Harta nu este actualizata
Lucrurile sunt complicate (si devin din ce in ce mai complicate) pentru Rusia atat timp cat armata ucraineana rezista, iar aceasta nu da semne de non-combat si nici de disolutie. Ba dimpotriva, de mai mult de 48 de ore lupta cu inversunare impotriva invaziei.
Presedintele Ucrainei Volodymyr Zelensky este la Kiev, nu a fugit din tara iar armata este sub comanda sa.
La fel de important, forta de invazie nu a reusit sa ocupe marile orase ucrainene, Harcovul rezista, Odessa la fel, in Kiev se duc lupte. Mariupolul pare sa reziste desi se spune ca rusii ar fi folosit in zona si desantul amfibiu.
Luptele din Ucraina nu par a fi pe calapodul clasic, in care forta de invazie „matura” totul in calea ei ocupand intreg teritoriul. Dimpotriva, rusii par sa dea atentie ocuparii anumitor puncte/orase ucrainene, in timp ce ucrainenii isi apara punctele importante.
Dar, lasand la o parte operatiunile militare, cateva lucruri devin evidente:
- armata ucraineana lupta si lupta bine;
- rusii au pierderi si deocamdata nu au reusit sa ocupe orase importante;
- conducerea politica si militara a Ucrainei este la locul sau, dupa mai mult de 72 de ore de la izbucnirea ostilitatilor;
- Putin devine nervos, intrebarea este cum se simt comandantii rusi care nu reusesc sa supuna Ucraina;
- nu cred ca Rusia se astepta ca dupa +48 de ore sa nu obtina nici un succes major;
- rusii au inregistrat pierderi pe care nu cred ca le asteptau;
- populatia ucraineana s-a cam suparat pe rusi si vad acest razboi ca pe unul de aparare a patriei.
In principiu, cu fiecare care zi in care Ucraina lupta, Rusia pierde. Cu fiecare zi in care Zelensky ramane presedintele tari si comandatul suprem al fortelor armate ucrainene, rusii pierd teren. Un razboi care sa se intinda pe mai multe zile (saptamani) ar fi ceva de neconceput pentru Rusia, macar si pentru ca pierderile suferite de Ucraina ca tara si de populatia ucraineana vor fi decontate de catre Rusia.
Armata rusa nu este privita la Kiev ca o armata frateasca, eliberatoare (precum in Crimeea), ci ca una de invazie, rusii sunt priviti ca ocupanti, ori cu cat orasele ucrainene vor fi mai lovite cu atat resentimentele ucrainenilor vor fi mai mari.
Cu cat razboiul va tine mai mult cu atat va fi mai greu pentru Rusia sa-si atinga obiectivele propuse, oricare ar fi ele, cu atat mai mult sanctiunile impotriva Rusiei vor fi mai dure.
Dar o intrebare ramane: ce spera Putin sa obtina prin atacarea Ucrainei?! Kievul nu avea sanse intru aderarea la UE si NATO, asta-i clar pentru oricine, si atunci? Nebunie, orgoliu, poate o fi grav bolnav?
Oricum si oricare sunt circumstantele, Rusia condusa de Valdimir Putin si-a aratat adevarata fata: o tara instabila, cu o conducere politica pe care nu te poti baza si de acum incolo si cu o economie din ce in ce mai slabita. Asta in conditiile in care Rusia a garantat frontierele Ucrainei in schimbul renuntarii Kievului la armele nucleare…
Cum vor reactiona oligarhii stransi-uniti in jurul lui Putin? Asta s-ar putea sa fie o intrebare importanta pentru ca Rusia nu este o tara democratica ci una in care crima organizata a ajuns la conducerea tarii, iar intr-o astfel de situatie, cand seful cel mare devine toxic pentru afaceri, atunci lucrurile devine si ele tulburi.
Trecem mai departe si la sfarsitul razboiului (chiar daca Rusia castiga) Moscova se va trezi cu o tara izolata. Atat politic cat mai ales economic, ori asta inseamna pierderi de sute de miliarde de dolari atat pentru economia rusa cat mai ales pentru oligarhia rusa si daca vreunul dintre voi a auzit de oligarhi loiali sa ne spuna si noua.
Oligarhia nu are notiuni precum patriotism sau loialitate, ei se supun (si sprijina) aceluia care le poate asigura statutul, averea si afacerile, odata ce aceste lucruri sunt direct amenintate, lucrurile se vor schimba dramatic.
Scriam cu ceva timp in urma ca Rusia este de fapt o societate de tip medieval, aristocratic, o tara condusa de „aristocrati” locali, care fac ce vor si raspund doar in fara liderului suprem. Dar la randul lui si liderul suprem este obligat sa asigure oligarhilor si liderilor locali sustinere, trebuie sa tina cont de interesele lor. Un rege si nobilii sai, aceasta-i Rusia de astazi, o tara in care liderul regiunii si oligarhii locali pot face moarte de om fara nici o problema atat timp cat sunt loiali Moscovei, iar Moscova trebuie si ea sa-si arate loialitatea fata de ei.
O relatie ambivalenta, medievala, de vasalitate intre centru (tron) si regiuni, dar o realitate care ramane solida atat timp cat banii continua sa curga si iobagii muncesc pe mosii, daca insa se lasa cu saracirea oligarhilor (si o parte importanta a generalilor rusi sunt oligarhi sau primesc bani de la acestia) lucrurile se complica pentru Vladimir Putin.
Asadar, cum va arata puterea de la Kremlin odata ce ostilitatile se vor opri? Daca armata rusa nu va reusi sa supuna Ucraina in urmatoarele 2-3 zile, nu va reusi sa-l debarce pe Zelensky, ce va fi? Sau cum ar arata daca presedintele unei tari europene, Ucraina in acest caz, va fi ucis de rusi?
Mai exista punti de legatura intre Moscova si Occident fara ca Putin sa fie debarcat? Va mai discuta cineva cu Rusia in conditiile in care Putin ramane presedinte?
Sunt absolut convins ca si la Kremlin se pune astfel de intrebari, iar nervozitatea liderului rus arata ca intelege situatia suficient de bine.
Dar intrebarea ramane si devine obsesiva: ce spera Valdimir Putin sa obtina prin acest conflict? Chiar nu si-a dat seama ca, odata apasat tragaciul, glontul nu mai poate fi bagat inapoi in teava? Ca lucrurile se vor schimba intr-un mod extrem de dramatic pentru el si ai lui?
Ok, Rusia nu moare, dar cineva trebuie s-o faca si la fel ca-n fotbal, este mult mai usor sa schimbi antrenorul decat echipa, cu atat mai mult cu cat in cazul unei natiuni, schimbarea „echipei” chiar nu este o optiune.
Vladimir Putin si-a taiat singur craca de sub picioare si cu cat conflictul va dura mai mult cu atat traforeaza mai cu spor, asteptam acum sa vedem reactia celor care conduc Rusia cu adevarat: oligarhii.
Armata Rusa
Cine isi inchipuie ca Fortele Armate Ruse sunt o forta militara redutabila s-ar putea sa se insele amarnic. Eu nu stiu cum sta armata lui Putin, dar intr-o societate in care, repet, crima organizata are conducerea totala a statului rus nu cred ca cineva isi imagineaza ca armata este o insula de eficienta, moralitate si bun simt. Pe langa faptul ca la rusi armata este inca foarte obligatorie (formata asadar din recruti), pe langa abuzurile la care stim ca bieti baieti sunt supusi, putem specula – fara teama ne a ne insela prea mult – ca in Rusia totul este o mare de coruptie, ca gradele si functiile se dau pe amicitii sau pe bani, ca fiecare face ce crede de cuvinta.
Si trebuie sa stiti in Rusia bugetul pentru aparare (cel anuntat oficial ca si cel neoficial) este imens in raport cu PIB-ul tarii, astfel ca unde exista un munte de bani greu de crezut ca „baietii destepti” sunt departe. Asa ca, cel mai probabil, avem a face cu o armata corupta, slab pregatita, o armata unde comandantii raporteaza din burta „Foarte Bine” pe intreg palierul, odata cu predarea plicului catre comandatul lor superior.
Va mai aduceti aminte de Bulava?! Am scris si noi pe site despre modul extrem de greu in care aceasta rachete balistica intercontinentala s-a nascut. Esec dupa esec, lansare ratata dupa lansare ratata, pana cand unul dintre cei implicati in program a dat cartile pe fata si a spus ca racheta in sine este foarte bine proiectata, construita cum se cade, dar ca anumite componente sunt achizitionate de la firme cu carnet de partid si sunt de cea mai proasta calitate.
Si discutam aici despre fortele strategice ruse, ce pretentii sa mai ai de la aia care fabrica tancuri, rachete sol-sol, sau de la armata in sine si instructia ei?
Programul spatial are si sincope serioase tot din cauza coruptiei, rachete intregi sunt trimsie inapoi la fabrica din cauza probelemelor tehnice. Motivul?! Coruptia!
Asadar, armata rusa este diferita de cea sovietica care in vara anului 1941 a luat cea mai mare bataie din istoria militara a lumii si in doar cateva luni a disparut cu totul? Ne referim bineinteles la armata sovietica de pe granita de vest, armata gata pregatita de lupta…
Probabil ca nu, dar este doar opinia mea.
PS Pe de alta parte, un lucru este foarte, foarte clar, Uniunea Europeana si-a invatat lectia cu privire la dependenta energetica fata de Rusia. Moscova n-are cuvant si de aici incolo – mai ales pe termen lung – consecintele economice pentru rusi, dincolo de sanctiuni, ar putea fi foarte grave.
S-ar putea ca UE sa treaca la diversificarea accelerata a surselor de aprovizionare cu gaz si titei astfel inca rusii sa fie adusi in situatia de a numai avea cui sa-si vanda gazul si petrolul. Nu azi, nu maine, dar in cativa ani lucrurile vor evolua spre diversificarea surselor de aprovizionare chiar daca pretul va fi mare.
Pana la urma cresterea pretului gazului natural nu face nimic altceva decat sa faca viabile surse care pana mai ieri erau prea scumpe (transportul pe apa al gazului) si de aici incolo nu stie unde se va ajunge.
GeorgeGMT