftine. La fel, MQ-9 Reaper in misiune de patrulare marina s-a dovedit usor de detectat si anihilat de catre aviatia de lupta rusa, fara ca pilotii rusi sa foloseasca armamentul. Ne putem imagina ce riscuri si probleme ar intampina avioanele de patrulare marina de genul unor platforme mari, putin manevrabile si lente, asa cum majoritatea celor obtinute prin configurarea unor platforme multimotor turbopropulsoare.

Un alt caz interesant: in 26 decembrie 2022 sudcoreenii s-au confruntat cu intruziunea a 5 UAS-uri nordcoreene de mici dimensiuni peste linia de demarcatie, acestea intrand in zona de survol interzis de cativa kilometri din jurul biroului prezidential de la Yongsan, fara a putea fi doborate de sistemele antiaeriene. In 24 martie sud-coreenii au anuntat initierea programului de echipare de urgenta cu 100 sisteme UAS similare (17kg masa totala, anvergura pana in 3 metri), program in valoare de 2,48 mil.$. Francezii s-au trezit si ei si vor sa lanseze in luna mai un program de dotarea cu 1800 de minidrone kamikaze simple, de doua tipuri: Larinae (colaborare Nexter & Delair, posibil derivat din UX11) cu o autonomie de 50km /60 minute, capacitate de a distruge blindate si un pret de pana in 200.000 euro/ bucata si mai micul Colibri (colaborare MBDA & Novadem, posibil derivat din NX70) cu o autonomie de 5km/ 30 de minute si un pret de pana in 20.000 euro/ bucata.

Vedem deja o specializare a misiunilor si configuratiilor dronelor, cele de observatie devenind tot mai compacte si greu de detectat, ramanand insa lente si cu autonomie de pana la ordinul zilelor, chiar si pentru cele cu motoare electrice. O solutie pentru dronele de mari dimensiuni ar fi mai multa manevrabilitate si o viteza crescuta, o parte tot mai insemnata din sarcina utila fiind alocata sistemelor de contramasuri si bruiaj. Tot mai important va fi lucrul in retea, atat cu alte drone (putandu-si imparti misiunile: recunoastere, protectie aeriana, bruiaj electronic, releu de telecomunicatii, lupta anti-suprafata/ anti-submarin ) cat si cu sisteme cu echipaj la bord: elicoptere, avioane de patrulare, aviatie de lupta, nave, sisteme de artilerie.

Si probabil vor aparea drone specializate pentru misiuni de atac (rapide, semi-autonome, cu semnatura redusa), reamintind aici conceptul polonez Skorpion II… Iar sistemele antiaeriene vor incepe sa fie configurate si pentru astfel de amenintari.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

https://www.altair.com-pl/news/view?news_id=39370

JUMP 20 Group 3 Medium UAS | Military Battlefield Drone | AeroVironment, Inc. (avinc.com)

Ukraine Gets Huge Boost In Deadly Drone Capabilities From U.S. (thedrive.com)

CyberLux K8, Altius-600 and Jump 20 – specifications, characteristics and capabilities of UAVs(obozrevatel.com)

ALTIUS-600 | Area I

 

Citeste si:

UAV si senzori electro-optici pentru MApN 

Textron Shadow 600 si Nightwarden

Insitu Integrator ER 

Australia cumpara UAV Integrator 

Vizita oficialilor romani la Elbit Israel 

Skorpion II UAV 

Elbit Hermes 450/Watchkeeper… putina istorie 

Stalker VXE, record de durata a zborului 

Australia renunta la achizitia de MQ-9B 

Sky Warden

Mojave… General Atomics

Cu ce drone se mai chinuie ucrainenii… 

Airbus Zephyr – record de anduranta 

Roiul dronelor, episodul II: PERDIX si ODSUAS 

Gremlins X-61A si XQ-58A Valkyrie 

Munitii „hoinare” sau drone? 

Drone VTOL de atac Revolver 860 in Ucraina 

Drona submarina oceanica… si UAS lansabil de pe submarin

Hunter UAV 

Exit mobile version