Romania Military

Ucrainienii produc rebuturi pe banda rulanta, haioase, dar tot rebuturi…

T 84U ucrainean la NATO Strong Europe Tank Challenge, in Grafenwohr – Bavaria. Foto – Altair.com

Ne mai aducem aminte de scandalul cu transportoarele blindate BTR 4E pentru irakieni, vehicule care s-au dovedit a fi niste gioarse vechi, ruginite si carpite, vandute pe post de transportoare noi, sau de imensul scandal cu MiG 21 croate (amanunte gasiti AICI), atunci cand croatii s-au trezit ca aparatele lor proaspat reparate nu sunt de fapt in stare de zbor, ca ucrainenii folosisera celule vechi, si una peste alta MiGurile croate aratau precum monstrul lui Frankestein, doar ca ala, monstrul adica, era functional, spre deosebire de avioanele „reparate” de catre Kiev, care nici macar sisteme IFF standard NATO nu aveau…

Dar cu toate acestea industria militara ucraineana nu pregeta nici un prilej sa ne mai arate un nou transportor pe sasiu de basculanta (ultra performant of course), nus ce racheta anti-toate-alea, nave de lupta chiar, rachete tactice etc, de ai senzatia ca astia chiar au industrie militara, pana cand afli ca americanii le mai dau din cand in cand cateva Javelin, ca de fapt maretele lor proiecte nu au intrat niciodata in productia de serie, ca Ucraina n-are nici macar bani sa-si doteze cat de cat trupele aflate dislocate in est, desi tara este din 2014 in plin razboi…

Dar, credeau unii, au domne macar un tanc de se-nvarte dupa soare, moartea dusmanilor republicii, varful tehnicii ucrainene si alte asemenera bazaconii. Dar prea putini si-au pus urmatoarea intrebare: daca T 84 Oplot (caci despre dansul facem astazi vorbire) este atat de dur si bun de ce ucrainenii nu-l introduc in dotare intr-un numar serios?

Sigur, tara este saraca, tancul scump, mai bine sa tragi in continuare de T 64 usor modernizat (BW), de unde bani de tancuri noi? Ei bine acest raspuns s-ar putea sa fie valabil pe partea cu banii (chiar n-au bani) dar sa mai aiba o componenta ceva mai… sensibila, dar care este in ton cu ceea ce noi cunoastem deja despre “magnifica” industrie de armament ucraineana: calitatea este dincolo de orice imaginatie, intr-un sens foarte negativ, din pacate.

Si acum, fapte.

Ucraina a participat la NATO Strong Europe Tank Challenge 2018 in Bavaria (3-8 iunie), iar rezultatele au fost jalnice, ultimul loc. Motivul? T 84 Oplot este – se pare – jalnic, la randul lui, conform declaratiilor capitanului ucrainean Roman Bagajew, de fuse cu fieratanie la sus-numitul concurs.

Mai exact, cinci Oploturi au particpat la competitie dar s-au ales doar cu participarea, carentele tancului iesind repede la iveala.

Conform domnului Bagajev din cele cinci Oploturi, patru au participat direct in competitie, dar de tras a tras doar unul, restul de trei neputand deschide focul din doua motive: ori incarcatorul automat n-a functionat si tunul nu a putut fi incarcat sau sistemul de achizitie a tintei (senzorii) n-au vrut nici ei sa functioneze. Au mai tras ceva ochind clasic, cu ochiu” si manivela…

Fiecare tanc a avut cate zece proiectile disponibile, dar dintr-un total de 40 s-au putut trage doar 16 bucati. Mecanicii ucraineni au incercat sa repare defectiunile dar fara succese notabile.

Povestea incepe inca din primele zile ale lunii martie, cand ucrainenii au inceput antrenamentul cu Oplotul undeva langa Harcov. Primul tanc a  tras cinci proiectile si s-a defectat, a fost reparat si necazurile au continuat. In timpul antrenamentelor rareori s-a intamplat ca toate cele patru tancuri sa fie operationale in acelasi timp, astfel ca pregatirea echipajelor si a plutonului ca intreg nu s-a putut realiza la un nivel normal.

Si ca lucrurile sa fie limpezi precum cristalul, Oploturile au fost in uzina pana la inceperea competitiei, nimeni din armata nefiind de acord sa semneze de primire din cauza defectiunilor extrem lungi si dese 🙂 .

Dar inainte de plecare tancurile au fost scoase, insa sistemul de ochire n-a mai fost verificat, sistemul de alimentare cu combustibil avea scurgeri, piesele de schimb au fost efectiv demontate de pe alte tancuri…

De retinut ca aceste cinci tancuri T 84 Oplot nu au fost aduse dintr-o unitate oarecare de tancuri si trimise in Germania ci au fost special pregatite timp de doua luni pentru concurs si cu toate acestea n-au functionat. Ne putem doar intreba daca aceste vehicule, carora li s-a acordat o atentie speciala, au dat dovada de o fiabilitate cu totul jenanta cum arata restul tancurilor, transportoarelor, avioanelor ucrainene, cele care nu participa la nici o competitie internationala. Si ce-o fi fost in mintea ucrainenilor de si-au trimis Oplot-urile in Germania desi stiau ca sunt vai de ele?

NATO Strong Europe Tank Challenge 2018 a fost castigate de Germania cu Leopard 2A6, urmata de Suedia cu Stridsvagn 122 (tot un Leo 2A6), Austria cu Leopard 2A4, Franta cu Leclerc, Polonia cu Leopard 2A5, britanicii cu Challenger 2 si pe locul sapte – penultimul – americanii cu Abrams M1A2 SEP V2.

O mentiune speciala pentru polonezi, acestia au „reusit performanta” sa ocupe ultimul loc intre tarile detinatoare de Leopard 2 din punctul de vedere al pregatirii echipajelor, in timp ce ucrainenii, desi au iesit pe ultimul loc per total, cu cel mai prost tanc, s-au situat mai bine decat polacii in probele care nu au avut legatura directa cu tancul: recunoasterea tancurilor inamice, prim-ajutor, reparatii rapide ale tancului etc.

Asadar echipajele ucrainene nu s-au facut de ras, au fost macar decent pregatite, dar au ghinionul unui guvern incompetent, lucru destul de clar din performantele acestuia din 2014 incoace si din rezultatele campaniei din Est.

PS De mentionat ca sursa articolului este una poloneza, asta ca sa intelegem ca problema echipajelor poloneze este una reala, nu vreo calomnie a cuiva. Dar, pana la urma, cineva trebuia sa fie ultimul…

Surpriza placuta fiind austriecii – sa suspectam ca unii competitori au venit cu echipaje pregatite doar pentru asa ceva?..americanii macar ciudati, in rest sa spunem ca participarea conteaza nu cine castiga (desi acest slogan este fals in totalitate, toti mergem undeva sa castigam nu sa bifam prezenta 🙂 ).

GeorgeGMT

Exit mobile version