Chiar cand am inceput sa scriu articolul a aparut stirea ca Sovietul Tansnistriei a votat o rezolutie in baza careia vor transmite Rusiei o cerere de recunoastere a independentei si alipire la Rusia.
Cu riscul ca deja sa fiu depasit de evenimente, incerc sa analizez ce s-a intamplat pana acum si ce ar putea urma.
La sfarsitul lunii februarie, in articolul: Lucrurile se precipita in Ucraina. Evolutii posibile estimam ca, dupa ocuparea Crimeei, rusii au doua optiuni:
1. sa continue operatiunile in zonele de est, sud-est si sud ale Ucrainei, pentru a o taia complet de la Marea Neagra si de la resursele de hidrocarburi de aici;
2. sa temporizeze, in asteptarea alegerilor din 25 mai, intr-o incercare de a impune un guvern prorus la Kiev si a recastiga complet controlul asupra Ucrainei.
Dupa cum evolueaza lucrurile in aceste zile, se pare ca Rusia nu-si face iluzii privind posibilitatea recuperarii totale a Ucrainei si a decis sa urmeze prima optiune, pe principiul: “Luam acum tot ce se poate, apoi mai vedem”.
Imediat dupa securizarea Crimeei, diversionistii rusi, civili sau in uniforma, si-au facut aparitia in zonele vizate de Moscova (Harkov, Lugansk, Donetsk, Odesa, Mariupol etc), instigand populatia rusa la revolta, ocupand, direct sau prin localnici, institutiile publice si cerand sprijinul Rusiei.
De data asta structurile de forta ale statului ucrainean par ceva mai hotarate (dar nu foarte, daca ma intrebati pe mine), s-au dat lupte, soldate cu victime, autoritatile reusind sa recaptureze un aeroport de langa Slaviansk, au ridicat aviatia si-i ameninta cu lichidarea pe separatisti.
Pe de alta parte, acestia nu stau nici ei degeaba ci-si continua miscarile de ocupare a institutiilor publice si se pregatesc sa opuna rezistenta. Nu se stie cum (furate/ capturate / trimise din Rusia) au ajuns si niste blindate, nu cine stie ce, un tanc si cateva transportoare BMD, utilizate in general de trupele de parasutisti.
Daca mai punem la socoteala si dislocarea in est a primului batalion al nou infiintatei Garzi Nationale ucrainene avem toate ingredientele pentru ceea ce ar putea deveni un razboi civil si /sau un pretext pentru o invazie rusa.
In sud, la Odesa, au izbucnit cateva incidente intre manifestanti prorusi si prooccindetali dar inca nu au amploarea celor din est. Asta nu ar trebui sa ne linisteasca, mai ales ca regiunea Odesa are in coasta Transnistria (cu o componenta ideologica similara Crimeei) iar din Crimeea, in 2 ore, se poate debarca linistit pe litoralul regiunii.
Chiar daca agitatia cea mai mare este in est si sud-est, logica spune ca rusii vor muta aici, la Odesa, profitand de concentrarea atentiei si fortelor ucrainenilor in Donbass.
Miscarea va avea ca scop final taierea completa a Ucrainei de la Marea Neagra si de la resursele de hidrocarburi de aici.
Altfel, daca rusii ar incepe cu invadarea estului / sud-estului, ucrainenii ar avea timp sa ia orice masura posibila pentru a nu pierde iesirea la mare, inclusiv prin aducerea unor trupe straine in zona Odesei, asa ca-mi mentin pariul ca rusii vor muta foarte rapid pe zona Odesa-Transnistria.
Odata ce incepe balciul in Transnistria, vor urma Gagauzia si, foarte probabil, Balti, situatie pentru care Moldova nu este apta sa se descurce singura si va trebui sa ia rapid o decizie de a cere NATO si in special Romaniei asistenta de securitate, inclusiv cu trupe in teren.
Aici se pun cateva intrebari:
Intr-o astfel de situatie, ce vor pune politicienii de la Chisinau pe primul plan? Securitatea teritoriului si populatiei sau interesele lor personale?
Daca Moldova se cacaie si nu reactioneaza adecvat la o miscare centrifuga a Tiraspolului, Gagauziei si Baltilor, ce trebuie sa faca Romania ? Sa spuna ca Moldova e stat suveran si nu ne bagam sau sa intervina pentru protejarea vietii si bunurilor romanilor care traiesc acolo, chiar si impotriva protestelor politrucilor de la Chisinau si ale capitalelor europene aservite Moscovei?
Ce se intampla daca Ucraina pierde controlul regiunii Odesa si a Bugeacului? Stam la cutie si ne facem semne de pe malul Dunarii cu noile “autoritati” sau intervenim pentru protejarea romanilor din zona si a securitatii arterei de transport a Dunarii si bazelor NATO din Dobrogea?
Cu toata agitatia din regiune, cred ca Romania are ocazia si obligatia sa rezolve niste probleme pe care le-a tot amanat, de frica, din impotenta sau din cauza tradarii liderilor nostri.
Romania trebuie sa declare zona de la vest de Nistru (din Moldova si din Ucraina) zona critica de securitate (sau ceva similar) si sa avertizeze ca nu va permite destabilizarea autoritatilor statale si punerea in pericol a romanilor care locuiesc in zona.
Trebuie sa avertizeze ca orice persoana inarmata, formatiune (para)militara sau alta structura inarmata aflata la vest de Nistru si in afara controlului Chisinaului sau Kievului constituie o amenintare pentru Romania si comunitatea romaneasca din regiune si, pe cale de consecinta, devine automat tinta legitima pentru operatiunile fortelor armate romane.
In privinta Moldovei, daca vor incepe miscarile centrifuge, Romania trebuie sa intre pe teren, cu sau fara solicitarea autoritatilor de la Chisinau, pentru asigurarea vietii si bunurilor romanilor de aici. Asta inseamna preluarea controlului in regiunile separatiste din dreapta Nistrului, dezarmarea sau, dupa caz, capturarea/alungarea/lichidarea elementelor inarmate gasite aici si stabilirea unei linii de siguranta pe Nistru. Asta presupune si preluarea controlului asupra Tighinei si zonei adiacente de pe malul drept al Nistrului. Daca e Transnistria inseamna ca e dincolo de Nistru si nu dincoace.
La fel, in Bugeac, DACA Kievul pierde controlul asupra zonei, trebuie intrat (impreuna cu americanii sau singuri), preluat controlul de securitate a zonei, cu limita tot pe Nistru, dezarmate/ alungate / lichidate elementele inarmate care destabilizeaza zona. Simultan, va trebui preluata si Insula Serpilor.
In ambele cazuri va trebui blocat accesul “voluntarilor” sau “pacificatorilor” rusi. Daca nu inteleg de vorba vor trebui dezarmati sau lichidati pentru ca stim cu ce se ocupa ei cand “pacifica” o zona.
Adica baietii cu cagule si fara insemne se vor intalni cu alti baieti cu cagule care le vor spune “Valea ca ti-o iei ! “
Dupa ce este preluat controlul de securitate pana la Nistru, ne asezam la discutii cu toata lumea pentru a vedea cum putem imbunatati situatia localnicilor, cine vrea sa se mute in dreapta Nistrului, cine vrea sa plece in stanga si asa mai departe.
Trebuie sa comunicam foarte mult si limpede cu aliatii nostri, in special cei americani si britanici, pentru a lamuri care sunt interesele noastre aici si ca ele se suprapun intereselor de securitate ale aliatilor nostri.
Aici nu este vorba doar despre lichidarea consecintelor Pactului Ribentrop-Molotov ci si despre securitatea cailor de transport ale UE si NATO, pe Dunare si la Marea Neagra, si de protectia resurselor energetice din zona (petrol si gaze).
Cred ca nu-si face nimeni iluzii despre cum s-ar prezenta situatia cu un nou vecin, stat-fantoma, care sa controleze, chiar si partial, gurile Dunarii, sa aiba neclaritati privitoare la demarcarea zonelor economice din Marea Neagra, sa puna sub semnul intrebarii exploatarile de petrol si gaze de pe platoul continental sau sa amenintate, printr-un comportament agresiv si imprevizibil, securitatea bazelor NATO din Dobrogea.
O ultima intrebare: vor avea suficienta inteligenta, curaj si energie liderii nostri pentru o astfel de actiune sau vom sta pe margine si vom sparge seminte, uitandu-ne cum trece istoria pe langa noi?
Se pare ca, la viteza cu care evolueaza lucrurile, vom afla foarte curand.
Eroul Bula