Asa cum avertizam inca de la sfarsitul anului trecut, latul se strange in jurul Ucrainei si se strange repede!
La inceputul acestui an analistul economic ucrainean Oleg Soskin declara ca tara sa va fi in imposibilitatea de a-si plati rata pe 2012 la imprumutul FMI, rata in valoare de 3,7 miliarde de dolari. Desi pare o suma nu foarte mare, Ucraina incepuse sa vanada din rezervele de aur ale Bancii sale Centrale inca din octombrie 2011, intr-un efort efectiv disperat de a sustine cat de cat moneda locala, grivna.
Deasemenea falimentele unor banci mai mici petrecute anul trecut, a bagat spaima in oamenii de rand si cumulat cu deterioararea cursului de schimb, a determinat populatia sa scape cat mai repede de grivna, in favoarea euro sau dolar. Combinat cu saracia lucia in modena forte, asaltul populatiei asupra rezervelor si asa scheletice in valuta, ale sistemului bancar local, au creat haos si au determinat o si mai mare scadere a grivnei fata de principalele monede de referinta.
Oleg Soskin mai declara: “Ucraina nu va putea să-şi plătească datoria. Statul nostru a pierdut în perioada septembrie-decembrie 2011 6,3 miliarde de dolari din rezervele sale valutare. Încă nu ştim din ce bani a achitat guvernul datoria pentru importurile de gaze ruseşti, fiind vorba de 1 miliard de dolari. Din unele estimări rezultă că, în prezent, rezervele valutare ale Băncii centrale însumează nu mai mult de 30 miliarde de dolari”- din care in jur de 14 miliarde sunt bani de la FMI si doar 10 miliarde ar fi fonduri proprii ai Bancii Centrale.
Daca adugam faptul ca Ucraina are un deficit al balantei externe de plati pe 2011 de aproximativ 11 miliarde, practic Banca Centrala nu ar putea acoperi deficitul nici daca ar cheltui toti bani proprii.
O sansa fragila si doar un paleativ, care ar prelungi putin agonia, ar fi posibilitatea ca FMI-ul sa fie de acord cu reesalonarea datoriei, practic cu amanarea platii celor 3,7 miliarde. Problema majora este foamea acuta a Fondului dupa bani, datorita posibilitatii de a fi nevoit sa arunce sume enorme in interiorul UE, in cazul in care vor aparea probleme. Acum FMI-ul incearca sa stranga circa 1000 de milirade de dolari pe care sa-i tina in rezerva NUMAI pentru tarile membre UE si este putin probabil ca Ucraina sa fie pasuita in defavoarea Europei.
Mai mult, intr-un raport al FMI se arata ca Fondul se astapata ca in 2012 Ucraina sa-si onoreze obligatile catre el si sa returneaze cele 3,7 miliarde de dolari, indiferent daca are sau nu de unde.
O astfel de abordare va sili Kievul sa-si declare falimentul in primavara lui 2012….
Articole pe aceeasi tema: Ucraina se prabuseste si dispare ca stat
Ucraina in preajma disolutitiei economice
Surse: www.money.ro
Agerpres