Adica daca Egiptul ma uimeste, Ucraina reuseste sa ma lase cu adevarat mut! Mie personal nu mi-a placut niciodata aceasta pseudo-tara si recunosc cinstit ca daca le-am tinut partea in razboiul cu Rusia am facut-o in principal pe motiv ca nu doresc – sub nici o forma – sa fim iar gard-n gard cu ivanii cei prea hrapareti.
Astfel aflam ca ministrul de externe de la Kiev cere Rusiei despagubiri pentru ocuparea Crimeei. Ba mai mult ucrainenii anunta ca vor da in judecata Moscova si se plang de timpul prea mare in care un astfel de proces se deruleaza, peste 7 ani. De parca Rusia le-ar fi spart un geam la casa…
Socul survine din faptul ca odata ce Ucraina cere despagubiri pentru pierderea peninsulei recunoaste de facto anexarea acesteia de catre Rusia, pentru ca bunul simt ne indica ca un propietar nu poate cere despagubiri pentru ceva ce-i apartine decat daca accepta sa fie despagubit de cel care l-a lasat calic de respectivul bun.
Kievul cere 50 de miliarde de dolari pentru Crimeea si regiunea Donbas, motivarea fiind ca Rusia sprijina terorismul in zonele respective iar Ucraina a suferit pierderi economice din aceasta cauza.
„Vorbim de miliarde de dolari. Am luat în calcul totul. Chiar și costul resurselor naturale, inclusiv nisipul, pe care nu-l putem folosi. Nimeni nu a intentat până acum un proces la Curtea Internațională de Justiție a ONU (CIJ) pentru nerespectarea Convenției privind finanțarea terorismului. Dacă vom putea dovedi că Rusia a finanțat și finanțează terorismul, aceasta ar putea duce la o serie de circumstanțe complet neprevăzute”, a spus ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin.
Deocamdata Kievul cere despagubiri pentru faptul ca nu poate folosi resursele din respectivele zone, daune, etc, nu pentru pierderea efectiva a celor doua teritorii, dar din punctul meu de vedere cererea de despagubiri poate fi un precedent periculos semanand foarte mult cu despagubirile pentru pierderile industriale, de investitii, infrastructura, etc, pe care Ucraina le-a facut in Donobas si Crimeea.
Ori in acest moment un stat aflat in razboi cu un alt stat nu cred ca-i sta mintea la judecatorie ci la recastigarea teritoriului pierdut, dar cel mai probabil Ucraina va ajunge tacit la o noua intelegere cu Moscova, tradata fiind (ca nici o alta tara) de propria sa clasa de politicieni.
Poate parea exagerat si poate gresesc eu grav dar aceasta cerere de despagubirea aduce a abandon teritorial mascat, dar in acelasi timp ultimele luari de pozitia ale Kievului nu mai indica foarte clar cum ca Rusia ar fi principalul inamic, atat timp cat un general ucrainean solicita infiintarea unei brigazi special destinate luptei impotriva Romaniei in Bucovina de Nord, asta in conditiile in care Romania este astazi liderul programului de razboi cibernetic care apara Ucraina de atacurile informatice ale Rusiei, adica unul din aliatii reali, palpabili ai Ucrainei in fata Rusiei. Romania este una dintre putinele tari NATO care sprijina practic Ucraina „cu arma in mana”…
Ba am mai cheltuit si jumatate de milion de euro protejandu-i pe acesti farisei cand de fapt ar trebui sa-i lasam dracului sa moara si mai vedem noi dupa aia ce facem cu Rusia.
In acelasi timp Rusia devine din nou macar un pic frecventabila, datorita implicarii in Siria, acolo unde chiar si americanii au spus ca interventia Moscovei este ok. Cat de ok este vom vedea, atat timp cat in Siria s-au intalnit fizic Iranul si Rusia. Ba rusii s-au intles chiar si cu evreii.
Vom vedea acum cat de fructuoasa va fi colaborarea dintre cei doi aliati (Iranul si Rusia), cat de bine se inteleg de fapt, dar o simpla privire pe harta ne arata ca Rusia ar putea controla curand – direct sau indirect – Irakul (controlat de facto de Teheran) si Siria cu implicatii foarte majore in viitorul Orientului Mijlociu, mai ales ca este pentru prima oara cand Rusia trimite oficial trupe terestre in zona respectiva si ma refer aici la unitati regulate luptatoare.
Multumim inca o data tembelismului occidentalilor care dupa ce au facut praf Siria si Libia au lasat intrega zona in manile Rusiei, ba se pare ca si multumesc Moscovei pentru intervetie, pentru ca nu-i asa UE are treburi mult mai presante de rezolvat.
Bineinteles ca trebuie sa recunoastem Kremlinului dovada de intelepciune tactica. Atunci cand Rusia este „inghesuita” in Europa loveste si trece la ofensiva in Orientul Mijlociu, conform perceptului care spune ca un razboi – de orice fel – nu poate fi castigat doar prin defensiva…
Au fost suficiente cateva sute de mii de refugiati si o birocratie cu totul inepta pentru ca intreaga Uniune sa fie paralizata iar Rusia sa aiba mana libera- dar mai ales initiativa – intr-o zona extrem de fierbinte, la doi pasi de o Algerie destul de filo-rusa, de o Libie inexistenta ca entitate statala si foarte aproape de un Egipt cu totul dezarticulat. Si cand ma gandesc ca Iranul putea fi atras de pe orbita Moscovei odata cu ridicarea embargoului, dar acum cand cele doua state vor fi de facto aliati?!
Gurile Dunarii?! Pai eu cred ca Suezul este mai tentant impreuna cu jumatate din Orientul Mijlociu. Iar Rusia este din nou in ofensiva, cu spatele frontului (in Ucraina) asigurat de tradarea politicienilor ucraineni si europeni, sustinuta fiind de incompetenta crasa a europenilor care se vad sugrumati de cateva sute de mii de refugiati. Uniunii nu-i mai arde acum de Rusia pentru ca membrii ei s-au incaierat intre ei, dau din colt in colt, habarnua ce sa faca, si la peste doua luni de la inceperea valului migrationist nu exista inca o politica clara a intregii Uniunii in aceasta privinta, fiecare membru face in continuare ce-l duce capul si se cearta cu vecinul…
Si poate ar trebui sa ne gandim cum ar arata o forta militara iraniano-irakiana cu Rusia in spate zambind gales monarhiilor bogate si corupte din Golf. Daca aia abia se descurca cu insurgentii din Yemen cum s-ar descurca cu iranienii?!
„ai mama noastra de putere mondiala 🙂 . Ma refer of course la UE.
GeorgeGMT